Bami - przepis: makaron po indonezyjsku z ketjap | Przepisy.pl pixel

Bami – smażony indonezyjski makaron

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

250 gramów

350 gramów

2 łyżki

2 łyżki

130 gramów

200 gramów

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Boczniki pokrój w paski, pieczarki na ćwiartki, pora umyj i pokrój na plasterki, a kapustę w paseczki.

Krok 2

Na dużej patelni podgrzej olej i zacznij smażyć grzyby z warzywami.

Krok 3

W misce wymieszaj 4 łyżki wody z przyprawami: kecap manic, sambal, curry i garam masala knorr. Wlej na patelnię.

Krok 2

Jaja rozkłóć dobrze w misce. Na patelni do naleśników usmaż klasyczny omlet. Jak zrobi się rumiany przełóż do na oddzielny talerz. Po chwili pokrój go w paski.

Krok 5

Dodaj makaron i całość gotuj ok 1 minuty. Danie podawaj posypane paseczkami z omletu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również dodać grzyby enoki lub shitake. 

Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bami – smażony indonezyjski makaron - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bami – smażony indonezyjski makaronBami – smażony indonezyjski makaron

Kuchnia wegetariańska charakteryzuje się nieograniczoną kombinacją smaków i aromatów, czego doskonałym przykładem jest Bami, czyli smażony indonezyjski makaron. Boczniaki, brązowe pieczarki, makaron Mie, por, kapusta pak choi oraz egzotyczne przyprawy tworzą wyjątkową kompozycję, którą pokochają nie tylko wegetarianie, ale także zwolennicy mięsnych potraw. Co więcej, danie nie wymaga długotrwałego przygotowania. Wystarczy kilkanaście minut, aby makaron zagościł na waszych stołach.

Dla kogo?

Bami to propozycja dla osób poszukujących prostych i szybkich przepisów na dania przygotowywane wyłącznie ze składników roślinnych.

Na jaką okazję?

Smażony makaron wykorzystacie zawsze – niezależnie od okazji. Warto jednak zachować przepis na domowe uroczystości czy świąteczny obiad w rodzinnym gronie. Będzie pysznie i zaskakująco.

Czy wiesz, że?

Makaron Mie spotkacie przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Przed usmażeniem w woku namaczany jest w gorącej wodzie. To doskonały dodatek do dań chińskich, japońskich, koreańskich i wietnamskich.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do tego egzotycznego dania będą grzyby shitake lub enoki.