Zupa grzybowa z suszonych grzybów z natką pietruszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieczorem grzyby zaej wrzątkiem i odstawić.

Krok 2

Następnego dnia grzyby zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu ok. 30min. Odcedź, wodę z gotowania przestudź i wymieszaj z zupą grzybową knorr.

Krok 3

Dodaj część grzybów i gotuj jeszcze 10 minut. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku pieprzem, wymieszaj z pozostałymi grzybkami.

Krok 4

Podawaj posypane pietruszką.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa z suszonych grzybówZupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa z suszonych grzybów ma kremową konsystencję i intensywny smak. To dobra propozycja na pierwsze danie obiadowe lub ciepłą kolację. Przygotowując ją, trzeba pamiętać, by przez odpowiednią ilość czasu namaczać grzyby i nie wylewać wody, w której były one gotowane. Wywar dolewa się do zupy, co jeszcze bardziej dodaje jej wyrazistości. Całość po ugotowaniu należy zmiksować na gładki krem. Potrawę podaje się posypaną pietruszką i udekorowaną kilkoma pozostałymi ugotowanymi grzybami. Serwuje się ją również często z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Będzie smaczna także, jeśli ozdobisz ją kleksem śmietany z kilkoma liśćmi rukoli na wierzchu. Dopełnieniem grzybowego kremu mogą być ziemniaki, drobny makaron lub uszka. Zupa będzie świetnie smakować również z kawałkiem chrupiącego chleba. Jeśli chcesz ją podać w bardziej elegancki sposób, serwuj ją w filiżankach, a jako dodatek dołącz ciasto francuskie nadziewane kapustą lub wytrawne paszteciki. Sprawdź ten przepis na zupę z suszonych grzybów.