Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

1 pęczek

50 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

25 gramów

4 sztuki

2 łyżki

dodatkowo:

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zetnij i podsmaż na patelni aż zrobią się lekko brązowe. Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Słodkie ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie. Jak będą miękkie odcedź je, odparuj i rozgnieć na puree praską.

Krok 3

Natkę pietruszki i dymkę posiekaj. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok z limonki. W dużej misce wymieszaj puree z słodkich ziemniaków, rozgniecioną kostkę bulionową, mąkę, soczewicę, grzyby, natkę, dymkę i limonkę.

Krok 4

Uformuj w dłoniach cztery burgery. Wstaw do lodówki na 30 minut i następnie smaż na patelni z olejem aż będą rumiane i złociste. Jak będą gotowe to odstaw je na ręczniku papierowym.

Krok 5

Przygotuj sałatkę. Awokado obierz, pozbądź się pestki, pokrój w większe kawałki. Pomidorki przekrój na pół, cebulkę w kostkę. Wymieszaj wszystko razem z łyżką oliwy.

Krok 6

Bułeczki burgerowe przekrój wzdłuż na pół, podsmaż. Połóż bezmięsnego burgera i podawaj z sałatką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Burgery możesz również doprawić nie co świeżym chili.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniakówBezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków

Burgery już dawno pozbyły się etykietki kiepskiej jakości dania, serwowanego i jedzonego w pośpiechu. Obecnie pojawiają się w ofertach nawet najlepszych restauracji, a zawartość znajdująca się między dwiema stronami bułki bywa naprawdę wykwintna. Nie można się dziwić, że ten popularny przysmak zawojował również lokale, które specjalizują się w kuchni wegetariańskiej. Szukacie przepisu na bezmięsnego burgera? Właśnie go znaleźliście – przedstawiamy wegetariańskie burgery z soczewicy i batatów!

Dla kogo?

Nieco przekornie burgera z warzyw polecamy przede wszystkim mięsożercom. To doskonały sposób na włączenie do diety większej ilości naturalnych składników.

Na jaką okazję?

Z podanych w przepisie produktów uformujecie cztery burgery z batatów i soczewicy. Zaproście najbliższych do stołu – niebanalny obiad podbije ich kubki smakowe.

Czy wiesz, że?

Zanim umieścicie składniki na burgera w bułce, pieczywo należy krótko podpiec w piekarniku. Dzięki temu pozostanie chrupiące, nawet po dodaniu obfitej porcji sosów.

Dla urozmaicenia:

Ciekawą alternatywą dla bułek na burgery wegetariańskie są… szerokie kapelusze pieczarek portobello.