Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków

Autor: setie setie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

300 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

40 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone umyć i namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia odsączyć je, a wywar zachować.

Krok 2

Marchewkę, pietruszkę, cebulę i grzyby drobno pokroić, czosnek rozgnieść, a bazylię posiekać.

Krok 3

Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać marchew i pietruszkę i dusić ok 10 min. W razie potrzeby podlać kilka łyżek wody z grzybów suszonych.

Krok 4

Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodać grzyby suszone i boczniaki, bazylię i czosnek, po czym zalać wszystko wodą od namaczania grzybów i dodać bulionetkę Knorr. Gotować ok 20 min.

Krok 5

Do zupy dodać serek naturalny i zmiksować wszystko na gładką masę. Zupę podawać z grzankami czosnkowymi, polaną oliwą truflową, albo posypaną serem i ziołami.

setie setie

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej