Bami - przepis: makaron po indonezyjsku z ketjap | Przepisy.pl pixel

Bami – smażony indonezyjski makaron

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

250 gramów

350 gramów

2 łyżki

2 łyżki

130 gramów

200 gramów

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Boczniki pokrój w paski, pieczarki na ćwiartki, pora umyj i pokrój na plasterki, a kapustę w paseczki.

Krok 2

Na dużej patelni podgrzej olej i zacznij smażyć grzyby z warzywami.

Krok 3

W misce wymieszaj 4 łyżki wody z przyprawami: kecap manic, sambal, curry i garam masala knorr. Wlej na patelnię.

Krok 4

Jaja rozkłóć dobrze w misce. Na patelni do naleśników usmaż klasyczny omlet. Jak zrobi się rumiany przełóż do na oddzielny talerz. Po chwili pokrój go w paski.

Krok 5

Dodaj makaron i całość gotuj ok 1 minuty. Danie podawaj posypane paseczkami z omletu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również dodać grzyby enoki lub shitake. 

Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bami – smażony indonezyjski makaronBami – smażony indonezyjski makaron

Kuchnia wegetariańska charakteryzuje się nieograniczoną kombinacją smaków i aromatów, czego doskonałym przykładem jest Bami, czyli smażony indonezyjski makaron. Boczniaki, brązowe pieczarki, makaron Mie, por, kapusta pak choi oraz egzotyczne przyprawy tworzą wyjątkową kompozycję, którą pokochają nie tylko wegetarianie, ale także zwolennicy mięsnych potraw. Co więcej, danie nie wymaga długotrwałego przygotowania. Wystarczy kilkanaście minut, aby makaron zagościł na waszych stołach.

Dla kogo?

Bami to propozycja dla osób poszukujących prostych i szybkich przepisów na dania przygotowywane wyłącznie ze składników roślinnych.

Na jaką okazję?

Smażony makaron wykorzystacie zawsze – niezależnie od okazji. Warto jednak zachować przepis na domowe uroczystości czy świąteczny obiad w rodzinnym gronie. Będzie pysznie i zaskakująco.

Czy wiesz, że?

Makaron Mie spotkacie przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Przed usmażeniem w woku namaczany jest w gorącej wodzie. To doskonały dodatek do dań chińskich, japońskich, koreańskich i wietnamskich.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do tego egzotycznego dania będą grzyby shitake lub enoki.