Żur wigilijny z grzybami – przepis postny | Przepisy.pl pixel

Żur wigilijny z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

91 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

1 dekagram

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w 1,5 litra wody, po czym ugotuj i odcedź.

Żur wigilijny z grzybami - Krok 1

Krok 2

Wywar wymieszaj z żurem i kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr (grzyby możesz przeznaczyć np. do wigilijnej kaszy lub pokroić i dodać do żuru).

Żur wigilijny z grzybami - Krok 2

Krok 3

Dodaj roztarty czosnek oraz zakwas i dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Żur wigilijny z grzybami - Krok 3

Krok 4

Po zagotowaniu zabiel śmietaną. Podawaj nieomaszczony, z gotowanymi ziemniakami w całości.

Żur wigilijny z grzybami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żur wigilijny z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żur wigilijny z grzybamiŻur wigilijny z grzybami

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy wszystko wokół staje się wyjątkowe. Dlatego też sięgamy wtedy po przepisy na wyjątkowe dania. Do takich należy również żur wigilijny z grzybami, który przyrządzisz ku uciesze całej rodziny. Wśród 12 dań na wigilijnym stole muszą się znaleźć postne zupy. Jeśli dotychczas jedliście na tę okazję barszcz czerwony, najwyższy czas spróbować naszej propozycji. Żurek postny z grzybami już na Ciebie czeka! 

Dla kogo?

Wszyscy fani klasycznej kuchni będą zadowoleni z naszej receptury na żur grzybowy. To danie od lat gości na stołach Polaków i zawsze dobrze się sprawdza. Czy w Twoim domu żur wigilijny z grzybami był serwowany równie często? Daj znać w komentarzu! 

Na jaką okazję?

Serwuj żur wigilijny z grzybami na świątecznym stole, a wszyscy goście opróżnią talerze w trybie natychmiastowym. Nic w tym dziwnego, ta aromatyczna i pyszna zupa ma całkiem spore grono miłośników! Żurek wigilijny z grzybami przepis sprawdzi się również na niedzielny obiad w gronie domowników. 

Czy wiesz, że?

Żur wigilijny jest bezmięsnym wariantem tradycyjnego żuru. Proponujemy, aby przygotować go z zakwasu żytniego lub owsianego. Ugotowany na bazie bulionu z włoszczyzny żurek wigilijny z grzybami w połączeniu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami tworzy danie bardzo proste, ale niezwykle smaczne. 

Dla urozmaicenia:

Składnikiem, którego absolutnie nie może zabraknąć w recepturze na żurek wigilijny, są oczywiście grzybki. Dorzuć kilka suszonych borowików, a twój żur będzie nie tylko pięknie pachniał, ale też wspaniale smakował. Spróbujesz? Recepturę na żur grzybowy już znasz!