Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków

Autor: setie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone umyć i namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia odsączyć je, a wywar zachować.

Krok 2

Marchewkę, pietruszkę, cebulę i grzyby drobno pokroić, czosnek rozgnieść, a bazylię posiekać.

Krok 3

Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać marchew i pietruszkę i dusić ok 10 min. W razie potrzeby podlać kilka łyżek wody z grzybów suszonych.

Krok 4

Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodać grzyby suszone i boczniaki, bazylię i czosnek, po czym zalać wszystko wodą od namaczania grzybów i dodać bulionetkę Knorr. Gotować ok 20 min.

Krok 5

Do zupy dodać serek naturalny i zmiksować wszystko na gładką masę. Zupę podawać z grzankami czosnkowymi, polaną oliwą truflową, albo posypaną serem i ziołami.

setie

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej