Szparagi w boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

397 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

4 sztuki

4 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, obierz, poucinaj twarde końce, gotuj 5 minut w wodzie. Odsącz, pozostaw do ostygnięcia.

Szparagi w boczku - Krok 1

Krok 2

Każdy szparag zawiń w plasterek boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu.

Szparagi w boczku - Krok 2

Krok 3

Smaż na patelni, aż boczek się przyrumieni.

Szparagi w boczku - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i trzema łyżkami wody.

Szparagi w boczku - Krok 4

Krok 5

Usmażone szparagi ułóż na talerzu i skrop sosem. Natychmiast podawaj.

Szparagi w boczku - Krok 5
17

Opinie o przepisie

  • Benedykt Kurczewski

    Benedykt Kurczewski

    Tylko nie na boczku..,. łączę szparagi z serem camembert i chudą szynką, ale świtanie pasują również do kurczaka, łososia, a z białych szparagów można przyrządzić pyszną zupę krem... =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Siodłak

    Teresa Siodłak

    Pozdrawiam Jadziu jak tam samopoczucie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Dumała

    Bogdan Dumała

    W boczku to i szynka dobra...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dąbrowska

    Krystyna Dąbrowska

    Szparagi z szynką i sosem .Pyszne.Sezon jest krótki więc korzystajmy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Szkoda

    Teresa Szkoda

    P l.p.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Słąwek Bąk

    Słąwek Bąk

    Ja lubi kota,w, szparagach fajna rzecz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Rakowska

    Małgorzata Rakowska

    I pod beszamelem zapieane z szynką i w sosie serowym. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Domurad

    Zofia Domurad

    Zrób i zaproś Grazynko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ludwig

    Halina Ludwig

    Lubie szparagi polane sosem ..zawsze smakuje dobrze ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Kledzik

    Mirka Kledzik

    Ale tutaj bardzo drogie narazie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Mikulska

    Halina Mikulska

    Ojej, ale pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Kotlarska

    Violetta Kotlarska

    Smaczne ja miałam wczoraj do obiadu: białe polane bułką na maśle a czekam na zielone podsmażone na aldente.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Halina, jak smakowały? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Kropiwnicki

    Jerzy Kropiwnicki

    Do tak smacznej NOWALIJKI jak szparagi MUSICIE dodać coś tak niepasującego jak wieprzowy boczek? Masło lub olej nie są wystarczające by delektować się smakiem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ludwig

    Halina Ludwig

    miałam dziś na obiad .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Koda

    Miroslaw Koda

    Haniu ,piękne są Twoje specjały i napewno smaczne.Miłego dnia i wspaniałego popołudnia.Nad Poznaniem napewno Słońce świeci. Na Maltę ,jest piękna i tą ciuchcia dookoła.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi w boczkuSzparagi w boczku

Szparagi to warzywa miłości. Od wieków znane są jako afrodyzjak, jaki serwują zakochane osoby w czasie romantycznych wieczorów, aby dopomóc szczęściu. Sezon na to warzywo przypada na wiosnę, kiedy na targach i w sklepach można dostać białe i zielone odmiany szparagów. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, gotują się również krócej. Nie wymagają specjalnego przygotowania, wystarczy jedynie odłamać ich twarde końce – lekko zgniecione same pękną w odpowiednim miejscu. Zielone szparagi są niezawodnym dodatkiem do sałatek czy risotto, można także przygotowywać z nich kremowe zupy, lub podawać w formie przystawki z różnymi dodatkami, np. mięsem, jajkiem lub parmezanem. Dobrym pomysłem jest serwowanie ich zawiniętych w boczku z dodatkiem aromatycznego rozmarynu. Taka przystawka będzie wyglądać bardzo efektownie i wyśmienicie smakować. Najlepiej jeść to danie prosto z patelni, kiedy szparagi są jeszcze ciepłe.