
Składniki
80 gramów
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zalej wodą i mocz przez całą noc. Następnie gotuj około 20 minut na małym ogniu.

Krok 2
Warzywa obierz, umyj, pokrój i dodaj do gotujących się grzybów. Wrzuć kostkę bulionową Knorr i dodaj liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku.

Krok 3
Pod koniec gotowania wrzuć prawdziwki. Gotuj, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Przecedź przez sitko.

Krok 4
Grzyby suszone pokrój w mniejsze kawałki. Prawdziwki dodaj w całości lub pokrój na mniejsze porcje. Dodaj do zupy.


Dobra rada:
Możesz podawać z łazankami lub makaronem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wigilijna zupa grzybowa
Trudno sobie wyobrazić świąteczną kolację bez potrawy, takiej jak zupa grzybowa wigilijna. Zaraz obok barszczu czerwonego, karpia i pierogów, jest najchętniej przygotowywanym daniem podczas świąt Bożego Narodzenia. Według wielu najlepsza jest zupa grzybowa wigilijna babci, wykonywana według tradycyjnych przepisów – pełna smaku i aromatu. Do jej przyrządzenia możesz wykorzystać zarówno suszone, jak i świeże grzyby, np. prawdziwki, kurki lub podgrzybki. Pokrojone i moczone przez całą noc grzyby należy wrzucić do garnka i gotować około 20 minut, a następnie dodać obrane i pokrojone warzywa (m.in. marchewkę, pietruszkę oraz seler). Całość gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy całość do smaku i wigilijna zupa grzybowa gotowa! Serwuj ją w głębokich talerzach, udekorowaną łyżką gęstej, kwaśniej śmietany, która ciekawie urozmaici smak.
Dla kogo?
Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów z pewnością podbije kubki smakowe osób, które lubią tradycyjne polskie smaki i leśne grzyby.
Na jaką okazję?
Wigilijna zupa grzybowa, jak sama nazwa wskazuje, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole wśród innych wyśmienitych potraw. Zupa grzybowa to też świetne danie jesienne, kiedy w lasach możemy własnoręcznie nazbierać świeże grzyby.
Czy wiesz, że…?
Zupa grzybowa wigilijna smakuje doskonale solo, jak i z różnymi dodatkami, na przykład łazankami, makaronem lub uszkami.
Dla urozmaicenia
Żeby podkręcić smak zupy, dodaj ulubione przyprawy. Wrzuć kostkę bulionową oraz kilka liści laurowych, a potem dopraw ją aromatycznymi ziołami i przyprawami, takimi jak: koperek, natka pietruszki, świeżo zmielony pieprz czy ziele angielskie (możesz także dodać do niej łyżeczkę gorczycy czy szczyptę cynamonu).