Danie pełne warzyw i tofu
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
56 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój na pół bez obierania. Marchew obierz. Pora umyj. Pokrój warzyw w szerokie plastry. Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Szpinak umyj i osusz.
Krok 2
W garnku podgrzej oliwę i podsmaż tofu, aż będzie rumiane z obu stron. Następnie przełóż je na deskę i pokrój w dużą kostkę.
Krok 3
Następnie na tej samej patelni usmaż bardzo mocno cebulę aż uzyskasz bardzo mocno ciemny kolor. Wtedy wlej 1,5 l wody.
Krok 4
Dodaj kostkę Knorr, przyprawę 5 smaków, wszystkie warzywa i gotuj powoli ok. 20 minut.
Krok 5
Jak warzyw będą miękkie wyjmij je z bulionu i odstaw na bok. Cebulę możesz usunąć. Bulion przecedź przez drobne sitko aby był klarowny.
Krok 6
Teraz ułóż warzywa oraz listki szpinaku w miseczkach. Na wierzch połóż usmażone tofu. Zalej gorącym bulionem i od razu podawaj.

Dobra rada:
Do dania możesz dodać również kawałki smażonego kurczaka lub wołowiny, a także grzyby.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Danie pełne warzyw i tofu
Szukacie pomysłu na niebanalny obiad, który będzie odpowiedni dla wegan i wegetarian? Trafiliście pod właściwy adres! Tofu z warzywami na gorąco podane w esencjonalnym bulionie to sposób na gorące danie, z którym poradzą sobie nawet te osoby, które dopiero zaczynają zgłębiać tajniki kuchni roślinnej.
Dla kogo?
Niektórym może się wydawać, że rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego jest nie tylko trudna, ale też w znaczący sposób zubaża jadłospis. Nic bardziej mylnego! Mamy na to smakowite dowody w postaci przepisu na tofu z warzywami.
Na jaką okazję?
Połączenie tofu i warzyw pomoże rozwiązać problem pt. „co podać w czasie świątecznego obiadu, kiedy przy naszym stole swoją obecność zapowiedzieli wegetarianie”. Nawet nie zatęsknicie za wywarem z wędzonki.
Czy wiesz, że?
Przed rozpoczęciem gotowania, tofu można zamarynować. Popularnymi składnikami marynat są curry, suszony czosnek, papryka, tymianek, ocet winny i sos sojowy.
Dla urozmaicenia:
Do zupy z tofu i warzyw dodajcie również wodorosty wakame.