Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków

Autor: setie setie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

300 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

40 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone umyć i namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia odsączyć je, a wywar zachować.

Krok 2

Marchewkę, pietruszkę, cebulę i grzyby drobno pokroić, czosnek rozgnieść, a bazylię posiekać.

Krok 3

Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać marchew i pietruszkę i dusić ok 10 min. W razie potrzeby podlać kilka łyżek wody z grzybów suszonych.

Krok 4

Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodać grzyby suszone i boczniaki, bazylię i czosnek, po czym zalać wszystko wodą od namaczania grzybów i dodać bulionetkę Knorr. Gotować ok 20 min.

Krok 5

Do zupy dodać serek naturalny i zmiksować wszystko na gładką masę. Zupę podawać z grzankami czosnkowymi, polaną oliwą truflową, albo posypaną serem i ziołami.

setie setie

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa królewska
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej