PRZEPISY.PL
Halaszle – rybna zupa z karpia  - autor: przepisy.pl

Halaszle – rybna zupa z karpia

  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 0
141
osób dodało do Mniamlisty
141
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • średniej wielkości cebule2 szt
  • słodka papryka2 łyżki
  • ząbek czosnku1 szt
  • mała ostra papryczka1 szt
  • pęczek natki pietruszki1 szt
  • sok z połówki cytryny
  • olej3 łyżki
  • Krok 1

    Dodaj dwie kostki Rosołu na włoszczyźnie Knorr do smaku (im wywar mocniejszy tym lepszy). Po ugotowaniu przecedź wywar.
  • Krok 2

    Pokrój cebule w drobną kostkę, podsmaż w garnku na oleju. Dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę.
  • Krok 3

    Następnie zalej białym winem i poczekaj do momentu, kiedy ono odparuje. Pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj je do cebuli, a całość zalej wywarem rybnym. Gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 4

    Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Podziel rybę na filety i pokrój w dużą kostkę.
  • Krok 5

    Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar.
  • Krok 6

    Pod koniec gotowania dodaj kostki filetów z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulion na włoszczyźnie KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

58
osób dodało do Mniamlisty
45''
2
Łatwe
139
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Średnie
115
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Średnie
428
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe