Omlet ze szparagami i krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet ze szparagami i krewetkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 szczypta

6 sztuk

500 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki rozmroź, a szparagi oczyść, zwiąż w pęczki i gotuj przez 20-30 minut w posolonej wodzie.

Krok 2

Jajka roztrzep wraz ze śmietaną, pieprzem i solą.

Krok 3

Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła* i wlej 0,25 masy jajecznej.

Krok 4

Usmaż omlet tak, aby z jednej strony pozostał niedopieczony. Z pozostałej masy usmaż kolejne 3 omlety. Przełóż je do ciepłego piekarnika.

Krok 5

Rozgrzej resztę masła i podsmaż na nim krewetki.

Krok 6

Szparagi odsącz z wody i ułóż na omletach. Placki złóż na połowę i posyp krewetkami. Możesz podawać z zieloną sałatą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Sernik z brzoskwiniami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej