
Składniki
20 dekagramów
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżeczka
50 dekagramów
1 szczypta
20 dekagramów
1 łyżeczka
500 mililitrów
1 szczypta
0.5 łyżeczki
6 dekagramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ghee rozpuść w dużym rondlu. Cebulę i czosnek posiekaj i smaż przez 5 minut razem z kuminem, cynamonem, kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i kardamonem.
Krok 2
Dodaj soczewicę i smaż kolejne 5 minut ciągle mieszając.
Krok 3
Dolej ciepły bulion i gotuj przez minutę.
Krok 4
Szpinak drobno pokrój i wrzuć do zupy.
Krok 5
Śmietanę i jogurt zmiksuj w blenderze i dolej do zupy. Całość podgrzewaj jeszcze około minuty, ciągle dokładnie mieszając.
Krok 6
Na koniec przypraw solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanym ryżem basmati lub z podpłomykami.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej