
Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
8 ziaren
8 sztuk
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
4 sztuki
25 gramów
50 mililitrów
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody, rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.

Krok 2
Kalafiora umyj. podziel na mniejsze różyczki. Gotowe kawałki umieść w słoju.

Krok 3
Do słoja dodaj przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, goździki, obrane ząbki czosnku, zwinięta gałązkę kopru, liście i korzeń chrzanu.

Krok 4
Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby różyczki kalafiora były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lniana ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia aż różyczki kalafiora się ukwaszą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kiszony kalafior
Kalafior króluje na polskich stołach nieprzerwanie od wielu lat. Znacie go zapewne z tradycyjnej formy podania, czyli wersji gotowanej, z bułką tartą. Dziś mamy dla was ciekawe urozmaicenie waszego domowego menu. Spróbujcie kalafiora kiszonego, który doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do innych potraw, jak i jako samodzielna przekąska. To propozycja dla każdego miłośnika wyrazistych, nieco pikantnych smaków. Przygotowując kiszony kalafior, z pewnością znajdziecie dla niego szereg zastosowań w kuchni. Będzie naprawdę smacznie i oryginalnie!
Dla kogo?
Kiszony kalafior to idealna propozycja dla zwolenników szybkich i prostych przepisów.
Na jaką okazję?
Na każdą! Kiszony kalafior możecie serwować jako uzupełnienie codziennego menu obiadowego o oryginalne dodatki, a także podczas świąt czy rodzinnych spotkań.
Czy wiesz, że?
Kalafior w Polsce pojawił się na przełomie XVI i XVII wieku, najprawdopodobniej za sprawą Bony Sforzy. Wcześniej rozpowszechniony był w kuchni starożytnego Rzymu i Grecji.
Dla urozmaicenia:
Kiszony kalafior jest także doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek. Nadaje potrawom wyrazistego smaku oraz chrupkości.




















