
Składniki
20 dekagramów
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżeczka
50 dekagramów
1 szczypta
20 dekagramów
1 łyżeczka
500 mililitrów
1 szczypta
0.5 łyżeczki
6 dekagramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ghee rozpuść w dużym rondlu. Cebulę i czosnek posiekaj i smaż przez 5 minut razem z kuminem, cynamonem, kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i kardamonem.
Krok 2
Dodaj soczewicę i smaż kolejne 5 minut ciągle mieszając.
Krok 3
Dolej ciepły bulion i gotuj przez minutę.
Krok 4
Szpinak drobno pokrój i wrzuć do zupy.
Krok 5
Śmietanę i jogurt zmiksuj w blenderze i dolej do zupy. Całość podgrzewaj jeszcze około minuty, ciągle dokładnie mieszając.
Krok 6
Na koniec przypraw solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanym ryżem basmati lub z podpłomykami.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej