Zupa grochowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

217 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

683 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

997 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 litry

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch pozostaw w zimnej wodzie na całą noc.

Krok 2

Mięso, warzywa oraz boczek zalej 2 litrami wody i zagotuj, po czym zbierz szumowiny. Ugotuj wywar, a następnie odcedź go – warzywa i mięso pokrój w kostkę.

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę. Do odcedzonego wywaru dodaj groch, przyprawy oraz kostki Rosół z kury Knorr. Gotuj całość do momentu, kiedy groch będzie zupełnie miękki (rozgotowany). Dodaj następnie pokrojone warzywa oraz mięso, a także ziemniaki – gotuj do momentu, gdy te będą miękkie.

Krok 4

Gotową zupę dopraw majerankiem, pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba – solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Serowa zupa z klopsikami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grochowaZupa grochowa

Jeśli masz ochotę na zupę, która zastąpi dwudaniowy obiad lub stanie się jego smakowitym wstępem, postaw na popularną grochówkę. Zupa grochowa cieszy się uznaniem ze względu na wyrazisty smak wędzonego boczku i bogactwo warzywnych dodatków. To danie, które możesz przyrządzać przez cały rok, ponieważ jego podstawę stanowią warzywa, takie jak: marchewka, seler, cebula, groch, smakujące równie dobrze latem, jak i zimą. Doprawiona czosnkiem i aromatycznym majerankiem zupa grochowa rozgrzewa i zachwyca głębią smaku. To swojskie danie świetnie komponuje się z wiejskim chlebem albo z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Zupę grochową można również podać w bardziej atrakcyjnej formie, wykorzystując do tego miseczki chlebowe. Tak serwowana popularna grochówka nabiera bardziej eleganckiego charakteru i z powodzeniem może stać się hitem Twojego menu podczas imprezy rodzinnej lub spotkania z przyjaciółmi. Zupę łatwo odgrzać, a ze względu na mięsne dodatki, z powodzeniem może być samodzielnym daniem. Spróbuj przyrządzić ją już dziś!