Orientalne danie z ryżu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalne danie z ryżu

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

250 gramów

1 pęczek

1 łyżka

0.5 pęczka

50 gramów

1 sztuka

150 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu. Gdy będzie gotowy (ale nie rozgotowany) wyjmij saszetki z wody i odstaw na bok, aby dobrze odciekły.

Krok 2

Dymkę umyj, wysusz, a następnie pokrój w plasterki.

Krok 3

W rondlu podsmaż białe części cebulek. Jak się zeszklą, dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę, często mieszając.

Krok 4

Otwórz torebkę z gotowanym ryżem, wsyp całą zawartość wprost na patelnię i smaż kilka minut, aż ryż wchłonie oliwę z curry.

Krok 5

W międzyczasie obierz granat. Najpierw zetnij górną i dolną część owocu, a następnie rozetnij na części wzdłuż wypukłości na tyle płytko, by nie uszkodzić soczystych cząstek. Po otwarciu granata, jego zawartość delikatnie wyłuskaj do miski, odrzucając błonki znajdujące się pomiędzy pestkami.

Krok 6

Do ryżu dodaj rodzynki oraz szpinak. Całość smaż przez chwilę, dopóki listki szpinaku nie staną się miękkie. Gotowy ryż podawaj z jogurtem na wierzchu. Danie posyp orzechami, owocami granatu oraz listkami świeżej mięty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie przepadasz za rodzynkami do ryżu, możesz dodać pokrojone na mniejsze części suszone figi lub daktyle.Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalne danie z ryżu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalne danie z ryżu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalne danie z ryżu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalne danie z ryżu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalne danie z ryżu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalne danie z ryżu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalne danie z ryżu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalne danie z ryżu  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalne danie z ryżu Orientalne danie z ryżu

Chociaż w wielu przepisach należących do tradycyjnej kuchni polskiej ryż jest bardzo dobrze znany, nie warto sprowadzać go wyłącznie do roli dodatku do zupy pomidorowej, zapiekanki jabłkowo-cynamonowej czy przygotowywanych na różne sposoby gołąbków. Liczba wybornych przepisów z jego wykorzystaniem jest nieskończona, ponieważ każdy kucharz może dowolnie manewrować recepturami i bawić się swoimi ulubionymi składnikami. Tym razem chiński ryż stanie się podstawą orientalnego dania ze słodkimi i kwaskowatymi akcentami.

Dla kogo?

Prosto, ale z pomysłem – lubicie kierować się tą zasadą? Jeśli tak, przepis na orientalny ryż ma szansę stać się jedną z twoich ulubionych potraw.

Na jaką okazję?

Wskazane ilości składników wystarczą na zrobienie dwóch porcji. Orientalny ryż jest fantastyczną propozycją na romantyczny wieczór przy świecach, spędzony w towarzystwie ukochanej osoby. Doskonale nadaje się również jako szybki obiad lub lunch w pracy.

Czy wiesz, że?

Ryż pochodzi z Chin, gdzie był uprawiany już 7 tysięcy lat temu. Obecnie jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności kuli ziemskiej. Te niewielkie, delikatnie słodkie w smaku ziarenka są ważnym składnikiem wielu kuchni świata, przede wszystkim japońskiej, indyjskiej oraz wietnamskiej.

Dla urozmaicenia:

Orzechy włoskie w przepisie na ryż orientalny można zamienić na nerkowce albo fistaszki. Aby danie było jeszcze bardziej kolorowe, do gotującego się ryżu dodaj pół łyżeczki mielonej kurkumy. Smacznego!