Danie pełne warzyw i tofu
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
37 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój na pół bez obierania. Marchew obierz. Pora umyj. Pokrój warzyw w szerokie plastry. Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Szpinak umyj i osusz.
Krok 2
W garnku podgrzej oliwę i podsmaż tofu, aż będzie rumiane z obu stron. Następnie przełóż je na deskę i pokrój w dużą kostkę.
Krok 3
Następnie na tej samej patelni usmaż bardzo mocno cebulę aż uzyskasz bardzo mocno ciemny kolor. Wtedy wlej 1,5 l wody.
Krok 4
Dodaj kostkę Knorr, przyprawę 5 smaków, wszystkie warzywa i gotuj powoli ok. 20 minut.
Krok 5
Jak warzyw będą miękkie wyjmij je z bulionu i odstaw na bok. Cebulę możesz usunąć. Bulion przecedź przez drobne sitko aby był klarowny.
Krok 6
Teraz ułóż warzywa oraz listki szpinaku w miseczkach. Na wierzch połóż usmażone tofu. Zalej gorącym bulionem i od razu podawaj.

Dobra rada:
Do dania możesz dodać również kawałki smażonego kurczaka lub wołowiny, a także grzyby.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Danie pełne warzyw i tofu
Szukacie pomysłu na niebanalny obiad, który będzie odpowiedni dla wegan i wegetarian? Trafiliście pod właściwy adres! Tofu z warzywami na gorąco podane w esencjonalnym bulionie to sposób na gorące danie, z którym poradzą sobie nawet te osoby, które dopiero zaczynają zgłębiać tajniki kuchni roślinnej.
Dla kogo?
Niektórym może się wydawać, że rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego jest nie tylko trudna, ale też w znaczący sposób zubaża jadłospis. Nic bardziej mylnego! Mamy na to smakowite dowody w postaci przepisu na tofu z warzywami.
Na jaką okazję?
Połączenie tofu i warzyw pomoże rozwiązać problem pt. „co podać w czasie świątecznego obiadu, kiedy przy naszym stole swoją obecność zapowiedzieli wegetarianie”. Nawet nie zatęsknicie za wywarem z wędzonki.
Czy wiesz, że?
Przed rozpoczęciem gotowania, tofu można zamarynować. Popularnymi składnikami marynat są curry, suszony czosnek, papryka, tymianek, ocet winny i sos sojowy.
Dla urozmaicenia:
Do zupy z tofu i warzyw dodajcie również wodorosty wakame.