Zupa-krem z suszonych grzybów i boczniaków
średnie
21 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 sztuka
300 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
40 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby suszone umyć i namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia odsączyć je, a wywar zachować.
Krok 2
Marchewkę, pietruszkę, cebulę i grzyby drobno pokroić, czosnek rozgnieść, a bazylię posiekać.
Krok 3
Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać marchew i pietruszkę i dusić ok 10 min. W razie potrzeby podlać kilka łyżek wody z grzybów suszonych.
Krok 4
Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodać grzyby suszone i boczniaki, bazylię i czosnek, po czym zalać wszystko wodą od namaczania grzybów i dodać bulionetkę Knorr. Gotować ok 20 min.
Krok 5
Do zupy dodać serek naturalny i zmiksować wszystko na gładką masę. Zupę podawać z grzankami czosnkowymi, polaną oliwą truflową, albo posypaną serem i ziołami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























