Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżeczka

50 dekagramów

1 szczypta

20 dekagramów

1 łyżeczka

500 mililitrów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

6 dekagramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ghee rozpuść w dużym rondlu. Cebulę i czosnek posiekaj i smaż przez 5 minut razem z kuminem, cynamonem, kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i kardamonem.

Krok 2

Dodaj soczewicę i smaż kolejne 5 minut ciągle mieszając.

Krok 3

Dolej ciepły bulion i gotuj przez minutę.

Krok 4

Szpinak drobno pokrój i wrzuć do zupy.

Krok 5

Śmietanę i jogurt zmiksuj w blenderze i dolej do zupy. Całość podgrzewaj jeszcze około minuty, ciągle dokładnie mieszając.

Krok 6

Na koniec przypraw solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanym ryżem basmati lub z podpłomykami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej