Halaszle – rybna zupa z karpia przepis – Zobacz na przepisy.pl

Halaszle – rybna zupa z karpia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

209 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

285 osób wydrukowało

Pobierz pdf

449 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

4 sztuki

100 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dodaj dwie kostki Rosołu na włoszczyźnie Knorr do smaku (im wywar mocniejszy tym lepszy). Po ugotowaniu przecedź wywar.

Krok 2

Pokrój cebule w drobną kostkę, podsmaż w garnku na oleju. Dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę.

Krok 3

Następnie zalej białym winem i poczekaj do momentu, kiedy ono odparuje. Pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj je do cebuli, a całość zalej wywarem rybnym. Gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Krok 4

Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Podziel rybę na filety i pokrój w dużą kostkę.

Krok 5

Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar.

Krok 6

Pod koniec gotowania dodaj kostki filetów z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Ròża Żołnowska

    Ròża Żołnowska , 07.04.2019

    uwielbiam taką zupkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iza zel

    iza zel , 14.04.2016

    bardzo dobra zupa rybna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Halaszle – rybna zupa z karpia Halaszle – rybna zupa z karpia

Halaszle, czyli zupa rybna z karpia, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej. Wiele osób uważa ją z najsmaczniejszą zupę rybną na świecie, więc jeśli chcesz się przekonać, dlaczego tak jest – ugotuj ją. Podstawą jest oczywiście ryba, najlepiej karp. Zacznij od przygotowania bulionu na ościach, a kawałki mięsa rybiego dodaj pod koniec gotowania. Sprawdzi się także dodatek innych ryb, muszą być jednak słodkowodne. Smak ryby powinien być dominujący, harmonijnie łączący się ze słodkimi warzywami: papryką, marchewką, ziemniakami. Dodaj także ostrą papryczkę, żeby urozmaicić całość. Halaszle podawaj z kawałkami ryby i ziemniakami, posypaną świeżą zieloną pietruszką. Ta pyszna gęsta zupa zastąpi cały obiad, nadaje się również do podania na ciepłą kolację. Będzie ciekawą propozycją na podanie karpia podczas kolacji wigilijnej, a latem przyrządzisz ją w kociołku nad ogniskiem – tak przygotowana będzie jeszcze smaczniejsza. Koniecznie wypróbuj węgierską zupę rybną według naszego przepisu!