Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

1 pęczek

50 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

25 gramów

4 sztuki

2 łyżki

dodatkowo:

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zetnij i podsmaż na patelni aż zrobią się lekko brązowe. Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Słodkie ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie. Jak będą miękkie odcedź je, odparuj i rozgnieć na puree praską.

Krok 3

Natkę pietruszki i dymkę posiekaj. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok z limonki. W dużej misce wymieszaj puree z słodkich ziemniaków, rozgniecioną kostkę bulionową, mąkę, soczewicę, grzyby, natkę, dymkę i limonkę.

Krok 4

Uformuj w dłoniach cztery burgery. Wstaw do lodówki na 30 minut i następnie smaż na patelni z olejem aż będą rumiane i złociste. Jak będą gotowe to odstaw je na ręczniku papierowym.

Krok 5

Przygotuj sałatkę. Awokado obierz, pozbądź się pestki, pokrój w większe kawałki. Pomidorki przekrój na pół, cebulkę w kostkę. Wymieszaj wszystko razem z łyżką oliwy.

Krok 6

Bułeczki burgerowe przekrój wzdłuż na pół, podsmaż. Połóż bezmięsnego burgera i podawaj z sałatką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Burgery możesz również doprawić nie co świeżym chili.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniakówBezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków

Burgery już dawno pozbyły się etykietki kiepskiej jakości dania, serwowanego i jedzonego w pośpiechu. Obecnie pojawiają się w ofertach nawet najlepszych restauracji, a zawartość znajdująca się między dwiema stronami bułki bywa naprawdę wykwintna. Nie można się dziwić, że ten popularny przysmak zawojował również lokale, które specjalizują się w kuchni wegetariańskiej. Szukacie przepisu na bezmięsnego burgera? Właśnie go znaleźliście – przedstawiamy wegetariańskie burgery z soczewicy i batatów!

Dla kogo?

Nieco przekornie burgera z warzyw polecamy przede wszystkim mięsożercom. To doskonały sposób na włączenie do diety większej ilości naturalnych składników.

Na jaką okazję?

Z podanych w przepisie produktów uformujecie cztery burgery z batatów i soczewicy. Zaproście najbliższych do stołu – niebanalny obiad podbije ich kubki smakowe.

Czy wiesz, że?

Zanim umieścicie składniki na burgera w bułce, pieczywo należy krótko podpiec w piekarniku. Dzięki temu pozostanie chrupiące, nawet po dodaniu obfitej porcji sosów.

Dla urozmaicenia:

Ciekawą alternatywą dla bułek na burgery wegetariańskie są… szerokie kapelusze pieczarek portobello.