Omlet francuski z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet francuski z groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

338 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

241 osób wydrukowało

Pobierz pdf

654 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

8 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij, dodaj mleko, pokruszoną Przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr, pieprz, wlej do zamykanego naczynia i wstrząśnij do połączenia składników.

Omlet francuski z groszkiem - Krok 1

Krok 2

Tłuszcz rozgrzej na patelni, wylej masę jajeczną, poruszaj patelnią, by masa spłynęła na dno, gdy się dół zrumieni na chwilę przykryj pokrywką.

Omlet francuski z groszkiem - Krok 2

Krok 3

Na połowę omletu wysyp groszek i przykryj drugą połową.

Omlet francuski z groszkiem - Krok 3

Krok 4

Z góry posyp startym serem i posiekaną natką pietruszki i podsmaż jeszcze chwilę.

Omlet francuski z groszkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet francuski z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Omlet po meksykańsku
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet francuski z groszkiemOmlet francuski z groszkiem

Omlet z groszkiem? Czemu nie! Z powodzeniem zastąpi jajecznicę na śniadanie, a przygotowanie z pewnością nie zajmie ci więcej czasu. Wystarczy kwadrans, żeby zjeść prawdziwy francuski omlet z dodatkiem groszku. Pożywne śniadanie nie zawsze musi kojarzyć się z chlebem czy płatkami na mleku. Warto spróbować czegoś nowego. Jest wiele rodzajów omletów – hiszpańskie, włoskie, angielskie… Ten francuski jest najbardziej znany i składa się z jaj z małą ilością innych dodatków. Jego smak udoskonalany przez lata, jest jednym z najbardziej cenionych na świecie. To doskonałe śniadanie. Żeby zrobić dobry omlet zmieszaj dokładnie jajka z mlekiem i dosyp przypraw, a następnie wstrząśnij, żeby składniki dobrze się połączyły. Wylej masę na rozgrzaną patelnię i poczekaj, aż omlet zacznie się ścinać. Uważaj, żeby go nie przypalić, bo o to nietrudno. Teraz wysyp groszek – mrożony lub z puszki – na jedną połową i przykryj drugą częścią. Wierzch możesz posypać startym serem i świeżymi ziołami.