Omlet francuski z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet francuski z groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

388 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

821 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżeczka

4 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij, dodaj mleko, pokruszoną Przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr, pieprz, wlej do zamykanego naczynia i wstrząśnij do połączenia składników.

Omlet francuski z groszkiem - Krok 1

Krok 2

Tłuszcz rozgrzej na patelni, wylej masę jajeczną, poruszaj patelnią, by masa spłynęła na dno, gdy się dół zrumieni na chwilę przykryj pokrywką.

Omlet francuski z groszkiem - Krok 2

Krok 3

Na połowę omletu wysyp groszek i przykryj drugą połową.

Omlet francuski z groszkiem - Krok 3

Krok 4

Z góry posyp startym serem i posiekaną natką pietruszki i podsmaż jeszcze chwilę.

Omlet francuski z groszkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet francuski z groszkiemOmlet francuski z groszkiem

Omlet z groszkiem? Czemu nie! Z powodzeniem zastąpi jajecznicę na śniadanie, a przygotowanie z pewnością nie zajmie ci więcej czasu. Wystarczy kwadrans, żeby zjeść prawdziwy francuski omlet z dodatkiem groszku. Pożywne śniadanie nie zawsze musi kojarzyć się z chlebem czy płatkami na mleku. Warto spróbować czegoś nowego. Jest wiele rodzajów omletów – hiszpańskie, włoskie, angielskie… Ten francuski jest najbardziej znany i składa się z jaj z małą ilością innych dodatków. Jego smak udoskonalany przez lata, jest jednym z najbardziej cenionych na świecie. To doskonałe śniadanie. Żeby zrobić dobry omlet zmieszaj dokładnie jajka z mlekiem i dosyp przypraw, a następnie wstrząśnij, żeby składniki dobrze się połączyły. Wylej masę na rozgrzaną patelnię i poczekaj, aż omlet zacznie się ścinać. Uważaj, żeby go nie przypalić, bo o to nietrudno. Teraz wysyp groszek – mrożony lub z puszki – na jedną połową i przykryj drugą częścią. Wierzch możesz posypać startym serem i świeżymi ziołami.