Dla zdrowia!

Dlaczego warto zainteresować się tym rodzajem kaszy? Jest bardzo dobrym źródłem błonnika, który usprawnia trawienie. W sam raz, gdy chcemy pozytywnie wpłynąć na nasze jelita. Oprócz tego w kaszy owsianej znajdziemy istotną ilość magnezu, przyczyniającego się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Nie sposób pominąć fosforu, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Sporo mówi się o tym, że żelazo ma niebagatelny wpływ na produkcję czerwonych krwinek oraz transport tlenu w organizmie. Jest to też składnik nieodzowny dla prawidłowego działania układu odpornościowego.
To jeszcze nie koniec dobroczynnych właściwości kaszy owsianej. W jej składzie znajduje się potas, wspierający układ nerwowy i działanie mięśni. Tiamina (witamina B1) pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca. Na koniec pozostała równie ważna witamina B6, która bierze udział w procesach związanych z zachowaniem prawidłowych funkcji psychologicznych. Czy kasza owsiana jest dobra na wszystko? Trudno traktować ją jako remedium na wszelkie dolegliwości, ale z pewnością będzie cennym nabytkiem w domowej spiżarni.
powrót do góryZainspiruj się!

Mawia się, że najlepszy zakwas do żurku powstaje na bazie mąki żytniej i owsianej. Przekonajmy się o tym, przygotowując żur wigilijny z grzybami, który smakuje wybornie nie tylko podczas Bożego Narodzenia. Wyjątkowe posiłki warto jadać nie tylko od święta! Mąka owsiana przyda się nam również podczas przyrządzania pizzy z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami. Niejednej osobie posmakuje dużo bardziej niż klasyczna Margherita. Z pewnością zachwyci dużo większą ilością znakomitych dodatków.
Wiemy już co nieco o wykorzystaniu mąki owsianej, co jednak z samą kaszą? Spróbujmy używać jej wymiennie z płatkami owsianymi, do których zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Rozpoczynamy owsianą walkę z monotonią w kuchni. Owsiane kotleciki to pomysł na prosty, jarski obiad. Jeszcze bardziej finezyjnie zrobi się z marchewkowymi burgerami z sezamem – możemy podawać je na talerzu w towarzystwie warzyw lub umieścić w burgerowej bułce. Kaszę owsianą dodajmy również do klopsików z tofu, które oczarują nie tylko wegetarianów. Potrzebujecie pomysłu na oryginalny deser? Oto on – ciasto wiśniowe w słoiczkach (crumble), które już samym wyglądem rozbudza apetyt gości w czasie imprezy.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Kasza owsiana pozyskiwana się z ziaren owsa. Podczas procesu produkcyjnego jest prażona w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje więcej składników odżywczych niż bardziej przetworzone płatki owsiane.
- Z kaszy wytwarza się także gruboziarnistą mąkę owsianą. Nadaje się do wypieków, choć poleca się łączyć ją z innymi rodzajami mąki.
- Kasza owsiana nie zawiera glutenu, dlatego jest cennym elementem menu dla osób, które wykluczają go ze swojej diety. W przypadku większości tego typu produktów, należy jednak szukać oznaczeń czy produkt może zawierać pewne niezamierzone, ale nie do uniknięcia ilości innych zbóż, będących źródłem glutenu.
- Owies początkowo traktowany był jako chwast rosnący wśród upraw pszenicy i jęczmienia. Uznanie zyskał dzięki niskim wymaganiom glebowym i odpornością na zmieniające się warunki atmosferyczne.
- W języku polskim nazwa owsa funkcjonuje od XIV wieku.
Jak się za to zabrać?

Wszystko to brzmi bardzo dobrze, zatem niech na drodze do degustacji nie stanie nam brak wiedzy na temat tego, jak ugotować kaszę owsianą. Trwa to nieco dłużej niż w przypadku płatków owsianych, ale cierpliwość zostanie nagrodzona.
Jeśli zależy nam na sypkim produkcie, na 1 szklankę kaszy owsianej przygotujmy 2 szklanki wody lub mleka. Zanim postawimy ją na małym ogniu, dobrze jest w pierwszej kolejności przepłukać ziarna zimną wodą. Kaszę należy wrzucić do wrzątku, który może być doprawiony niewielką ilością soli. Czas liczymy od ponownego zagotowania się płynu. Gotowanie z lekko uchyloną pokrywką potrwa około 15 minut – po tym czasie kasza powinna wchłonąć cały płyn.
powrót do góryZ czym to się je?

Wyróżnia się dwa rodzaje kaszy owsianej. Pierwszy z nich to pęczak owsiany, który powstaje z całych ziaren. Drugi to kasza owsiana łamana, wytwarzana z ziaren rozdrabnianych na mniejsze części. W smaku możemy wyczuć orzechowe nuty, dzięki czemu kasza owsiana staje się jeszcze bardziej interesującym dodatkiem do różnego rodzaju dań.
Możemy włączyć ją do jadłospisu o każdej porze dnia. O poranku przygotujemy z jej udziałem nową wersję owsianki. Kaszę owsianą ugotujemy wtedy tak, jak lubimy najbardziej – na wodzie lub mleku. Jest to propozycja przede wszystkim dla osób, które przepadają za słodkimi śniadaniami. Dorzućmy do niej bakalie, orzechy oraz świeże owoce. Wybór dodatków zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań. Polecamy szczególnie migdały, wiórki kokosowe, żurawinę, granaty, melony, banany, daktyle, pomarańcze, truskawki, borówki, orzechy nerkowca. Do podkręcenia smaku kaszy owsianej świetnie nadaje się cynamon i syrop klonowy. Szukajmy swoich ulubionych połączeń – tego rodzaju eksperymenty kulinarne nie mogą skończyć się niepowodzeniem.
Kasza owsiana okaże się bardzo dobrą bazą dla zupy mlecznej oraz domowej granoli. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dzień powitać owsianymi placuszkami, będącymi alternatywą dla popularnych pancakes. Wszystkie wspomniane dodatki nadal warto mieć pod ręką. Również wtedy, gdy przygotowujemy owsiany deser. Wykorzystamy kaszę owsianą do ciast, w tym babeczek oraz powszechnie uwielbianej szarlotki. Możemy łączyć ją z owocowymi musami i kremami – ich smaki bardzo szybko się zharmonizują, tworząc apetyczną całość. Przygotowując tego typu przekąski, obawiacie się, że efekt końcowy będzie zbyt mdły? W takich przypadkach dobrze jest użyć odświeżającej mięty lub soku z cytryny i limonki.
Zwykle, jednak zanim przejdziemy do deseru, celujemy w przyrządzenie smacznego obiadu. Kaszę owsianą warto dodawać do zup i sosów – to znakomity sposób na ich zagęszczenie bez używania zasmażki lub mąki. Krupnik to nie jedyna zupa, w której warto uwzględnić dodatek w postaci kaszy. W drugim daniu niech kasza owsiana też będzie obecna. Owsiane kaszotto w wersji mięsnej lub wegetariańskiej okaże się kuszącą alternatywą dla dań z ziemniakami. Kaszę owsianą wykorzystamy jako dodatek do mięs, ryb oraz warzyw.
Sprawdza się świetnie w formie nadzienia do mięsnych roladek, pierogów i naleśników. Farsz do klasycznych gołąbków z kaszą owsianą będzie jeszcze delikatniejszy. Nadziewane warzywa na gorąco też smakują z nią wybornie. Użyjmy cukinii, bakłażana lub papryki. Kaszą owsianą możemy wypełnić naczynie żaroodporne podczas robienia zapiekanki. Dania jednogarnkowe to sprzymierzeńcy wszystkich, ceniących swój czas. Umieśćmy kaszę w pulpetach lub kotletach – będą rozpływały się w ustach.
powrót do góry
Komentarze (0)