Zupa grochowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grochowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

217 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

742 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1081 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 litry

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch pozostaw w zimnej wodzie na całą noc.

Krok 2

Mięso, warzywa oraz boczek zalej 2 litrami wody i zagotuj, po czym zbierz szumowiny. Ugotuj wywar, a następnie odcedź go – warzywa i mięso pokrój w kostkę.

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę. Do odcedzonego wywaru dodaj groch, przyprawy oraz kostki Rosół z kury Knorr. Gotuj całość do momentu, kiedy groch będzie zupełnie miękki (rozgotowany). Dodaj następnie pokrojone warzywa oraz mięso, a także ziemniaki – gotuj do momentu, gdy te będą miękkie.

Krok 4

Gotową zupę dopraw majerankiem, pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba – solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grochowaZupa grochowa

Jeśli masz ochotę na zupę, która zastąpi dwudaniowy obiad lub stanie się jego smakowitym wstępem, postaw na popularną grochówkę. Zupa grochowa cieszy się uznaniem ze względu na wyrazisty smak wędzonego boczku i bogactwo warzywnych dodatków. To danie, które możesz przyrządzać przez cały rok, ponieważ jego podstawę stanowią warzywa, takie jak: marchewka, seler, cebula, groch, smakujące równie dobrze latem, jak i zimą. Doprawiona czosnkiem i aromatycznym majerankiem zupa grochowa rozgrzewa i zachwyca głębią smaku. To swojskie danie świetnie komponuje się z wiejskim chlebem albo z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Zupę grochową można również podać w bardziej atrakcyjnej formie, wykorzystując do tego miseczki chlebowe. Tak serwowana popularna grochówka nabiera bardziej eleganckiego charakteru i z powodzeniem może stać się hitem Twojego menu podczas imprezy rodzinnej lub spotkania z przyjaciółmi. Zupę łatwo odgrzać, a ze względu na mięsne dodatki, z powodzeniem może być samodzielnym daniem. Spróbuj przyrządzić ją już dziś!