Zupa grochowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa grochowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

217 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

704 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1018 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 litry

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch pozostaw w zimnej wodzie na całą noc.

Krok 2

Mięso, warzywa oraz boczek zalej 2 litrami wody i zagotuj, po czym zbierz szumowiny. Ugotuj wywar, a następnie odcedź go – warzywa i mięso pokrój w kostkę.

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę. Do odcedzonego wywaru dodaj groch, przyprawy oraz kostki Rosół z kury Knorr. Gotuj całość do momentu, kiedy groch będzie zupełnie miękki (rozgotowany). Dodaj następnie pokrojone warzywa oraz mięso, a także ziemniaki – gotuj do momentu, gdy te będą miękkie.

Krok 4

Gotową zupę dopraw majerankiem, pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba – solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Barszcz ukraiński
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grochowaZupa grochowa

Jeśli masz ochotę na zupę, która zastąpi dwudaniowy obiad lub stanie się jego smakowitym wstępem, postaw na popularną grochówkę. Zupa grochowa cieszy się uznaniem ze względu na wyrazisty smak wędzonego boczku i bogactwo warzywnych dodatków. To danie, które możesz przyrządzać przez cały rok, ponieważ jego podstawę stanowią warzywa, takie jak: marchewka, seler, cebula, groch, smakujące równie dobrze latem, jak i zimą. Doprawiona czosnkiem i aromatycznym majerankiem zupa grochowa rozgrzewa i zachwyca głębią smaku. To swojskie danie świetnie komponuje się z wiejskim chlebem albo z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Zupę grochową można również podać w bardziej atrakcyjnej formie, wykorzystując do tego miseczki chlebowe. Tak serwowana popularna grochówka nabiera bardziej eleganckiego charakteru i z powodzeniem może stać się hitem Twojego menu podczas imprezy rodzinnej lub spotkania z przyjaciółmi. Zupę łatwo odgrzać, a ze względu na mięsne dodatki, z powodzeniem może być samodzielnym daniem. Spróbuj przyrządzić ją już dziś!