Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
15 osób zapisało

Składniki
200 gramów
60 gramów
1 sztuka
200 gramów
175 gramów
100 gramów
25 gramów
4 łyżki
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzeszki pini spraż na suchej patelni aż będą rumiane.
Krok 2
Odetnij zdrewniałe końcówki szparag i pokrój je na mniejsze kawałki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Szalotkę obierz i pokrój drobno.
Krok 3
Zagotuj 750 ml wody z kostką Knorr. W takim bulionie zblanszuj warzywa przez ok 5 minut. Odcedź (zachowując wywar) i przelej warzywa zimną wodą.
Krok 4
W rondlu podsmaż na oliwie szalotkę. Jak będzie szklista wsyp ryż i dalej smaż mieszając miękką łopatką.
Krok 5
Wlej porcje bulionu i gotuj powoli aż ryż wchłonie bulion. Następnie ponownie wlej bulion. Czynność powtarzaj aż ryż się ugotuje i wchłonie cały płyn. Risotto powinno być miękkie i kremowe.
Krok 6
Zetrzyj ser. Dodaj ser oraz warzyw do risotto, lekko wymieszaj i od razu podawaj. Udekoruj orzeszkami.

Dobra rada:
Risotto możesz podawać z sałatką pomidorową.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem
Zieleń to kolor natury, w wielu kulturach symbolizujący harmonię, spokój i nadzieję. Nam jednak kojarzy się przede wszystkim z zapowiedzią niezrównanej uczty. Nie mogło być inaczej, ponieważ zieleniny nie należy utożsamiać wyłącznie z mało spektakularnym dodatkiem do potraw. Dziś w kuchni w przepisie na zielone risotto będzie gwoździem programu.
Dla kogo?
Podstawą każdego risotto jest ryż. To, co wydarzy się dalej, zależy już tylko od wyobraźni szefa kuchni. Z naszych wskazówek na przygotowanie risotto ze szparagami, groszkiem i rapini mogą skorzystać zarówno doświadczeni, jak i początkujący kucharze.
Na jaką okazję?
Potrawa z ryżu, mimo wielu składników, nie jest trudna w przygotowaniu. Zielonemu risotto należy jednak poświęcić trochę czasu, więc przed rozpoczęciem pracy upewnijcie się, że nie musicie się spieszyć.
Czy wiesz, że?
Według popularnej legendy przepis na risotto dotarł do Włoch z Chin za sprawą Marco Polo. Bardziej wiarygodna hipoteza zakłada, że danie jest wariacją na temat pilawu, znanego z kuchni arabskiej.
Dla urozmaicenia:
Zielonego koloru nigdy za wiele? Do risotto z groszkiem i szparagami dodajcie seler naciowy.