PRZEPISY.PL
Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - autor: setie
Autor: setie

Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków

  • 45
  • 2
  • Średnie
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • grzyby suszone 40 gr
  • boczniaki200 gr
  • cebula1 szt
  • marchewka1 szt
  • pietruszka1 szt
  • bazylia1 pęczek
  • serek kremowy naturalny1 szt
  • woda300 ml
  • Krok 1

    Grzyby suszone umyć i namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia odsączyć je, a wywar zachować.
  • Krok 2

    Marchewkę, pietruszkę, cebulę i grzyby drobno pokroić, czosnek rozgnieść, a bazylię posiekać.
  • Krok 3

    Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać marchew i pietruszkę i dusić ok 10 min. W razie potrzeby podlać kilka łyżek wody z grzybów suszonych.
  • Krok 4

    Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodać grzyby suszone i boczniaki, bazylię i czosnek, po czym zalać wszystko wodą od namaczania grzybów i dodać bulionetkę Knorr. Gotować ok 20 min.
  • Krok 5

    Do zupy dodać serek naturalny i zmiksować wszystko na gładką masę. Zupę podawać z grzankami czosnkowymi, polaną oliwą truflową, albo posypaną serem i ziołami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

155
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
273
osoby dodały do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
5
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
74
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe