Orientalne danie z ryżu
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
32 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 łyżka
250 gramów
1 pęczek
1 łyżka
0.5 pęczka
50 gramów
1 sztuka
150 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu. Gdy będzie gotowy (ale nie rozgotowany) wyjmij saszetki z wody i odstaw na bok, aby dobrze odciekły.
Krok 2
Dymkę umyj, wysusz, a następnie pokrój w plasterki.
Krok 3
W rondlu podsmaż białe części cebulek. Jak się zeszklą, dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę, często mieszając.
Krok 4
Otwórz torebkę z gotowanym ryżem, wsyp całą zawartość wprost na patelnię i smaż kilka minut, aż ryż wchłonie oliwę z curry.
Krok 5
W międzyczasie obierz granat. Najpierw zetnij górną i dolną część owocu, a następnie rozetnij na części wzdłuż wypukłości na tyle płytko, by nie uszkodzić soczystych cząstek. Po otwarciu granata, jego zawartość delikatnie wyłuskaj do miski, odrzucając błonki znajdujące się pomiędzy pestkami.
Krok 6
Do ryżu dodaj rodzynki oraz szpinak. Całość smaż przez chwilę, dopóki listki szpinaku nie staną się miękkie. Gotowy ryż podawaj z jogurtem na wierzchu. Danie posyp orzechami, owocami granatu oraz listkami świeżej mięty.

Dobra rada:
Jeśli nie przepadasz za rodzynkami do ryżu, możesz dodać pokrojone na mniejsze części suszone figi lub daktyle.Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Orientalne danie z ryżu
Orientalne danie z ryżu 
Chociaż w wielu przepisach należących do tradycyjnej kuchni polskiej ryż jest bardzo dobrze znany, nie warto sprowadzać go wyłącznie do roli dodatku do zupy pomidorowej, zapiekanki jabłkowo-cynamonowej czy przygotowywanych na różne sposoby gołąbków. Liczba wybornych przepisów z jego wykorzystaniem jest nieskończona, ponieważ każdy kucharz może dowolnie manewrować recepturami i bawić się swoimi ulubionymi składnikami. Tym razem chiński ryż stanie się podstawą orientalnego dania ze słodkimi i kwaskowatymi akcentami.
Dla kogo?
Prosto, ale z pomysłem – lubicie kierować się tą zasadą? Jeśli tak, przepis na orientalny ryż ma szansę stać się jedną z twoich ulubionych potraw.
Na jaką okazję?
Wskazane ilości składników wystarczą na zrobienie dwóch porcji. Orientalny ryż jest fantastyczną propozycją na romantyczny wieczór przy świecach, spędzony w towarzystwie ukochanej osoby. Doskonale nadaje się również jako szybki obiad lub lunch w pracy.
Czy wiesz, że?
Ryż pochodzi z Chin, gdzie był uprawiany już 7 tysięcy lat temu. Obecnie jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności kuli ziemskiej. Te niewielkie, delikatnie słodkie w smaku ziarenka są ważnym składnikiem wielu kuchni świata, przede wszystkim japońskiej, indyjskiej oraz wietnamskiej.
Dla urozmaicenia:
Orzechy włoskie w przepisie na ryż orientalny można zamienić na nerkowce albo fistaszki. Aby danie było jeszcze bardziej kolorowe, do gotującego się ryżu dodaj pół łyżeczki mielonej kurkumy. Smacznego!































