Kebab z mięsa mielonego: przepis domowy w tortilli | Przepisy.pl pixel

Kebab z mięsa mielonego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
464 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

336 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

0.25 szklanki

0.25 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój jedną cebulę w drobną kostkę, czosnek rozdrobnij. Wyrób mięso mielone z przyprawami, czosnkiem, przygotowaną cebulą oraz Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 2

Pokrój resztę cebuli oraz pomidora w bardzo cienkie plastry i posyp oregano.

Krok 3

Podpiecz lekko tortille na grillu bądź patelni. Ułóż na talerzu i przykryj czystą ściereczką, aby się nie wysuszyły.

Krok 4

Połącz majonez z ketchupem, przygotowując ostry sos.

Krok 5

Smaż kebaby na grillu bądź patelni. Gotowe kebaby podawaj zawinięte w placki tortilla, z pomidorami, cebulą i odrobiną sosu.

Krok 6

Podziel tak przygotowane mięso na małe (mniej więcej 30 gramowe porcje) i oklej je wokół patyków do szaszłyka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab z mięsa mielonegoKebab z mięsa mielonego

Oto potrawa, która wielu osobom może kojarzyć się ze studenckim jadłospisem lub posiłkiem serwowanym w barach szybkiej obsługi  Domowy kebab z mięsa mielonego pozwoli spojrzeć na to danie z innej, zdecydowanie smaczniejszej perspektywy.

Dla kogo?

Jeśli lubisz pełne różnorodnych smaków i aromatów potrawy, kebab z mięsa mielonego wołowego z pewnością przypadnie ci do gustu. Przypraw go kolendrą, świeżo zmielonym czarnym lub białym pieprzem, oregano, kminkiem indyjskim oraz gotową mieszanką przypraw. Następnie pokrój czerwoną cebulę oraz czosnek i połącz je z mięsem.

Na jaką okazję?

Kebab z mięsa mielonego potraktuj jako sposób na urozmaicenie swoich codziennych obiadów. Domownicy powitają go z dużo większym entuzjazmem niż podawane po raz kolejny kotlety mielone. W dodatku przygotowanie zajmie nie więcej niż 45 minut. To danie będzie świetną propozycją na imprezę przy grillu, a także na weekendowy obiad latem.

Czy wiesz, że?

Kebab to popularna potrawa bliskowschodnia, znana w Polsce głównie jako kawałki opiekanego mięsa, podane z warzywami oraz chlebem pita. Jednak jej odmian jest zdecydowanie więcej – około dwudziestu. Kebab przyrządza się także z mięsa mielonego – to tak zwany kofta kebab, zazwyczaj przygotowywany z jagnięciny, ale smaczny jest także wołowy lub wieprzowy.

Dla urozmaicenia:

Podsmaż wszystko na jednej patelni, jednocześnie podpiekając lekko placki tortilli na drugiej – dzięki temu zmiękną i łatwiej zwiniesz je w rulon. Kebab z mięsem mielonym nie może się obejść bez dipu! Posmaruj tortille wyrazistym sosem na bazie pikantnego ketchupu i majonezu. Kebab z mielonego mięsa serwuj z czerwoną cebulą, a jeśli chcesz, dołóż inne chrupiące dodatki, na przykład paprykę lub sałatę. Smacznego!