
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
8 łyżek
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ubij, dodaj mleko, pokruszoną Przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr, pieprz, wlej do zamykanego naczynia i wstrząśnij do połączenia składników.

Krok 2
Tłuszcz rozgrzej na patelni, wylej masę jajeczną, poruszaj patelnią, by masa spłynęła na dno, gdy się dół zrumieni na chwilę przykryj pokrywką.

Krok 3
Na połowę omletu wysyp groszek i przykryj drugą połową.

Krok 4
Z góry posyp startym serem i posiekaną natką pietruszki i podsmaż jeszcze chwilę.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet francuski z groszkiem
Pożywne śniadanie nie zawsze musi kojarzyć się z chlebem czy płatkami na mleku. Warto spróbować czegoś nowego. Jest wiele rodzajów omletów – hiszpańskie, włoskie, angielskie… Ten francuski jest najbardziej znany i składa się z jaj z małą ilością innych dodatków. Jego smak udoskonalany przez lata, jest jednym z najbardziej cenionych na świecie. Omlet z groszkiem to doskonałe śniadanie i nie tylko!
Dla kogo?
Omlet z groszkiem dla zabieganych osób? Czemu nie! Z powodzeniem zastąpi jajecznicę na śniadanie, a przygotowanie z pewnością nie zajmie Ci więcej czasu. Wystarczy kwadrans, żeby zjeść prawdziwy francuski omlet z dodatkiem groszku.
Na jaką okazję?
Omlet z zielonym groszkiem to pożywne śniadanie, lunch lub kolacja. Śmiało serwuj go, gdy tylko najdzie Cię ochota! Puszysty omlet z groszkiem możesz zjeść w domu, a także zapakować na wynos i zabrać ze sobą do pracy. Pycha!
Czy wiesz, że?
Żeby zrobić dobry omlet, zmieszaj dokładnie jajka z mlekiem i dosyp przypraw, a następnie wstrząśnij, żeby składniki dobrze się połączyły. Wylej masę na rozgrzaną patelnię i poczekaj, aż omlet zacznie się ścinać. Uważaj, żeby go nie przypalić, bo o to nietrudno. Teraz wysyp groszek – mrożony lub z puszki – na jedną połową i przykryj drugą częścią.
Dla urozmaicenia:
Możesz zmodyfikować omlet z groszkiem przepis i dodać do niego dodatkowe warzywa. Dobrze sprawdzą się pomidory lub kukurydza. Na koniec posyp omlet z groszkiem konserwowym posiekaną natką pietruszki i ciesz się pysznym posiłkiem w Twoim menu. Smacznego!