Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

60 gramów

1 sztuka

200 gramów

175 gramów

100 gramów

25 gramów

4 łyżki

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzeszki pini spraż na suchej patelni aż będą rumiane.

Krok 2

Odetnij zdrewniałe końcówki szparag i pokrój je na mniejsze kawałki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Szalotkę obierz i pokrój drobno.

Krok 3

Zagotuj 750 ml wody z kostką Knorr. W takim bulionie zblanszuj warzywa przez ok 5 minut. Odcedź (zachowując wywar) i przelej warzywa zimną wodą.

Krok 4

W rondlu podsmaż na oliwie szalotkę. Jak będzie szklista wsyp ryż i dalej smaż mieszając miękką łopatką.

Krok 5

Wlej porcje bulionu i gotuj powoli aż ryż wchłonie bulion. Następnie ponownie wlej bulion. Czynność powtarzaj aż ryż się ugotuje i wchłonie cały płyn. Risotto powinno być miękkie i kremowe.

Krok 6

Zetrzyj ser. Dodaj ser oraz warzyw do risotto, lekko wymieszaj i od razu podawaj. Udekoruj orzeszkami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Risotto możesz podawać z sałatką pomidorową.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z brokułami, szparagami i groszkiemRisotto z brokułami, szparagami i groszkiem

Zieleń to kolor natury, w wielu kulturach symbolizujący harmonię, spokój i nadzieję. Nam jednak kojarzy się przede wszystkim z zapowiedzią niezrównanej uczty. Nie mogło być inaczej, ponieważ zieleniny nie należy utożsamiać wyłącznie z mało spektakularnym dodatkiem do potraw. Dziś w kuchni w przepisie na zielone risotto będzie gwoździem programu. 

Dla kogo?

Podstawą każdego risotto jest ryż. To, co wydarzy się dalej, zależy już tylko od wyobraźni szefa kuchni. Z naszych wskazówek na przygotowanie risotto ze szparagami, groszkiem i rapini mogą skorzystać zarówno doświadczeni, jak i początkujący kucharze.

Na jaką okazję?

Potrawa z ryżu, mimo wielu składników, nie jest trudna w przygotowaniu. Zielonemu risotto należy jednak poświęcić trochę czasu, więc przed rozpoczęciem pracy upewnijcie się, że nie musicie się spieszyć.

Czy wiesz, że?

Według popularnej legendy przepis na risotto dotarł do Włoch z Chin za sprawą Marco Polo. Bardziej wiarygodna hipoteza zakłada, że danie jest wariacją na temat pilawu, znanego z kuchni arabskiej.

Dla urozmaicenia:

Zielonego koloru nigdy za wiele? Do risotto z groszkiem i szparagami dodajcie seler naciowy.