
Składniki
20 dekagramów
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżeczka
50 dekagramów
1 szczypta
20 dekagramów
1 łyżeczka
500 mililitrów
1 szczypta
0.5 łyżeczki
6 dekagramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ghee rozpuść w dużym rondlu. Cebulę i czosnek posiekaj i smaż przez 5 minut razem z kuminem, cynamonem, kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i kardamonem.
Krok 2
Dodaj soczewicę i smaż kolejne 5 minut ciągle mieszając.
Krok 3
Dolej ciepły bulion i gotuj przez minutę.
Krok 4
Szpinak drobno pokrój i wrzuć do zupy.
Krok 5
Śmietanę i jogurt zmiksuj w blenderze i dolej do zupy. Całość podgrzewaj jeszcze około minuty, ciągle dokładnie mieszając.
Krok 6
Na koniec przypraw solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanym ryżem basmati lub z podpłomykami.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























