Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków

Autor: setie setie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone umyć i namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia odsączyć je, a wywar zachować.

Krok 2

Marchewkę, pietruszkę, cebulę i grzyby drobno pokroić, czosnek rozgnieść, a bazylię posiekać.

Krok 3

Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać marchew i pietruszkę i dusić ok 10 min. W razie potrzeby podlać kilka łyżek wody z grzybów suszonych.

Krok 4

Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodać grzyby suszone i boczniaki, bazylię i czosnek, po czym zalać wszystko wodą od namaczania grzybów i dodać bulionetkę Knorr. Gotować ok 20 min.

Krok 5

Do zupy dodać serek naturalny i zmiksować wszystko na gładką masę. Zupę podawać z grzankami czosnkowymi, polaną oliwą truflową, albo posypaną serem i ziołami.

setie setie

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej