Zupa grochowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

216 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

682 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

995 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

2 litry

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch pozostaw w zimnej wodzie na całą noc.

Krok 2

Mięso, warzywa oraz boczek zalej 2 litrami wody i zagotuj, po czym zbierz szumowiny. Ugotuj wywar, a następnie odcedź go – warzywa i mięso pokrój w kostkę.

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę. Do odcedzonego wywaru dodaj groch, przyprawy oraz kostki Rosół z kury Knorr. Gotuj całość do momentu, kiedy groch będzie zupełnie miękki (rozgotowany). Dodaj następnie pokrojone warzywa oraz mięso, a także ziemniaki – gotuj do momentu, gdy te będą miękkie.

Krok 4

Gotową zupę dopraw majerankiem, pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba – solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grochowaZupa grochowa

Jeśli masz ochotę na zupę, która zastąpi dwudaniowy obiad lub stanie się jego smakowitym wstępem, postaw na popularną grochówkę. Zupa grochowa cieszy się uznaniem ze względu na wyrazisty smak wędzonego boczku i bogactwo warzywnych dodatków. To danie, które możesz przyrządzać przez cały rok, ponieważ jego podstawę stanowią warzywa, takie jak: marchewka, seler, cebula, groch, smakujące równie dobrze latem, jak i zimą. Doprawiona czosnkiem i aromatycznym majerankiem zupa grochowa rozgrzewa i zachwyca głębią smaku. To swojskie danie świetnie komponuje się z wiejskim chlebem albo z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Zupę grochową można również podać w bardziej atrakcyjnej formie, wykorzystując do tego miseczki chlebowe. Tak serwowana popularna grochówka nabiera bardziej eleganckiego charakteru i z powodzeniem może stać się hitem Twojego menu podczas imprezy rodzinnej lub spotkania z przyjaciółmi. Zupę łatwo odgrzać, a ze względu na mięsne dodatki, z powodzeniem może być samodzielnym daniem. Spróbuj przyrządzić ją już dziś!