Szparagi w boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

407 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, obierz, poucinaj twarde końce, gotuj 5 minut w wodzie. Odsącz, pozostaw do ostygnięcia.

Szparagi w boczku - Krok 1

Krok 2

Każdy szparag zawiń w plasterek boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu.

Szparagi w boczku - Krok 2

Krok 3

Smaż na patelni, aż boczek się przyrumieni.

Szparagi w boczku - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i trzema łyżkami wody.

Szparagi w boczku - Krok 4

Krok 5

Usmażone szparagi ułóż na talerzu i skrop sosem. Natychmiast podawaj.

Szparagi w boczku - Krok 5
17

Opinie o przepisie

  • Benedykt Kurczewski

    Benedykt Kurczewski , 24.04.2016

    Tylko nie na boczku..,. łączę szparagi z serem camembert i chudą szynką, ale świtanie pasują również do kurczaka, łososia, a z białych szparagów można przyrządzić pyszną zupę krem... =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Siodłak

    Teresa Siodłak , 24.04.2016

    Pozdrawiam Jadziu jak tam samopoczucie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Dumała

    Bogdan Dumała , 24.04.2016

    W boczku to i szynka dobra...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dąbrowska

    Krystyna Dąbrowska , 24.04.2016

    Szparagi z szynką i sosem .Pyszne.Sezon jest krótki więc korzystajmy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Szkoda

    Teresa Szkoda , 24.04.2016

    P l.p.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Słąwek Bąk

    Słąwek Bąk , 24.04.2016

    Ja lubi kota,w, szparagach fajna rzecz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska , 24.04.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Rakowska

    Małgorzata Rakowska , 24.04.2016

    I pod beszamelem zapieane z szynką i w sosie serowym. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Domurad

    Zofia Domurad , 24.04.2016

    Zrób i zaproś Grazynko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ludwig

    Halina Ludwig , 24.04.2016

    Lubie szparagi polane sosem ..zawsze smakuje dobrze ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Kledzik

    Mirka Kledzik , 24.04.2016

    Ale tutaj bardzo drogie narazie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Mikulska

    Halina Mikulska , 24.04.2016

    Ojej, ale pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Kotlarska

    Violetta Kotlarska , 24.04.2016

    Smaczne ja miałam wczoraj do obiadu: białe polane bułką na maśle a czekam na zielone podsmażone na aldente.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 24.04.2016

    Halina, jak smakowały? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Kropiwnicki

    Jerzy Kropiwnicki , 24.04.2016

    Do tak smacznej NOWALIJKI jak szparagi MUSICIE dodać coś tak niepasującego jak wieprzowy boczek? Masło lub olej nie są wystarczające by delektować się smakiem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ludwig

    Halina Ludwig , 24.04.2016

    miałam dziś na obiad .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Koda

    Miroslaw Koda , 24.04.2016

    Haniu ,piękne są Twoje specjały i napewno smaczne.Miłego dnia i wspaniałego popołudnia.Nad Poznaniem napewno Słońce świeci. Na Maltę ,jest piękna i tą ciuchcia dookoła.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
23 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi w boczkuSzparagi w boczku

Szparagi to warzywa miłości. Od wieków znane są jako afrodyzjak, jaki serwują zakochane osoby w czasie romantycznych wieczorów, aby dopomóc szczęściu. Sezon na to warzywo przypada na wiosnę, kiedy na targach i w sklepach można dostać białe i zielone odmiany szparagów. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, gotują się również krócej. Nie wymagają specjalnego przygotowania, wystarczy jedynie odłamać ich twarde końce – lekko zgniecione same pękną w odpowiednim miejscu. Zielone szparagi są niezawodnym dodatkiem do sałatek czy risotto, można także przygotowywać z nich kremowe zupy, lub podawać w formie przystawki z różnymi dodatkami, np. mięsem, jajkiem lub parmezanem. Dobrym pomysłem jest serwowanie ich zawiniętych w boczku z dodatkiem aromatycznego rozmarynu. Taka przystawka będzie wyglądać bardzo efektownie i wyśmienicie smakować. Najlepiej jeść to danie prosto z patelni, kiedy szparagi są jeszcze ciepłe.