Prosta zupa grzybowa z łazankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prosta zupa grzybowa z łazankami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
837 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

4 łyżki

4 sztuki

1 pęczek

100 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę rozdrobnij, ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w 1 litrze wody, dodaj kostkę Knorr.

Prosta zupa grzybowa z łazankami   - Krok 1

Krok 2

Gdy warzywa będą miękkie, zupę Knorr wymieszaj ze śmietaną i kilkoma łyżkami gotującego się wywaru. Wlej do garnka. Całość gotuj jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Zupę podawaj z łazankami, oprószoną natką pietruszki.

Prosta zupa grzybowa z łazankami   - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prosta zupa grzybowa z łazankami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prosta zupa grzybowa z łazankami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prosta zupa grzybowa z łazankami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prosta zupa grzybowa z łazankami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prosta zupa grzybowa z łazankami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prosta zupa grzybowa z łazankami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prosta zupa grzybowa z łazankami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prosta zupa grzybowa z łazankami   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Prosta zupa grzybowa z łazankami  Prosta zupa grzybowa z łazankami

Szukasz prostego sposobu na zupę grzybową z łazankami? Proponowany przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Sprawdzi się na wigilijnym stole, ale z powodzeniem będzie również codziennym daniem obiadowym. Aby przygotować tę potrawę, potrzebujesz gotowej zupy grzybowej oraz bulionu warzywnego bądź drobiowego (możesz zastąpić go kostką rosołową). Dodaj suszonych grzybów, np. podgrzybków i kurek, a smak zupy będzie bardziej wyrazisty. Pamiętaj, aby wcześniej moczyć je w chłodnej wodzie przez całą noc. Kiedy warzywa (por, seler, marchew i pietruszka) będą miękkie, połącz je z wywarem i zabiel zupę lekko spienioną śmietaną. Choć w przepisie rekomenduje się użycie makaronu typu łazanki, to kokardki sprawdzą się równie dobrze. Podawaj zupę w głębokim talerzu z makaronem lub w dużej filiżance (wtedy zupa powinna być serwowana sauté) z chrupiącym pieczywem. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i suszonym oregano. Tak przygotowane danie posyp natką pietruszki oraz tymiankiem. Spróbuj i podziel się z nami swoją opinią.