Kebab z mięsa mielonego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

461 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

0.25 szklanki

0.25 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój jedną cebulę w drobną kostkę, czosnek rozdrobnij. Wyrób mięso mielone z przyprawami, czosnkiem, przygotowaną cebulą oraz Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 2

Pokrój resztę cebuli oraz pomidora w bardzo cienkie plastry i posyp oregano.

Krok 3

Podpiecz lekko tortille na grillu bądź patelni. Ułóż na talerzu i przykryj czystą ściereczką, aby się nie wysuszyły.

Krok 4

Połącz majonez z ketchupem, przygotowując ostry sos.

Krok 5

Smaż kebaby na grillu bądź patelni. Gotowe kebaby podawaj zawinięte w placki tortilla, z pomidorami, cebulą i odrobiną sosu.

Krok 6

Podziel tak przygotowane mięso na małe (mniej więcej 30 gramowe porcje) i oklej je wokół patyków do szaszłyka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kebab tradycyjny
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab z mięsa mielonegoKebab z mięsa mielonego

Kebab to popularna potrawa bliskowschodnia, znana w Polsce głównie jako kawałki opiekanego mięsa, podane z warzywami oraz chlebem pita. Jednak jej odmian jest zdecydowanie więcej – około dwudziestu. Kebab przyrządza się także z mięsa mielonego – to tak zwany kofta kebab, zazwyczaj przygotowywany z jagnięciny, ale smaczny jest także wołowy lub wieprzowy. Przypraw go kolendrą, świeżo zmielonym czarnym lub białym pieprzem, oregano, kminkiem indyjskim oraz gotową mieszanką przypraw. Następnie pokrój czerwoną cebulę oraz czosnek i połącz je z mięsem. Podsmaż wszystko na jednej patelni, jednocześnie podpiekając lekko placki tortilli na drugiej – dzięki temu zmiękną i łatwiej  zwiniesz je w rulon. Posmaruj je wyrazistym sosem na bazie pikantnego ketchupu i majonezu. Kebab z mielonego mięsa serwuj z czerwoną cebulą, a jeśli chcesz, dołóż inne chrupiące dodatki, na przykład paprykę lub sałatę. To danie będzie świetną propozycją na imprezę przy grillu, a także na weekendowy obiad latem. Smacznego!