Danie pełne warzyw i tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Danie pełne warzyw i tofu

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój na pół bez obierania. Marchew obierz. Pora umyj. Pokrój warzyw w szerokie plastry. Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Szpinak umyj i osusz.

Krok 2

W garnku podgrzej oliwę i podsmaż tofu, aż będzie rumiane z obu stron. Następnie przełóż je na deskę i pokrój w dużą kostkę.

Krok 3

Następnie na tej samej patelni usmaż bardzo mocno cebulę aż uzyskasz bardzo mocno ciemny kolor. Wtedy wlej 1,5 l wody.

Krok 4

Dodaj kostkę Knorr, przyprawę 5 smaków, wszystkie warzywa i gotuj powoli ok. 20 minut.

Krok 5

Jak warzyw będą miękkie wyjmij je z bulionu i odstaw na bok. Cebulę możesz usunąć. Bulion przecedź przez drobne sitko aby był klarowny.

Krok 6

Teraz ułóż warzywa oraz listki szpinaku w miseczkach. Na wierzch połóż usmażone tofu. Zalej gorącym bulionem i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodać również kawałki smażonego kurczaka lub wołowiny, a także grzyby.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Chińskie tofu z warzywami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Danie pełne warzyw i tofuDanie pełne warzyw i tofu

Szukacie pomysłu na niebanalny obiad, który będzie odpowiedni dla wegan i wegetarian? Trafiliście pod właściwy adres! Tofu z warzywami na gorąco podane w esencjonalnym bulionie to sposób na gorące danie, z którym poradzą sobie nawet te osoby, które dopiero zaczynają zgłębiać tajniki kuchni roślinnej. 

Dla kogo? 

Niektórym może się wydawać, że rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego jest nie tylko trudna, ale też w znaczący sposób zubaża jadłospis. Nic bardziej mylnego! Mamy na to smakowite dowody w postaci przepisu na tofu z warzywami.

Na jaką okazję?

Połączenie tofu i warzyw pomoże rozwiązać problem pt. „co podać w czasie świątecznego obiadu, kiedy przy naszym stole swoją obecność zapowiedzieli wegetarianie”. Nawet nie zatęsknicie za wywarem z wędzonki.

Czy wiesz, że?

Przed rozpoczęciem gotowania, tofu można zamarynować. Popularnymi składnikami marynat są curry, suszony czosnek, papryka, tymianek, ocet winny i sos sojowy.

Dla urozmaicenia:

Do zupy z tofu i warzyw dodajcie również wodorosty wakame.