
Składniki
0.5 kilograma
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
300 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
100 gramów
4 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby oczyszczam, płuczę na sitku i kroję w plastry. W garnku rozgrzewam olej i przesmażam grzyby. Odkładam na talerz.
Krok 2
Ziemniaki, seler, obieram i kroję w kostkę. Marchewkę kroję w plasterki. Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju. Wlewam litr wody i gotuję. W międzyczasie dodaję Knorr bulion na włoszczyźnie, Knorr przyprawa włoska z rozmarynem.
Krok 3
Pod koniec gotowania jak warzywa będę miękkie, dodaję grzyby, napój owsiany i gotuję jeszcze chwilę. Doprawiam solą, podaję z natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej























