Orientalne danie z ryżu
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
31 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 łyżka
250 gramów
1 pęczek
1 łyżka
0.5 pęczka
50 gramów
1 sztuka
150 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu. Gdy będzie gotowy (ale nie rozgotowany) wyjmij saszetki z wody i odstaw na bok, aby dobrze odciekły.
Krok 2
Dymkę umyj, wysusz, a następnie pokrój w plasterki.
Krok 3
W rondlu podsmaż białe części cebulek. Jak się zeszklą, dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę, często mieszając.
Krok 4
Otwórz torebkę z gotowanym ryżem, wsyp całą zawartość wprost na patelnię i smaż kilka minut, aż ryż wchłonie oliwę z curry.
Krok 5
W międzyczasie obierz granat. Najpierw zetnij górną i dolną część owocu, a następnie rozetnij na części wzdłuż wypukłości na tyle płytko, by nie uszkodzić soczystych cząstek. Po otwarciu granata, jego zawartość delikatnie wyłuskaj do miski, odrzucając błonki znajdujące się pomiędzy pestkami.
Krok 6
Do ryżu dodaj rodzynki oraz szpinak. Całość smaż przez chwilę, dopóki listki szpinaku nie staną się miękkie. Gotowy ryż podawaj z jogurtem na wierzchu. Danie posyp orzechami, owocami granatu oraz listkami świeżej mięty.

Dobra rada:
Jeśli nie przepadasz za rodzynkami do ryżu, możesz dodać pokrojone na mniejsze części suszone figi lub daktyle.Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalne danie z ryżu
Chociaż w wielu przepisach należących do tradycyjnej kuchni polskiej ryż jest bardzo dobrze znany, nie warto sprowadzać go wyłącznie do roli dodatku do zupy pomidorowej, zapiekanki jabłkowo-cynamonowej czy przygotowywanych na różne sposoby gołąbków. Liczba wybornych przepisów z jego wykorzystaniem jest nieskończona, ponieważ każdy kucharz może dowolnie manewrować recepturami i bawić się swoimi ulubionymi składnikami. Tym razem chiński ryż stanie się podstawą orientalnego dania ze słodkimi i kwaskowatymi akcentami.
Dla kogo?
Prosto, ale z pomysłem – lubicie kierować się tą zasadą? Jeśli tak, przepis na orientalny ryż ma szansę stać się jedną z twoich ulubionych potraw.
Na jaką okazję?
Wskazane ilości składników wystarczą na zrobienie dwóch porcji. Orientalny ryż jest fantastyczną propozycją na romantyczny wieczór przy świecach, spędzony w towarzystwie ukochanej osoby. Doskonale nadaje się również jako szybki obiad lub lunch w pracy.
Czy wiesz, że?
Ryż pochodzi z Chin, gdzie był uprawiany już 7 tysięcy lat temu. Obecnie jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności kuli ziemskiej. Te niewielkie, delikatnie słodkie w smaku ziarenka są ważnym składnikiem wielu kuchni świata, przede wszystkim japońskiej, indyjskiej oraz wietnamskiej.
Dla urozmaicenia:
Orzechy włoskie w przepisie na ryż orientalny można zamienić na nerkowce albo fistaszki. Aby danie było jeszcze bardziej kolorowe, do gotującego się ryżu dodaj pół łyżeczki mielonej kurkumy. Smacznego!