
Składniki
80 gramów
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zalej wodą i mocz przez całą noc. Następnie gotuj około 20 minut na małym ogniu.
Krok 2
Warzywa obierz, umyj, pokrój i dodaj do gotujących się grzybów. Wrzuć kostkę bulionową Knorr i dodaj liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku.
Krok 3
Pod koniec gotowania wrzuć prawdziwki. Gotuj, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Przecedź przez sitko.
Krok 4
Grzyby suszone pokrój w mniejsze kawałki. Prawdziwki dodaj w całości lub pokrój na mniejsze porcje. Dodaj do zupy.
Dobra rada:
Możesz podawać z łazankami lub makaronem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wigilijna zupa grzybowa
Trudno sobie wyobrazić wigilijną kolację bez zupy grzybowej. Oprócz barszczu czerwonego, karpia i pierogów, jest najchętniej przygotowywaną potrawą podczas świąt Bożego Narodzenia. Do jej przyrządzenia wykorzystasz zarówno suszone, jak i świeże grzyby, np. prawdziwki, kurki lub podgrzybki. Do gotujących się grzybów dodaj obrane i pokrojone warzywa (m.in. marchewkę, pietruszkę oraz seler). Następnie wrzuć kostkę bulionową oraz kilka liści laurowych. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak zupy, dopraw ją aromatycznymi ziołami i przyprawami, takimi jak: koperek, natka pietruszki, świeżo zmielony pieprz czy ziele angielskie (możesz także dodać do niej łyżeczkę gorczycy czy szczyptę cynamonu). Całość gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną. Gotowe danie udekoruj łyżką gęstej śmietany oraz gałązką tymianku. Wigilijną zupę grzybową możesz podawać solo lub z dodatkami, na przykład łazankami, makaronem lub uszkami. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj doskonałą w smaku zupę grzybową.