Żur wigilijny z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

86 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

1 dekagram

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w 1,5 litra wody, po czym ugotuj i odcedź.

Żur wigilijny z grzybami - Krok 1

Krok 2

Wywar wymieszaj z żurem i kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr (grzyby możesz przeznaczyć np. do wigilijnej kaszy lub pokroić i dodać do żuru).

Żur wigilijny z grzybami - Krok 2

Krok 3

Dodaj roztarty czosnek oraz zakwas i dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Żur wigilijny z grzybami - Krok 3

Krok 4

Po zagotowaniu zabiel śmietaną. Podawaj nieomaszczony, z gotowanymi ziemniakami w całości.

Żur wigilijny z grzybami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żur wigilijny z grzybamiŻur wigilijny z grzybami

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy wszystko wokół staje się wyjątkowe. Dlatego też sięgamy wtedy po przepisy na wyjątkowe dania. Do takich należy również żur wigilijny z grzybami, który przyrządzisz ku uciesze całej rodziny. W wśród 12 dań na wigilijnym stole muszą się znaleźć postne zupy. Jeśli dotychczas jedliście na tę okazję barszcz czerwony, zupę grzybową lub rybną, najwyższy czas spróbować czegoś nowego. Żur wigilijny jest bezmięsnym wariantem tradycyjnego żuru. Proponujemy, aby przygotować go z zakwasu żytniego lub owsianego. Ugotowany na bazie bulionu z włoszczyzny żur w połączeniu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami tworzy danie bardzo proste, ale niezwykle smaczne. Składnikiem, którego absolutnie nie może w nim zabraknąć są oczywiście grzybki. Dorzuć kilka suszonych borowików, a twój żur będzie nie tylko pięknie pachniał, ale też wspaniale smakował.