Zupa grochowa – przepis na prostą grochówkę | Przepisy.pl pixel

Zupa grochowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

908 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1461 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 litry

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch pozostaw w zimnej wodzie na całą noc.

Krok 2

Mięso, warzywa oraz boczek zalej 2 litrami wody i zagotuj, po czym zbierz szumowiny. Ugotuj wywar, a następnie odcedź go – warzywa i mięso pokrój w kostkę.

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę. Do odcedzonego wywaru dodaj groch, przyprawy oraz kostki Rosół z kury Knorr. Gotuj całość do momentu, kiedy groch będzie zupełnie miękki (rozgotowany). Dodaj następnie pokrojone warzywa oraz mięso, a także ziemniaki – gotuj do momentu, gdy te będą miękkie.

Krok 4

Gotową zupę grochową dopraw majerankiem, pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba – solą.

3

Opinie o przepisie

  • BEATA  ..

    BEATA .. , 16.12.2021

    Tak* ja zupkę gotuje z grochem połówki, którego nie muszę moczyc i gotuje go w osobnym garnku żeby w razie czego nie przypalić całej zupy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 01.12.2021

    TAK* zupę grochową ugotowałam bez mięska - w wersji wege. Cebule opalam po obraniu, a do smaku dodaję kostkę rosołową warzywną, 2 łyżki oleju i łyżkę płatków drożdżowych, majeranek i wędzoną paprykę do smaku. Wszystkie pozostałe składniki wykorzystałam zgodnie z przepisem. Pychotka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Matka

    Matka , 18.10.2021

    Zupa wyszła znakomita

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grochowaZupa grochowa

Zupa grochowa cieszy się uznaniem ze względu na wyraziste walory wędzonego boczku i bogactwo warzywnych dodatków. To danie, które możesz przyrządzać przez cały rok, ponieważ jego podstawę stanowią warzywa, takie jak marchewka, seler, cebula, groch, smakujące równie dobrze latem, jak i zimą. Doprawiona czosnkiem i aromatycznym majerankiem grochowa zupa rozgrzewa i zachwyca głębią smaku. Jak ugotować zupę grochową? Spróbuj przyrządzić ją już dziś!

Dla kogo?

Sięgając po receptury z całego świata, zdarza ci się zapominać o znakomitych swojskich przysmakach? Dzięki przepisowi na zupę grochową przypomnisz sobie o tym, jak wybornie smakują tradycyjne potrawy. Sprawdź, jak zrobić zupę grochową.

Na jaką okazję?

Jeśli masz ochotę na danie, które zastąpi dwudaniowy obiad lub stanie się jego smakowitym wstępem, postaw na popularną zupę grochówkę. Łatwo ją odgrzać, a ze względu na mięsne dodatki, z powodzeniem może być samodzielną potrawą. Rozwiązanie idealne, gdy brakuje czasu na komponowanie posiłku złożonego z kilku pozycji – zupa grochówka to pyszna i sycąca propozycja.

Czy wiesz, że?

W przeszłości zupa grochowa stanowiła przepis, który popularnością cieszył się wśród biedniejszych warstw społecznych. Zwykle serwowana była w bardziej ekonomicznej wersji bezmięsnej. Jak zrobić grochówkę pełną mięsa i warzyw? Przeczytaj przepis!

Dla urozmaicenia:

Ta swojska grochówka świetnie komponuje się z wiejskim chlebem albo z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Jak zrobić zupę grochową inaczej? Grochówkę można również podać w bardziej atrakcyjnej formie, wykorzystując do tego miseczki chlebowe. Tak serwowana popularna grochówka nabiera bardziej eleganckiego charakteru i z powodzeniem może stać się hitem twojego menu podczas imprezy rodzinnej lub spotkania z przyjaciółmi.