Kiszony kalafior przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiszony kalafior

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

8 ziaren

8 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

4 sztuki

25 gramów

50 mililitrów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody, rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.

Kiszony kalafior - Krok 1

Krok 2

Kalafiora umyj. podziel na mniejsze różyczki. Gotowe kawałki umieść w słoju.

Kiszony kalafior - Krok 2

Krok 3

Do słoja dodaj przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, goździki, obrane ząbki czosnku, zwinięta gałązkę kopru, liście i korzeń chrzanu.

Kiszony kalafior - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby różyczki kalafiora były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lniana ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia aż różyczki kalafiora się ukwaszą.

Kiszony kalafior - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszony kalafior - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszony kalafiorKiszony kalafior

Kalafior króluje na polskich stołach nieprzerwanie od wielu lat. Znacie go zapewne z tradycyjnej formy podania, czyli wersji gotowanej, z bułką tartą. Dziś mamy dla was ciekawe urozmaicenie waszego domowego menu. Spróbujcie kalafiora kiszonego, który doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do innych potraw, jak i jako samodzielna przekąska. To propozycja dla każdego miłośnika wyrazistych, nieco pikantnych smaków. Przygotowując kiszony kalafior, z pewnością znajdziecie dla niego szereg zastosowań w kuchni. Będzie naprawdę smacznie i oryginalnie!

Dla kogo?

Kiszony kalafior to idealna propozycja dla zwolenników szybkich i prostych przepisów.

Na jaką okazję?

Na każdą! Kiszony kalafior możecie serwować jako uzupełnienie codziennego menu obiadowego o oryginalne dodatki, a także podczas świąt czy rodzinnych spotkań.

Czy wiesz, że?

Kalafior w Polsce pojawił się na przełomie XVI i XVII wieku, najprawdopodobniej za sprawą Bony Sforzy. Wcześniej rozpowszechniony był w kuchni starożytnego Rzymu i Grecji.

Dla urozmaicenia:

Kiszony kalafior jest także doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek. Nadaje potrawom wyrazistego smaku oraz chrupkości.