Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżeczka

50 dekagramów

1 szczypta

20 dekagramów

1 łyżeczka

500 mililitrów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

6 dekagramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ghee rozpuść w dużym rondlu. Cebulę i czosnek posiekaj i smaż przez 5 minut razem z kuminem, cynamonem, kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i kardamonem.

Krok 2

Dodaj soczewicę i smaż kolejne 5 minut ciągle mieszając.

Krok 3

Dolej ciepły bulion i gotuj przez minutę.

Krok 4

Szpinak drobno pokrój i wrzuć do zupy.

Krok 5

Śmietanę i jogurt zmiksuj w blenderze i dolej do zupy. Całość podgrzewaj jeszcze około minuty, ciągle dokładnie mieszając.

Krok 6

Na koniec przypraw solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanym ryżem basmati lub z podpłomykami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej