Boczniaki stanowią doskonałą alternatywę dla nieco już spowszedniałych pieczarek. Są równie uniwersalne, znalezienie ich w sklepach nie stanowi większego problemu, a do tego charakteryzują się ciekawszą, bardziej chrupką strukturą. Jak przygotować boczniaki i w jaki sposób je serwować? Wyśmienicie smakują w wersji zarówno gotowanej, jak i smażonej. Można dorzucić je zup i gulaszów lub zamienić w wegetariański kotlet w chrupiącej panierce. Sprawdź, jak się robi boczniaki, jak długo należy je smażyć oraz gotować i nie miej oporów przed włączeniem ich do jadłospisu na stałe.

O boczniakach słów kilka

Pochodzące z Chin grzyby rozpoznać można po białych lub jasnoszarych kapeluszach, osiągających średnicę od kilku do kilkunastu centymetrów. Ze względu na ich charakterystyczny kształt, jedna z najpopularniejszych odmian nazywana jest boczniakiem ostrygowatym. Podczas grzybobrania boczniaków nie należy szukać w leśnej ściółce. Rosną w grupach na pniach drzew liściastych – przede wszystkim buków, brzóz, wierzb i topoli.

Jak przyrządzić boczniaki – instrukcja obsługi

Niezależnie od tego, w jaki sposób planujesz przyrządzić boczniaki, należy odpowiednio się do tego przygotować.

  • W miarę możliwości wybieraj nieprzerośnięte egzemplarze. Ich smak i konsystencja są dużo delikatniejsze.
  • Podczas mycia boczniaków unikaj ich długiego namaczania, ponieważ mają tendencję do nadmiernego wchłaniania wody.
  • Przed dalszą obróbką boczniaki trzeba osuszyć, najlepiej poprzez ułożenie ich luzem na ręczniku papierowym.
  • Pamiętaj, że grzybów nie należy spożywać na surowo.

Jak usmażyć boczniaki?

Grzyby z patelni to sposób na szybką przekąskę. W dodatku można podejść do tego dania na różne sposoby. Jak przygotować boczniaki na patelni? Przed smażeniem warto pokroić grzyby na mniejsze kawałki. Co dalej?

  • Unikaj smażenia boczniaków na głębokim tłuszczu. Wrzucaj je na rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Przypraw je solą i pieprzem, dopiero gdy zauważysz, że zaczęły mięknąć.
  • Boczniaki smażone w mące lub panierce z bułki tartej i jajka mogą z powodzeniem pełnić funkcję wegetariańskich kotletów. Jak długo smażyć boczniaki w takim wariancie? Zajmie to 4-5 minut z każdej strony. Kieruj się nie tylko zegarkiem. Boczniaki zdejmij z patelni, gdy panierka będzie wyraźnie zarumieniona.
  • Smażone w cieście naleśnikowym boczniaki też smakują znakomicie. Czas smażenia jest porównywalny z przygotowaniem grzybów w panierce.

Gotowanie boczniaków

Popularnym zabiegiem jest wrzucanie grzybów do zupy, potrawki lub roślinnej wersji flaczków. Gotować boczniaki można także solo. Jak się za to zabrać?

  • Grzyby zalej zimną wodą. Powinny być całkowicie przykryte.
  • Jak długo gotować boczniaki? Od momentu zagotowania się wody, zajmie to 12-17 minut – czas różni się w zależności od wielkości grzybów.
  • Podczas gotowania boczniaków może wytworzyć się mało apetyczna piana. To naturalne zjawisko. Usuń ją przy pomocy sita.
  • Gotowane boczniaki przypraw świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową albo imbirem.

Boczniaki z pomysłem!

Pieczonej cielęcinie z sosem z boczniaka nie można odmówić elegancji. W sam raz na specjalne okazje. Świąteczny posiłek możesz rozpocząć od zupy z boczniaków, która jest dużo ciekawszą propozycją niż klasyczna pieczarkowa. Szukasz czegoś bardziej na co dzień i wiesz już, jak się robi boczniaki? Podaj duszone grzyby z bułką – bez obaw, daleko im do nudnej kanapki. Wyjątkowo barwna zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami to pyszny sposób na połączenie grzybów z solidną porcją warzyw. Zastanawiasz się, czy dieta wegetariańska jest dla ciebie? Dzięki grzybowym burgerom z dipem dużo łatwiej będzie ograniczyć mięso w jadłospisie. Bami – smażony indonezyjski makaron to pyszny sposób na przekraczanie kulinarnych granic… i to bez paszportu!