Danie pełne warzyw i tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Danie pełne warzyw i tofu

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój na pół bez obierania. Marchew obierz. Pora umyj. Pokrój warzyw w szerokie plastry. Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Szpinak umyj i osusz.

Krok 2

W garnku podgrzej oliwę i podsmaż tofu, aż będzie rumiane z obu stron. Następnie przełóż je na deskę i pokrój w dużą kostkę.

Krok 3

Następnie na tej samej patelni usmaż bardzo mocno cebulę aż uzyskasz bardzo mocno ciemny kolor. Wtedy wlej 1,5 l wody.

Krok 4

Dodaj kostkę Knorr, przyprawę 5 smaków, wszystkie warzywa i gotuj powoli ok. 20 minut.

Krok 5

Jak warzyw będą miękkie wyjmij je z bulionu i odstaw na bok. Cebulę możesz usunąć. Bulion przecedź przez drobne sitko aby był klarowny.

Krok 6

Teraz ułóż warzywa oraz listki szpinaku w miseczkach. Na wierzch połóż usmażone tofu. Zalej gorącym bulionem i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodać również kawałki smażonego kurczaka lub wołowiny, a także grzyby.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Danie pełne warzyw i tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Danie pełne warzyw i tofuDanie pełne warzyw i tofu

Szukacie pomysłu na niebanalny obiad, który będzie odpowiedni dla wegan i wegetarian? Trafiliście pod właściwy adres! Tofu z warzywami na gorąco podane w esencjonalnym bulionie to sposób na gorące danie, z którym poradzą sobie nawet te osoby, które dopiero zaczynają zgłębiać tajniki kuchni roślinnej. 

Dla kogo? 

Niektórym może się wydawać, że rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego jest nie tylko trudna, ale też w znaczący sposób zubaża jadłospis. Nic bardziej mylnego! Mamy na to smakowite dowody w postaci przepisu na tofu z warzywami.

Na jaką okazję?

Połączenie tofu i warzyw pomoże rozwiązać problem pt. „co podać w czasie świątecznego obiadu, kiedy przy naszym stole swoją obecność zapowiedzieli wegetarianie”. Nawet nie zatęsknicie za wywarem z wędzonki.

Czy wiesz, że?

Przed rozpoczęciem gotowania, tofu można zamarynować. Popularnymi składnikami marynat są curry, suszony czosnek, papryka, tymianek, ocet winny i sos sojowy.

Dla urozmaicenia:

Do zupy z tofu i warzyw dodajcie również wodorosty wakame.