Halaszle - zupa rybna z karpia: węgierska, przepis | Przepisy.pl pixel

Halaszle – rybna zupa z karpia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

224 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

616 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

4 sztuki

100 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dodaj dwie kostki Rosołu na włoszczyźnie Knorr do smaku (im wywar mocniejszy tym lepszy). Po ugotowaniu przecedź wywar.

Krok 2

Pokrój cebule w drobną kostkę, podsmaż w garnku na oleju. Dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę.

Krok 3

Następnie zalej białym winem i poczekaj do momentu, kiedy ono odparuje. Pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj je do cebuli, a całość zalej wywarem rybnym. Gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Krok 4

Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Podziel rybę na filety i pokrój w dużą kostkę.

Krok 5

Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar.

Krok 6

Pod koniec gotowania dodaj kostki filetów z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Maddy

    Maddy , 16.08.2022

    Halaszle świetna, byle nie z karpia. Sandacz, szczupak, okoń dadzą lepszy efek (i da się je wyfiletowac dokladnie) a nawet pstrąg będzie lepszy niż Jego Galaretowata Oslizłość karp.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazur

    Ewa Mazur , 14.12.2020

    TAK. Nie ukrywam, że zupa rybna zawsze mnie przerażała. Miałam obawy przed jej ugotowaniem bo w naszym domu tradycyjnie jadło się albo barszcz czerwony albo zupę grzybową. Zupy rybnej się nie gotowało, bo po pierwsze chyba nikt nie umiał a po drugie każdy się chyba trochę bał tego smaku. Kiedy jednak wyszłam za mąż i przyszło mi zorganizować pierwszą wigilię już na swoim - mąż zapowiedział ze zupa rybna musi być - bo on tylko taką jada. Chcąc więc nie chcąc musiałam taką ugotować. Mój wybór padł na halaszle ... bo to był pierwszy przepis na zupę rybną jaki znalazłam w sieci. Dopiero z czasem dowiedziałam się że pochodzi on z Węgier. Moje pierwsze próby z zupą średnio mi smakowały, trochę nie po drodze było mi z przyprawami - jednak zupa z tego z przepisu to jest właśnie to czego szukałam. Doskonale wyważony smak, czuć intensywną woń ryby, ale zapach ten nie jest przytłaczający - myślę, że idealnie uzupełnia z pozostałymi składnikami. W dalszym ciągu barszcz jest moim faworytem, ale już nigdy nie powiem ze zupa rybna jest niedobra. Bo halaszle z tego przepisu jest naprawdę smaczna. I warto jej spróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ròża Żołnowska

    Ròża Żołnowska , 07.04.2019

    uwielbiam taką zupkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iza zel

    iza zel , 14.04.2016

    bardzo dobra zupa rybna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa harira
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Halaszle – rybna zupa z karpia Halaszle – rybna zupa z karpia

Halaszle, czyli zupa rybna z karpia, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej. Wiele osób uważa ją z najsmaczniejszą zupę rybną na świecie, więc jeśli chcesz się przekonać, dlaczego tak jest – ugotuj ją. Podstawą jest oczywiście ryba, najlepiej karp. Zacznij od przygotowania bulionu na ościach, a kawałki mięsa rybiego dodaj pod koniec gotowania. Sprawdzi się także dodatek innych ryb, muszą być jednak słodkowodne. Smak ryby powinien być dominujący, harmonijnie łączący się ze słodkimi warzywami: papryką, marchewką, ziemniakami. Dodaj także ostrą papryczkę, żeby urozmaicić całość. Halaszle podawaj z kawałkami ryby i ziemniakami, posypaną świeżą zieloną pietruszką. Ta pyszna gęsta zupa zastąpi cały obiad, nadaje się również do podania na ciepłą kolację. Będzie ciekawą propozycją na podanie karpia podczas kolacji wigilijnej, a latem przyrządzisz ją w kociołku nad ogniskiem – tak przygotowana będzie jeszcze smaczniejsza. Koniecznie wypróbuj węgierską zupę rybną według naszego przepisu!