Halaszle – rybna zupa z karpia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

208 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

283 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

446 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

1 sztuka

200 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

4 sztuki

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dodaj dwie kostki Rosołu na włoszczyźnie Knorr do smaku (im wywar mocniejszy tym lepszy). Po ugotowaniu przecedź wywar.

Krok 2

Pokrój cebule w drobną kostkę, podsmaż w garnku na oleju. Dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę.

Krok 3

Następnie zalej białym winem i poczekaj do momentu, kiedy ono odparuje. Pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj je do cebuli, a całość zalej wywarem rybnym. Gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Krok 4

Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Podziel rybę na filety i pokrój w dużą kostkę.

Krok 5

Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar.

Krok 6

Pod koniec gotowania dodaj kostki filetów z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.

2

Opinie o przepisie

  • Ròża Żołnowska

    Ròża Żołnowska

    uwielbiam taką zupkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iza zel

    iza zel

    bardzo dobra zupa rybna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Halaszle – rybna zupa z karpia Halaszle – rybna zupa z karpia

Halaszle, czyli zupa rybna z karpia, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej. Wiele osób uważa ją z najsmaczniejszą zupę rybną na świecie, więc jeśli chcesz się przekonać, dlaczego tak jest – ugotuj ją. Podstawą jest oczywiście ryba, najlepiej karp. Zacznij od przygotowania bulionu na ościach, a kawałki mięsa rybiego dodaj pod koniec gotowania. Sprawdzi się także dodatek innych ryb, muszą być jednak słodkowodne. Smak ryby powinien być dominujący, harmonijnie łączący się ze słodkimi warzywami: papryką, marchewką, ziemniakami. Dodaj także ostrą papryczkę, żeby urozmaicić całość. Halaszle podawaj z kawałkami ryby i ziemniakami, posypaną świeżą zieloną pietruszką. Ta pyszna gęsta zupa zastąpi cały obiad, nadaje się również do podania na ciepłą kolację. Będzie ciekawą propozycją na podanie karpia podczas kolacji wigilijnej, a latem przyrządzisz ją w kociołku nad ogniskiem – tak przygotowana będzie jeszcze smaczniejsza. Koniecznie wypróbuj węgierską zupę rybną według naszego przepisu!