Brązowy ryż Nasi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brązowy ryż Nasi

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

90 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Zieloną kapustę oraz pak choi umyj, osusz i pokrój w paski. Cebulkę pokrój w piórka, a pieczarki na połówki.

Krok 2

Rozgrzej dobrze dużą patelnię lub wok i podsmaż warzywa na niewielkiej ilości oleju przez ok 3-4 minuty.

Krok 3

Dodaj 2-3 łyżki wody, kecap manis, sambal i przyprawę Knorr.

Krok 4

Wsyp ryż, dobrze wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut.

Krok 5

W między czasie na oddzielnej patelni usmaż klasyczne jajka sadzone. Ryż nasi podawaj z smażonym jajkiem i np. listkami kolendry. Jaja dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i szczyptą soli.

przepisy.pl

Dobra rada:

Brązowa ryż możesz zastąpić czarnym. Świetnie pasują również grzyby shitake.

Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brązowy ryż NasiBrązowy ryż Nasi

Ryż Nasi jest jednym z najpopularniejszych dań w Indonezji. Jeśli chcecie przenieść orientalny klimat do swojej kuchni i rozsmakować się w egzotycznych potrawach, wypróbujcie nasz przepis na brązowy ryż Nasi, z zielonymi liśćmi kapusty, pieczarkami, czerwoną cebulą, pak choi oraz jajkami. Obowiązkowym dodatkiem do tej potrawy są także orientalne przyprawy, czyli sambal oraz kecap manis. Od razu rozwiewamy wasze wątpliwości – przepis jest bardzo łatwy, a przygotowanie dania nie zajmie więcej niż pół godziny!

Dla kogo?

Brązowy ryż Nasi to propozycja dla osób ceniących egzotyczne smaki, ale także dla tych z was, którzy dopiero odkrywają kuchnię pochodzącą z najodleglejszych zakątków świata.

Na jaką okazję?

Ryż jest idealnym pomysłem na świąteczny obiad, spotkanie ze znajomymi czy uroczystą, rodzinną kolację.

Czy wiesz, że?

Ziarno ryżu brązowego to nic innego jak tradycyjny ryż, który po zbiorach został pozbawiony zewnętrznej otoczki. Różni się od ryżu białego nie tylko wyglądem, ale także smakiem i czasem gotowania.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy naturalnego ryżu mogą zastąpić ryż brązowy czarnym.