Łopatka w miodzie i musztardzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łopatka w miodzie i musztardzie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

9

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

5 ziaren

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

null

4 sztuki

4 łyżki

5 sztuk

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Miód wymieszaj z musztardą, olejem, majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Zalej mięso i wstaw na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

Po upływie tego czasu mięso ułóż na natłuszczonej blasze, obsyp pieprzem, zielem i śliwkami. Piecz 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Krok 4

Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łopatka w miodzie i musztardzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łopatka w miodzie i musztardzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łopatka w miodzie i musztardzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łopatka w miodzie i musztardzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łopatka w miodzie i musztardzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łopatka w miodzie i musztardzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łopatka w miodzie i musztardzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łopatka w miodzie i musztardzie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej