Kiszony kalafior przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiszony kalafior

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

8 ziaren

8 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

4 sztuki

25 gramów

50 mililitrów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody, rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.

Kiszony kalafior - Krok 1

Krok 2

Kalafiora umyj. podziel na mniejsze różyczki. Gotowe kawałki umieść w słoju.

Kiszony kalafior - Krok 2

Krok 3

Do słoja dodaj przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, goździki, obrane ząbki czosnku, zwinięta gałązkę kopru, liście i korzeń chrzanu.

Kiszony kalafior - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby różyczki kalafiora były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lniana ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia aż różyczki kalafiora się ukwaszą.

Kiszony kalafior - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Siekane kotlety
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszony kalafiorKiszony kalafior

Kalafior króluje na polskich stołach nieprzerwanie od wielu lat. Znacie go zapewne z tradycyjnej formy podania, czyli wersji gotowanej, z bułką tartą. Dziś mamy dla was ciekawe urozmaicenie waszego domowego menu. Spróbujcie kalafiora kiszonego, który doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do innych potraw, jak i jako samodzielna przekąska. To propozycja dla każdego miłośnika wyrazistych, nieco pikantnych smaków. Przygotowując kiszony kalafior, z pewnością znajdziecie dla niego szereg zastosowań w kuchni. Będzie naprawdę smacznie i oryginalnie!

Dla kogo?

Kiszony kalafior to idealna propozycja dla zwolenników szybkich i prostych przepisów.

Na jaką okazję?

Na każdą! Kiszony kalafior możecie serwować jako uzupełnienie codziennego menu obiadowego o oryginalne dodatki, a także podczas świąt czy rodzinnych spotkań.

Czy wiesz, że?

Kalafior w Polsce pojawił się na przełomie XVI i XVII wieku, najprawdopodobniej za sprawą Bony Sforzy. Wcześniej rozpowszechniony był w kuchni starożytnego Rzymu i Grecji.

Dla urozmaicenia:

Kiszony kalafior jest także doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek. Nadaje potrawom wyrazistego smaku oraz chrupkości.