Zupa grzybowa z suszonych grzybów z natką pietruszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieczorem grzyby zaej wrzątkiem i odstawić.

Krok 2

Następnego dnia grzyby zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu ok. 30min. Odcedź, wodę z gotowania przestudź i wymieszaj z zupą grzybową knorr.

Krok 3

Dodaj część grzybów i gotuj jeszcze 10 minut. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku pieprzem, wymieszaj z pozostałymi grzybkami.

Krok 4

Podawaj posypane pietruszką.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa z suszonych grzybówZupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa z suszonych grzybów ma kremową konsystencję i intensywny smak. To dobra propozycja na pierwsze danie obiadowe lub ciepłą kolację. Przygotowując ją, trzeba pamiętać, by przez odpowiednią ilość czasu namaczać grzyby i nie wylewać wody, w której były one gotowane. Wywar dolewa się do zupy, co jeszcze bardziej dodaje jej wyrazistości. Całość po ugotowaniu należy zmiksować na gładki krem. Potrawę podaje się posypaną pietruszką i udekorowaną kilkoma pozostałymi ugotowanymi grzybami. Serwuje się ją również często z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Będzie smaczna także, jeśli ozdobisz ją kleksem śmietany z kilkoma liśćmi rukoli na wierzchu. Dopełnieniem grzybowego kremu mogą być ziemniaki, drobny makaron lub uszka. Zupa będzie świetnie smakować również z kawałkiem chrupiącego chleba. Jeśli chcesz ją podać w bardziej elegancki sposób, serwuj ją w filiżankach, a jako dodatek dołącz ciasto francuskie nadziewane kapustą lub wytrawne paszteciki. Sprawdź ten przepis na zupę z suszonych grzybów.