Brązowy ryż Nasi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brązowy ryż Nasi

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

90 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Zieloną kapustę oraz pak choi umyj, osusz i pokrój w paski. Cebulkę pokrój w piórka, a pieczarki na połówki.

Krok 2

Rozgrzej dobrze dużą patelnię lub wok i podsmaż warzywa na niewielkiej ilości oleju przez ok 3-4 minuty.

Krok 3

Dodaj 2-3 łyżki wody, kecap manis, sambal i przyprawę Knorr.

Krok 4

Wsyp ryż, dobrze wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut.

Krok 5

W między czasie na oddzielnej patelni usmaż klasyczne jajka sadzone. Ryż nasi podawaj z smażonym jajkiem i np. listkami kolendry. Jaja dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i szczyptą soli.

przepisy.pl

Dobra rada:

Brązowa ryż możesz zastąpić czarnym. Świetnie pasują również grzyby shitake.

Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brązowy ryż Nasi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brązowy ryż NasiBrązowy ryż Nasi

Ryż Nasi jest jednym z najpopularniejszych dań w Indonezji. Jeśli chcecie przenieść orientalny klimat do swojej kuchni i rozsmakować się w egzotycznych potrawach, wypróbujcie nasz przepis na brązowy ryż Nasi, z zielonymi liśćmi kapusty, pieczarkami, czerwoną cebulą, pak choi oraz jajkami. Obowiązkowym dodatkiem do tej potrawy są także orientalne przyprawy, czyli sambal oraz kecap manis. Od razu rozwiewamy wasze wątpliwości – przepis jest bardzo łatwy, a przygotowanie dania nie zajmie więcej niż pół godziny!

Dla kogo?

Brązowy ryż Nasi to propozycja dla osób ceniących egzotyczne smaki, ale także dla tych z was, którzy dopiero odkrywają kuchnię pochodzącą z najodleglejszych zakątków świata.

Na jaką okazję?

Ryż jest idealnym pomysłem na świąteczny obiad, spotkanie ze znajomymi czy uroczystą, rodzinną kolację.

Czy wiesz, że?

Ziarno ryżu brązowego to nic innego jak tradycyjny ryż, który po zbiorach został pozbawiony zewnętrznej otoczki. Różni się od ryżu białego nie tylko wyglądem, ale także smakiem i czasem gotowania.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy naturalnego ryżu mogą zastąpić ryż brązowy czarnym.