Szparagi w boczku na patelni – zawijane, zielone | Przepisy.pl pixel

Szparagi w boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
439 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

354 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

471 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Szparagi umyj, obierz, poucinaj twarde końce, gotuj 5 minut w wodzie. Odsącz, pozostaw do ostygnięcia.

Szparagi w boczku - Krok 1

Krok 2

Każdy szparag zawiń w plasterek boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu.

Szparagi w boczku - Krok 2

Krok 3

Smaż na patelni, aż boczek się przyrumieni.

Szparagi w boczku - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i trzema łyżkami wody.

Szparagi w boczku - Krok 4

Krok 5

Usmażone szparagi ułóż na talerzu i skrop sosem. Natychmiast podawaj.

Szparagi w boczku - Krok 5
17

Opinie o przepisie

  • Benedykt Kurczewski

    Benedykt Kurczewski , 24.04.2016

    Tylko nie na boczku..,. łączę szparagi z serem camembert i chudą szynką, ale świtanie pasują również do kurczaka, łososia, a z białych szparagów można przyrządzić pyszną zupę krem... =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Siodłak

    Teresa Siodłak , 24.04.2016

    Pozdrawiam Jadziu jak tam samopoczucie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Dumała

    Bogdan Dumała , 24.04.2016

    W boczku to i szynka dobra...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dąbrowska

    Krystyna Dąbrowska , 24.04.2016

    Szparagi z szynką i sosem .Pyszne.Sezon jest krótki więc korzystajmy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Szkoda

    Teresa Szkoda , 24.04.2016

    P l.p.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Słąwek Bąk

    Słąwek Bąk , 24.04.2016

    Ja lubi kota,w, szparagach fajna rzecz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska , 24.04.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Rakowska

    Małgorzata Rakowska , 24.04.2016

    I pod beszamelem zapieane z szynką i w sosie serowym. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Domurad

    Zofia Domurad , 24.04.2016

    Zrób i zaproś Grazynko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ludwig

    Halina Ludwig , 24.04.2016

    Lubie szparagi polane sosem ..zawsze smakuje dobrze ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Kledzik

    Mirka Kledzik , 24.04.2016

    Ale tutaj bardzo drogie narazie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Mikulska

    Halina Mikulska , 24.04.2016

    Ojej, ale pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Kotlarska

    Violetta Kotlarska , 24.04.2016

    Smaczne ja miałam wczoraj do obiadu: białe polane bułką na maśle a czekam na zielone podsmażone na aldente.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 24.04.2016

    Halina, jak smakowały? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Kropiwnicki

    Jerzy Kropiwnicki , 24.04.2016

    Do tak smacznej NOWALIJKI jak szparagi MUSICIE dodać coś tak niepasującego jak wieprzowy boczek? Masło lub olej nie są wystarczające by delektować się smakiem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ludwig

    Halina Ludwig , 24.04.2016

    miałam dziś na obiad .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Koda

    Miroslaw Koda , 24.04.2016

    Haniu ,piękne są Twoje specjały i napewno smaczne.Miłego dnia i wspaniałego popołudnia.Nad Poznaniem napewno Słońce świeci. Na Maltę ,jest piękna i tą ciuchcia dookoła.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi w boczkuSzparagi w boczku

Szparagi to warzywa miłości. Od wieków znane są jako afrodyzjak, jaki serwują zakochane osoby w czasie romantycznych wieczorów, aby dopomóc szczęściu. Sezon na to warzywo przypada na wiosnę, kiedy na targach i w sklepach można dostać białe i zielone odmiany szparagów. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, gotują się również krócej. Nie wymagają specjalnego przygotowania, wystarczy jedynie odłamać ich twarde końce – lekko zgniecione same pękną w odpowiednim miejscu. Zielone szparagi są niezawodnym dodatkiem do sałatek czy risotto, można także przygotowywać z nich kremowe zupy, lub podawać w formie przystawki z różnymi dodatkami, np. mięsem, jajkiem lub parmezanem. Dobrym pomysłem jest serwowanie ich zawiniętych w boczku z dodatkiem aromatycznego rozmarynu. Taka przystawka będzie wyglądać bardzo efektownie i wyśmienicie smakować. Najlepiej jeść to danie prosto z patelni, kiedy szparagi są jeszcze ciepłe.