Bami – smażony indonezyjski makaron przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bami – smażony indonezyjski makaron

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

250 gramów

350 gramów

2 łyżki

2 łyżki

130 gramów

200 gramów

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Boczniki pokrój w paski, pieczarki na ćwiartki, pora umyj i pokrój na plasterki, a kapustę w paseczki.

Krok 2

Jaja rozkłóć dobrze w misce. Na patelni do naleśników usmaż klasyczny omlet. Jak zrobi się rumiany przełóż do na oddzielny talerz. Po chwili pokrój go w paski.

Krok 3

Na dużej patelni podgrzej olej i zacznij smażyć grzyby z warzywami.

Krok 4

W misce wymieszaj 4 łyżki wody z przyprawami: kecap manic, sambal, curry i garam masala knorr. Wlej na patelnię.

Krok 5

Dodaj makaron i całość gotuj ok 1 minuty. Danie podawaj posypane paseczkami z omletu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również dodać grzyby enoki lub shitake. 

Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bami – smażony indonezyjski makaronBami – smażony indonezyjski makaron

Kuchnia wegetariańska charakteryzuje się nieograniczoną kombinacją smaków i aromatów, czego doskonałym przykładem jest Bami, czyli smażony indonezyjski makaron. Boczniaki, brązowe pieczarki, makaron Mie, por, kapusta pak choi oraz egzotyczne przyprawy tworzą wyjątkową kompozycję, którą pokochają nie tylko wegetarianie, ale także zwolennicy mięsnych potraw. Co więcej, danie nie wymaga długotrwałego przygotowania. Wystarczy kilkanaście minut, aby makaron zagościł na waszych stołach.

Dla kogo?

Bami to propozycja dla osób poszukujących prostych i szybkich przepisów na dania przygotowywane wyłącznie ze składników roślinnych.

Na jaką okazję?

Smażony makaron wykorzystacie zawsze – niezależnie od okazji. Warto jednak zachować przepis na domowe uroczystości czy świąteczny obiad w rodzinnym gronie. Będzie pysznie i zaskakująco.

Czy wiesz, że?

Makaron Mie spotkacie przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Przed usmażeniem w woku namaczany jest w gorącej wodzie. To doskonały dodatek do dań chińskich, japońskich, koreańskich i wietnamskich.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do tego egzotycznego dania będą grzyby shitake lub enoki.