
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżeczka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wieczorem grzyby zaej wrzątkiem i odstawić.
Krok 2
Następnego dnia grzyby zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu ok. 30min. Odcedź, wodę z gotowania przestudź i wymieszaj z zupą grzybową knorr.
Krok 3
Dodaj część grzybów i gotuj jeszcze 10 minut. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku pieprzem, wymieszaj z pozostałymi grzybkami.
Krok 4
Podawaj posypane pietruszką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Zupa grzybowa Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa z suszonych grzybów ma kremową konsystencję i intensywny smak. To dobra propozycja na pierwsze danie obiadowe lub ciepłą kolację. Przygotowując ją, trzeba pamiętać, by przez odpowiednią ilość czasu namaczać grzyby i nie wylewać wody, w której były one gotowane. Wywar dolewa się do zupy, co jeszcze bardziej dodaje jej wyrazistości. Całość po ugotowaniu należy zmiksować na gładki krem. Potrawę podaje się posypaną pietruszką i udekorowaną kilkoma pozostałymi ugotowanymi grzybami. Serwuje się ją również często z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Będzie smaczna także, jeśli ozdobisz ją kleksem śmietany z kilkoma liśćmi rukoli na wierzchu. Dopełnieniem grzybowego kremu mogą być ziemniaki, drobny makaron lub uszka. Zupa będzie świetnie smakować również z kawałkiem chrupiącego chleba. Jeśli chcesz ją podać w bardziej elegancki sposób, serwuj ją w filiżankach, a jako dodatek dołącz ciasto francuskie nadziewane kapustą lub wytrawne paszteciki. Sprawdź ten przepis na zupę z suszonych grzybów.


































