
Składniki
80 gramów
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zalej wodą i mocz przez całą noc. Następnie gotuj około 20 minut na małym ogniu.

Krok 2
Warzywa obierz, umyj, pokrój i dodaj do gotujących się grzybów. Wrzuć kostkę bulionową Knorr i dodaj liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku.

Krok 3
Pod koniec gotowania wrzuć prawdziwki. Gotuj, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Przecedź przez sitko.

Krok 4
Grzyby suszone pokrój w mniejsze kawałki. Prawdziwki dodaj w całości lub pokrój na mniejsze porcje. Dodaj do zupy.


Dobra rada:
Możesz podawać z łazankami lub makaronem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wigilijna zupa grzybowa
Trudno sobie wyobrazić świąteczną kolację bez potrawy, takiej jak zupa grzybowa wigilijna. Zaraz obok barszczu czerwonego, karpia i pierogów, jest najchętniej przygotowywanym daniem podczas świąt Bożego Narodzenia. Według wielu najlepsza jest zupa grzybowa wigilijna babci, wykonywana według tradycyjnych przepisów – pełna smaku i aromatu. Do jej przyrządzenia możesz wykorzystać zarówno suszone, jak i świeże grzyby, np. prawdziwki, kurki lub podgrzybki. Pokrojone i moczone przez całą noc grzyby należy wrzucić do garnka i gotować około 20 minut, a następnie dodać obrane i pokrojone warzywa (m.in. marchewkę, pietruszkę oraz seler). Całość gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy całość do smaku i wigilijna zupa grzybowa gotowa! Serwuj ją w głębokich talerzach, udekorowaną łyżką gęstej, kwaśniej śmietany, która ciekawie urozmaici smak.
Dla kogo?
Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów z pewnością podbije kubki smakowe osób, które lubią tradycyjne polskie smaki i leśne grzyby.
Na jaką okazję?
Wigilijna zupa grzybowa, jak sama nazwa wskazuje, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole wśród innych wyśmienitych potraw. Zupa grzybowa to też świetne danie jesienne, kiedy w lasach możemy własnoręcznie nazbierać świeże grzyby.
Czy wiesz, że…?
Zupa grzybowa wigilijna smakuje doskonale solo, jak i z różnymi dodatkami, na przykład łazankami, makaronem lub uszkami.
Dla urozmaicenia
Żeby podkręcić smak zupy, dodaj ulubione przyprawy. Wrzuć kostkę bulionową oraz kilka liści laurowych, a potem dopraw ją aromatycznymi ziołami i przyprawami, takimi jak: koperek, natka pietruszki, świeżo zmielony pieprz czy ziele angielskie (możesz także dodać do niej łyżeczkę gorczycy czy szczyptę cynamonu).