Jak przyrządzić boczniaki? Jak długo gotować lub smażyć ten rodzaj grzybów?
Boczniaki stanowią doskonałą alternatywę dla nieco już spowszedniałych pieczarek. Są równie uniwersalne, znalezienie ich w sklepach nie stanowi większego problemu, a do tego charakteryzują się ciekawszą, bardziej chrupką strukturą. Jak przygotować boczniaki i w jaki sposób je serwować? Wyśmienicie smakują w wersji zarówno gotowanej, jak i smażonej. Można dorzucić je zup i gulaszów lub zamienić w wegetariański kotlet w chrupiącej panierce. Sprawdź, jak się robi boczniaki, jak długo należy je smażyć oraz gotować i nie miej oporów przed włączeniem ich do jadłospisu na stałe.
O boczniakach słów kilka
Zanim zdradzimy, jak przyrządzić pyszne boczniaki, warto poznać je z innej strony. Pochodzące z Chin grzyby rozpoznać można po białych lub jasnoszarych kapeluszach, osiągających średnicę od kilku do kilkunastu centymetrów. Ze względu na ich charakterystyczny kształt, jedna z najpopularniejszych odmian nazywana jest boczniakiem ostrygowatym. Podczas grzybobrania boczniaków nie należy szukać w leśnej ściółce. Rosną w grupach na pniach drzew liściastych – przede wszystkim buków, brzóz, wierzb i topoli.
Jak przyrządzić boczniaki – instrukcja obsługi
Zastanawiasz się, jak zrobić boczniaki na obiad? Który przepis sprawdzi się najlepiej? Niezależnie od tego, w jaki sposób zdecydujesz się przyrządzić boczniaki, należy odpowiednio się do tego przygotować.
- W miarę możliwości wybieraj nieprzerośnięte egzemplarze. Ich smak i konsystencja są dużo delikatniejsze.
- Podczas mycia boczniaków unikaj ich długiego namaczania, ponieważ mają tendencję do nadmiernego wchłaniania wody.
- Przed dalszą obróbką boczniaki trzeba osuszyć, najlepiej poprzez ułożenie ich luzem na ręczniku papierowym.
- Pamiętaj, że grzybów nie należy spożywać na surowo.
Jak usmażyć boczniaki?
Grzyby z patelni to sposób na szybką przekąskę. W dodatku można podejść do tego dania na różne sposoby. Jak przygotować boczniaki na patelni? Przed smażeniem warto pokroić grzyby na mniejsze kawałki. Co dalej?
- Unikaj smażenia boczniaków na głębokim tłuszczu. Wrzucaj je na rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Przypraw je solą i pieprzem, dopiero gdy zauważysz, że zaczęły mięknąć.
- Boczniaki smażone w mące lub panierce z bułki tartej i jajka mogą z powodzeniem pełnić funkcję wegetariańskich kotletów. Jak długo smażyć boczniaki w takim wariancie? Zajmie to 4-5 minut z każdej strony. Kieruj się nie tylko zegarkiem. Boczniaki zdejmij z patelni, gdy panierka będzie wyraźnie zarumieniona.
- Smażone w cieście naleśnikowym boczniaki też smakują znakomicie. Czas smażenia jest porównywalny z przygotowaniem grzybów w panierce.
Wiesz już, jak zrobić boczniaki smażone – a jak przygotować boczniaki gotowane?
Gotowanie boczniaków
Popularnym zabiegiem jest wrzucanie grzybów do zupy, potrawki lub roślinnej wersji flaczków. Gotować boczniaki można także solo. Jak się za to zabrać?
- Grzyby zalej zimną wodą. Powinny być całkowicie przykryte.
- Jak długo gotować boczniaki? Od momentu zagotowania się wody, zajmie to 12-17 minut – czas różni się w zależności od wielkości grzybów.
- Podczas gotowania boczniaków może wytworzyć się mało apetyczna piana. To naturalne zjawisko. Usuń ją przy pomocy sita.
- Gotowane boczniaki przypraw świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową albo imbirem.
Boczniaki – jak przyrządzić je z pomysłem?
Nie wiesz jak przygotować boczniaki i szukasz inspiracji? Oto nasze smakowite propozycje :
- Pieczonej cielęcinie z sosem z boczniaka nie można odmówić elegancji – to jeden z pomysłów na to, jak przygotować boczniaki w sam raz na specjalne okazje.
- Świąteczny posiłek możesz rozpocząć od zupy z boczniaków, która jest dużo ciekawszą propozycją niż klasyczna pieczarkowa.
- Szukasz czegoś bardziej na co dzień i wiesz już, jak się robi boczniaki? Podaj duszone grzyby z bułką – bez obaw, daleko im do nudnej kanapki.
- Wyjątkowo barwna zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami to pyszny sposób na połączenie grzybów z solidną porcją warzyw.
- Zastanawiasz się, czy dieta wegetariańska jest dla ciebie? Dzięki grzybowym burgerom z dipem dużo łatwiej będzie ograniczyć mięso w jadłospisie.
- A co powiesz na Bami? To smażony indonezyjski makaron to pyszny sposób na przekraczanie kulinarnych granic… i to bez paszportu!
Więcej przepisów i kulinarnych inspiracji znajdziesz na naszym blogu. Zapraszamy!
Komentarze (0)