Bami – smażony indonezyjski makaron
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
35 osób zapisało

Składniki
150 gramów
250 gramów
350 gramów
2 łyżki
2 łyżki
130 gramów
200 gramów
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Boczniki pokrój w paski, pieczarki na ćwiartki, pora umyj i pokrój na plasterki, a kapustę w paseczki.
Krok 2
Na dużej patelni podgrzej olej i zacznij smażyć grzyby z warzywami.
Krok 3
W misce wymieszaj 4 łyżki wody z przyprawami: kecap manic, sambal, curry i garam masala knorr. Wlej na patelnię.
Krok 4
Jaja rozkłóć dobrze w misce. Na patelni do naleśników usmaż klasyczny omlet. Jak zrobi się rumiany przełóż do na oddzielny talerz. Po chwili pokrój go w paski.
Krok 5
Dodaj makaron i całość gotuj ok 1 minuty. Danie podawaj posypane paseczkami z omletu.

Dobra rada:
Możesz również dodać grzyby enoki lub shitake.
Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bami – smażony indonezyjski makaron
Kuchnia wegetariańska charakteryzuje się nieograniczoną kombinacją smaków i aromatów, czego doskonałym przykładem jest Bami, czyli smażony indonezyjski makaron. Boczniaki, brązowe pieczarki, makaron Mie, por, kapusta pak choi oraz egzotyczne przyprawy tworzą wyjątkową kompozycję, którą pokochają nie tylko wegetarianie, ale także zwolennicy mięsnych potraw. Co więcej, danie nie wymaga długotrwałego przygotowania. Wystarczy kilkanaście minut, aby makaron zagościł na waszych stołach.
Dla kogo?
Bami to propozycja dla osób poszukujących prostych i szybkich przepisów na dania przygotowywane wyłącznie ze składników roślinnych.
Na jaką okazję?
Smażony makaron wykorzystacie zawsze – niezależnie od okazji. Warto jednak zachować przepis na domowe uroczystości czy świąteczny obiad w rodzinnym gronie. Będzie pysznie i zaskakująco.
Czy wiesz, że?
Makaron Mie spotkacie przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Przed usmażeniem w woku namaczany jest w gorącej wodzie. To doskonały dodatek do dań chińskich, japońskich, koreańskich i wietnamskich.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym dodatkiem do tego egzotycznego dania będą grzyby shitake lub enoki.
























