
Składniki
500 mililitrów
1 dekagram
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w 1,5 litra wody, po czym ugotuj i odcedź.

Krok 2
Wywar wymieszaj z żurem i kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr (grzyby możesz przeznaczyć np. do wigilijnej kaszy lub pokroić i dodać do żuru).

Krok 3
Dodaj roztarty czosnek oraz zakwas i dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 4
Po zagotowaniu zabiel śmietaną. Podawaj nieomaszczony, z gotowanymi ziemniakami w całości.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żur wigilijny z grzybami
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy wszystko wokół staje się wyjątkowe. Dlatego też sięgamy wtedy po przepisy na wyjątkowe dania. Do takich należy również żur wigilijny z grzybami, który przyrządzisz ku uciesze całej rodziny. Wśród 12 dań na wigilijnym stole muszą się znaleźć postne zupy. Jeśli dotychczas jedliście na tę okazję barszcz czerwony, najwyższy czas spróbować naszej propozycji. Żurek postny z grzybami już na Ciebie czeka!
Dla kogo?
Wszyscy fani klasycznej kuchni będą zadowoleni z naszej receptury na żur grzybowy. To danie od lat gości na stołach Polaków i zawsze dobrze się sprawdza. Czy w Twoim domu żur wigilijny z grzybami był serwowany równie często? Daj znać w komentarzu!
Na jaką okazję?
Serwuj żur wigilijny z grzybami na świątecznym stole, a wszyscy goście opróżnią talerze w trybie natychmiastowym. Nic w tym dziwnego, ta aromatyczna i pyszna zupa ma całkiem spore grono miłośników! Żurek wigilijny z grzybami przepis sprawdzi się również na niedzielny obiad w gronie domowników.
Czy wiesz, że?
Żur wigilijny jest bezmięsnym wariantem tradycyjnego żuru. Proponujemy, aby przygotować go z zakwasu żytniego lub owsianego. Ugotowany na bazie bulionu z włoszczyzny żurek wigilijny z grzybami w połączeniu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami tworzy danie bardzo proste, ale niezwykle smaczne.
Dla urozmaicenia:
Składnikiem, którego absolutnie nie może zabraknąć w recepturze na żurek wigilijny, są oczywiście grzybki. Dorzuć kilka suszonych borowików, a twój żur będzie nie tylko pięknie pachniał, ale też wspaniale smakował. Spróbujesz? Recepturę na żur grzybowy już znasz!