Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
1 osoba zapisała
Składniki
200 gramów
60 gramów
1 sztuka
200 gramów
175 gramów
100 gramów
25 gramów
4 łyżki
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzeszki pini spraż na suchej patelni aż będą rumiane.
Krok 2
Odetnij zdrewniałe końcówki szparag i pokrój je na mniejsze kawałki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Szalotkę obierz i pokrój drobno.
Krok 3
Zagotuj 750 ml wody z kostką Knorr. W takim bulionie zblanszuj warzywa przez ok 5 minut. Odcedź (zachowując wywar) i przelej warzywa zimną wodą.
Krok 4
W rondlu podsmaż na oliwie szalotkę. Jak będzie szklista wsyp ryż i dalej smaż mieszając miękką łopatką.
Krok 5
Wlej porcje bulionu i gotuj powoli aż ryż wchłonie bulion. Następnie ponownie wlej bulion. Czynność powtarzaj aż ryż się ugotuje i wchłonie cały płyn. Risotto powinno być miękkie i kremowe.
Krok 6
Zetrzyj ser. Dodaj ser oraz warzyw do risotto, lekko wymieszaj i od razu podawaj. Udekoruj orzeszkami.
Dobra rada:
Risotto możesz podawać z sałatką pomidorową.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem
Zieleń to kolor natury, w wielu kulturach symbolizujący harmonię, spokój i nadzieję. Nam jednak kojarzy się przede wszystkim z zapowiedzią niezrównanej uczty. Nie mogło być inaczej, ponieważ zieleniny nie należy utożsamiać wyłącznie z mało spektakularnym dodatkiem do potraw. Dziś w kuchni w przepisie na zielone risotto będzie gwoździem programu.
Dla kogo?
Podstawą każdego risotto jest ryż. To, co wydarzy się dalej, zależy już tylko od wyobraźni szefa kuchni. Z naszych wskazówek na przygotowanie risotto ze szparagami, groszkiem i rapini mogą skorzystać zarówno doświadczeni, jak i początkujący kucharze.
Na jaką okazję?
Potrawa z ryżu, mimo wielu składników, nie jest trudna w przygotowaniu. Zielonemu risotto należy jednak poświęcić trochę czasu, więc przed rozpoczęciem pracy upewnijcie się, że nie musicie się spieszyć.
Czy wiesz, że?
Według popularnej legendy przepis na risotto dotarł do Włoch z Chin za sprawą Marco Polo. Bardziej wiarygodna hipoteza zakłada, że danie jest wariacją na temat pilawu, znanego z kuchni arabskiej.
Dla urozmaicenia:
Zielonego koloru nigdy za wiele? Do risotto z groszkiem i szparagami dodajcie seler naciowy.