Wigilijna zupa grzybowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

420 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

228 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej wodą i mocz przez całą noc. Następnie gotuj około 20 minut na małym ogniu.

Wigilijna zupa grzybowa - Krok 1

Krok 2

Warzywa obierz, umyj, pokrój i dodaj do gotujących się grzybów. Wrzuć kostkę bulionową Knorr i dodaj liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku.

Wigilijna zupa grzybowa - Krok 2

Krok 3

Pod koniec gotowania wrzuć prawdziwki. Gotuj, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Przecedź przez sitko.

Wigilijna zupa grzybowa - Krok 3

Krok 4

Grzyby suszone pokrój w mniejsze kawałki. Prawdziwki dodaj w całości lub pokrój na mniejsze porcje. Dodaj do zupy.

Wigilijna zupa grzybowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać z łazankami lub makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijna zupa grzybowaWigilijna zupa grzybowa

Trudno sobie wyobrazić wigilijną kolację bez zupy grzybowej. Oprócz barszczu czerwonego, karpia i pierogów, jest najchętniej przygotowywaną potrawą podczas świąt Bożego Narodzenia. Do jej przyrządzenia wykorzystasz zarówno suszone, jak i świeże grzyby, np. prawdziwki, kurki lub podgrzybki. Do gotujących się grzybów dodaj obrane i pokrojone warzywa (m.in. marchewkę, pietruszkę oraz seler). Następnie wrzuć kostkę bulionową oraz kilka liści laurowych. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak zupy, dopraw ją aromatycznymi ziołami i przyprawami, takimi jak: koperek, natka pietruszki, świeżo zmielony pieprz czy ziele angielskie (możesz także dodać do niej łyżeczkę gorczycy czy szczyptę cynamonu). Całość gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną. Gotowe danie udekoruj łyżką gęstej śmietany oraz gałązką tymianku. Wigilijną zupę grzybową możesz podawać solo lub z dodatkami, na przykład łazankami, makaronem lub uszkami. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj doskonałą w smaku zupę grzybową.