
Składniki
8 sztuk
3 sztuki
2 sztuki
0.5 kilograma
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę. Seler i pietruszkę zetrzyj na tarce. Brokuły oczyść i podziel na niewielkie różyczki.

Krok 2
Zagotuj 1,5 litra wody i rozprowadź w niej kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr .

Krok 3
Dodaj ziemniaki i marchewką. Gotuj 15 minut i dodaj seler i pietruszkę.

Krok 4
Brokuły dodaj na 10 minut przed końcem gotowania.

Krok 5
Dodaj serek i mieszaj, aż się rozpuści. Nie zagotuj zupy.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa brokułowa z serkiem
Zupa brokułowa z dodatkiem serka topionego to świetny sposób na szybki, prosty i tani obiad, który możesz także zabrać ze sobą do pracy. Dzięki brokułom potrawa ma piękny, zielony kolor. Serki topione sprawiają natomiast, że zyskuje ona kremowego smaku. Jeśli szukasz niebanalnego pomysłu na pierwsze danie obiadowe, wypróbuj przepis na zupę brokułową z serkiem – będzie pysznie!
Dla kogo? Zupa krem z brokułów z ziemniakami to świetny patent, jeśli nie możesz przekonać się do tego zielonego warzywa. Zdarza się, że do niektórych smaków przyzwyczajamy się powoli. Gęsta zupa z brokuła to doskonały pierwszy krok, by zaprzyjaźnić się z tym warzywem.
Na jaką okazję? Połączenie brokułów, ziemniaków i serka topionego znakomicie sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznych zup jarzynowych. Podczas rodzinnego obiadu możesz mieć pewność, że cała porcja zupy krem z brokułów zostanie zjedzona. Zielona zupa brokułowa z ziemniakami to również pomysł na przystawkę odpowiednią na mniej oficjalne przyjęcia.
Czy wiesz, że? Przed dodaniem brokułów do wywaru, od trzonu warzywa odetnij pojedyncze różyczki, a następnie opłucz je dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. Do przepisu na zupę brokułową wykorzystać możesz klasyczny, śmietankowy serek lub zdecydować się na jego wersję smakową. Do wyboru masz między innymi serek o smaku szynki, papryki, pieczarek czy czosnku.
Dla urozmaicenia: Zupa brokułowa z ziemniakami będzie świetnie smakować na przykład z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi pestkami dyni. Jeżeli zamiast tradycyjnych zup, preferujesz bardziej kremową konsystencję, wystarczy, że po ugotowaniu zmiksujesz na gładko wszystkie składniki na zupę krem z brokułów i ziemniaków.