
Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
4 sztuki
4 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Szparagi umyj, obierz, poucinaj twarde końce, gotuj 5 minut w wodzie. Odsącz, pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2
Każdy szparag zawiń w plasterek boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu.

Krok 3
Smaż na patelni, aż boczek się przyrumieni.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i trzema łyżkami wody.

Krok 5
Usmażone szparagi ułóż na talerzu i skrop sosem. Natychmiast podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Szparagi w boczku
Szparagi w boczku
Szparagi to warzywa miłości. Od wieków znane są jako afrodyzjak, jaki serwują zakochane osoby w czasie romantycznych wieczorów, aby dopomóc szczęściu. Sezon na to warzywo przypada na wiosnę, kiedy na targach i w sklepach można dostać białe i zielone odmiany szparagów. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, gotują się również krócej. Nie wymagają specjalnego przygotowania, wystarczy jedynie odłamać ich twarde końce – lekko zgniecione same pękną w odpowiednim miejscu. Zielone szparagi są niezawodnym dodatkiem do sałatek czy risotto, można także przygotowywać z nich kremowe zupy, lub podawać w formie przystawki z różnymi dodatkami, np. mięsem, jajkiem lub parmezanem. Dobrym pomysłem jest serwowanie ich zawiniętych w boczku z dodatkiem aromatycznego rozmarynu. Taka przystawka będzie wyglądać bardzo efektownie i wyśmienicie smakować. Najlepiej jeść to danie prosto z patelni, kiedy szparagi są jeszcze ciepłe.




































