Omlet francuski z groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

312 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

623 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

8 łyżek

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij, dodaj mleko, pokruszoną Przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr, pieprz, wlej do zamykanego naczynia i wstrząśnij do połączenia składników.

Omlet francuski z groszkiem - Krok 1

Krok 2

Tłuszcz rozgrzej na patelni, wylej masę jajeczną, poruszaj patelnią, by masa spłynęła na dno, gdy się dół zrumieni na chwilę przykryj pokrywką.

Omlet francuski z groszkiem - Krok 2

Krok 3

Na połowę omletu wysyp groszek i przykryj drugą połową.

Omlet francuski z groszkiem - Krok 3

Krok 4

Z góry posyp startym serem i posiekaną natką pietruszki i podsmaż jeszcze chwilę.

Omlet francuski z groszkiem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet francuski z groszkiemOmlet francuski z groszkiem

Omlet z groszkiem? Czemu nie! Z powodzeniem zastąpi jajecznicę na śniadanie, a przygotowanie z pewnością nie zajmie ci więcej czasu. Wystarczy kwadrans, żeby zjeść prawdziwy francuski omlet z dodatkiem groszku. Pożywne śniadanie nie zawsze musi kojarzyć się z chlebem czy płatkami na mleku. Warto spróbować czegoś nowego. Jest wiele rodzajów omletów – hiszpańskie, włoskie, angielskie… Ten francuski jest najbardziej znany i składa się z jaj z małą ilością innych dodatków. Jego smak udoskonalany przez lata, jest jednym z najbardziej cenionych na świecie. To doskonałe śniadanie. Żeby zrobić dobry omlet zmieszaj dokładnie jajka z mlekiem i dosyp przypraw, a następnie wstrząśnij, żeby składniki dobrze się połączyły. Wylej masę na rozgrzaną patelnię i poczekaj, aż omlet zacznie się ścinać. Uważaj, żeby go nie przypalić, bo o to nietrudno. Teraz wysyp groszek – mrożony lub z puszki – na jedną połową i przykryj drugą częścią. Wierzch możesz posypać startym serem i świeżymi ziołami.