Kebab z mięsa mielonego: przepis domowy w tortilli | Przepisy.pl pixel

Kebab z mięsa mielonego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
464 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

335 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

0.25 szklanki

0.25 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój jedną cebulę w drobną kostkę, czosnek rozdrobnij. Wyrób mięso mielone z przyprawami, czosnkiem, przygotowaną cebulą oraz Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 2

Pokrój resztę cebuli oraz pomidora w bardzo cienkie plastry i posyp oregano.

Krok 3

Podpiecz lekko tortille na grillu bądź patelni. Ułóż na talerzu i przykryj czystą ściereczką, aby się nie wysuszyły.

Krok 4

Połącz majonez z ketchupem, przygotowując ostry sos.

Krok 5

Smaż kebaby na grillu bądź patelni. Gotowe kebaby podawaj zawinięte w placki tortilla, z pomidorami, cebulą i odrobiną sosu.

Krok 6

Podziel tak przygotowane mięso na małe (mniej więcej 30 gramowe porcje) i oklej je wokół patyków do szaszłyka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kebab z grilla
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab z mięsa mielonegoKebab z mięsa mielonego

Oto potrawa, która wielu osobom może kojarzyć się ze studenckim jadłospisem lub posiłkiem serwowanym w barach szybkiej obsługi  Domowy kebab z mięsa mielonego pozwoli spojrzeć na to danie z innej, zdecydowanie smaczniejszej perspektywy.

Dla kogo?

Jeśli lubisz pełne różnorodnych smaków i aromatów potrawy, kebab z mięsa mielonego wołowego z pewnością przypadnie ci do gustu. Przypraw go kolendrą, świeżo zmielonym czarnym lub białym pieprzem, oregano, kminkiem indyjskim oraz gotową mieszanką przypraw. Następnie pokrój czerwoną cebulę oraz czosnek i połącz je z mięsem.

Na jaką okazję?

Kebab z mięsa mielonego potraktuj jako sposób na urozmaicenie swoich codziennych obiadów. Domownicy powitają go z dużo większym entuzjazmem niż podawane po raz kolejny kotlety mielone. W dodatku przygotowanie zajmie nie więcej niż 45 minut. To danie będzie świetną propozycją na imprezę przy grillu, a także na weekendowy obiad latem.

Czy wiesz, że?

Kebab to popularna potrawa bliskowschodnia, znana w Polsce głównie jako kawałki opiekanego mięsa, podane z warzywami oraz chlebem pita. Jednak jej odmian jest zdecydowanie więcej – około dwudziestu. Kebab przyrządza się także z mięsa mielonego – to tak zwany kofta kebab, zazwyczaj przygotowywany z jagnięciny, ale smaczny jest także wołowy lub wieprzowy.

Dla urozmaicenia:

Podsmaż wszystko na jednej patelni, jednocześnie podpiekając lekko placki tortilli na drugiej – dzięki temu zmiękną i łatwiej zwiniesz je w rulon. Kebab z mięsem mielonym nie może się obejść bez dipu! Posmaruj tortille wyrazistym sosem na bazie pikantnego ketchupu i majonezu. Kebab z mielonego mięsa serwuj z czerwoną cebulą, a jeśli chcesz, dołóż inne chrupiące dodatki, na przykład paprykę lub sałatę. Smacznego!