Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

1 pęczek

50 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

25 gramów

4 sztuki

2 łyżki

dodatkowo:

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zetnij i podsmaż na patelni aż zrobią się lekko brązowe. Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Słodkie ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie. Jak będą miękkie odcedź je, odparuj i rozgnieć na puree praską.

Krok 3

Natkę pietruszki i dymkę posiekaj. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok z limonki. W dużej misce wymieszaj puree z słodkich ziemniaków, rozgniecioną kostkę bulionową, mąkę, soczewicę, grzyby, natkę, dymkę i limonkę.

Krok 4

Uformuj w dłoniach cztery burgery. Wstaw do lodówki na 30 minut i następnie smaż na patelni z olejem aż będą rumiane i złociste. Jak będą gotowe to odstaw je na ręczniku papierowym.

Krok 5

Przygotuj sałatkę. Awokado obierz, pozbądź się pestki, pokrój w większe kawałki. Pomidorki przekrój na pół, cebulkę w kostkę. Wymieszaj wszystko razem z łyżką oliwy.

Krok 6

Bułeczki burgerowe przekrój wzdłuż na pół, podsmaż. Połóż bezmięsnego burgera i podawaj z sałatką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Burgery możesz również doprawić nie co świeżym chili.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniakówBezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków

Burgery już dawno pozbyły się etykietki kiepskiej jakości dania, serwowanego i jedzonego w pośpiechu. Obecnie pojawiają się w ofertach nawet najlepszych restauracji, a zawartość znajdująca się między dwiema stronami bułki bywa naprawdę wykwintna. Nie można się dziwić, że ten popularny przysmak zawojował również lokale, które specjalizują się w kuchni wegetariańskiej. Szukacie przepisu na bezmięsnego burgera? Właśnie go znaleźliście – przedstawiamy wegetariańskie burgery z soczewicy i batatów!

Dla kogo?

Nieco przekornie burgera z warzyw polecamy przede wszystkim mięsożercom. To doskonały sposób na włączenie do diety większej ilości naturalnych składników.

Na jaką okazję?

Z podanych w przepisie produktów uformujecie cztery burgery z batatów i soczewicy. Zaproście najbliższych do stołu – niebanalny obiad podbije ich kubki smakowe.

Czy wiesz, że?

Zanim umieścicie składniki na burgera w bułce, pieczywo należy krótko podpiec w piekarniku. Dzięki temu pozostanie chrupiące, nawet po dodaniu obfitej porcji sosów.

Dla urozmaicenia:

Ciekawą alternatywą dla bułek na burgery wegetariańskie są… szerokie kapelusze pieczarek portobello.