Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
49 osób zapisało

Składniki
250 gramów
200 gramów
1 pęczek
50 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
25 gramów
4 sztuki
2 łyżki
dodatkowo:
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zetnij i podsmaż na patelni aż zrobią się lekko brązowe. Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Słodkie ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie. Jak będą miękkie odcedź je, odparuj i rozgnieć na puree praską.
Krok 3
Natkę pietruszki i dymkę posiekaj. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok z limonki. W dużej misce wymieszaj puree z słodkich ziemniaków, rozgniecioną kostkę bulionową, mąkę, soczewicę, grzyby, natkę, dymkę i limonkę.
Krok 4
Uformuj w dłoniach cztery burgery. Wstaw do lodówki na 30 minut i następnie smaż na patelni z olejem aż będą rumiane i złociste. Jak będą gotowe to odstaw je na ręczniku papierowym.
Krok 5
Przygotuj sałatkę. Awokado obierz, pozbądź się pestki, pokrój w większe kawałki. Pomidorki przekrój na pół, cebulkę w kostkę. Wymieszaj wszystko razem z łyżką oliwy.
Krok 6
Bułeczki burgerowe przekrój wzdłuż na pół, podsmaż. Połóż bezmięsnego burgera i podawaj z sałatką.

Dobra rada:
Burgery możesz również doprawić nie co świeżym chili.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków
Burgery już dawno pozbyły się etykietki kiepskiej jakości dania, serwowanego i jedzonego w pośpiechu. Obecnie pojawiają się w ofertach nawet najlepszych restauracji, a zawartość znajdująca się między dwiema stronami bułki bywa naprawdę wykwintna. Nie można się dziwić, że ten popularny przysmak zawojował również lokale, które specjalizują się w kuchni wegetariańskiej. Szukacie przepisu na bezmięsnego burgera? Właśnie go znaleźliście – przedstawiamy wegetariańskie burgery z soczewicy i batatów!
Dla kogo?
Nieco przekornie burgera z warzyw polecamy przede wszystkim mięsożercom. To doskonały sposób na włączenie do diety większej ilości naturalnych składników.
Na jaką okazję?
Z podanych w przepisie produktów uformujecie cztery burgery z batatów i soczewicy. Zaproście najbliższych do stołu – niebanalny obiad podbije ich kubki smakowe.
Czy wiesz, że?
Zanim umieścicie składniki na burgera w bułce, pieczywo należy krótko podpiec w piekarniku. Dzięki temu pozostanie chrupiące, nawet po dodaniu obfitej porcji sosów.
Dla urozmaicenia:
Ciekawą alternatywą dla bułek na burgery wegetariańskie są… szerokie kapelusze pieczarek portobello.