Kiszony kalafior przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiszony kalafior

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

8 ziaren

8 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

4 sztuki

25 gramów

50 mililitrów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody, rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.

Kiszony kalafior - Krok 1

Krok 2

Kalafiora umyj. podziel na mniejsze różyczki. Gotowe kawałki umieść w słoju.

Kiszony kalafior - Krok 2

Krok 3

Do słoja dodaj przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, goździki, obrane ząbki czosnku, zwinięta gałązkę kopru, liście i korzeń chrzanu.

Kiszony kalafior - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby różyczki kalafiora były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lniana ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia aż różyczki kalafiora się ukwaszą.

Kiszony kalafior - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszony kalafiorKiszony kalafior

Kalafior króluje na polskich stołach nieprzerwanie od wielu lat. Znacie go zapewne z tradycyjnej formy podania, czyli wersji gotowanej, z bułką tartą. Dziś mamy dla was ciekawe urozmaicenie waszego domowego menu. Spróbujcie kalafiora kiszonego, który doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do innych potraw, jak i jako samodzielna przekąska. To propozycja dla każdego miłośnika wyrazistych, nieco pikantnych smaków. Przygotowując kiszony kalafior, z pewnością znajdziecie dla niego szereg zastosowań w kuchni. Będzie naprawdę smacznie i oryginalnie!

Dla kogo?

Kiszony kalafior to idealna propozycja dla zwolenników szybkich i prostych przepisów.

Na jaką okazję?

Na każdą! Kiszony kalafior możecie serwować jako uzupełnienie codziennego menu obiadowego o oryginalne dodatki, a także podczas świąt czy rodzinnych spotkań.

Czy wiesz, że?

Kalafior w Polsce pojawił się na przełomie XVI i XVII wieku, najprawdopodobniej za sprawą Bony Sforzy. Wcześniej rozpowszechniony był w kuchni starożytnego Rzymu i Grecji.

Dla urozmaicenia:

Kiszony kalafior jest także doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek. Nadaje potrawom wyrazistego smaku oraz chrupkości.