
Składniki
0.5 kilograma
2 sztuki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 opakowanie
0.25 szklanki
0.25 szklanki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój jedną cebulę w drobną kostkę, czosnek rozdrobnij. Wyrób mięso mielone z przyprawami, czosnkiem, przygotowaną cebulą oraz Przyprawą do mięs Knorr.
Krok 2
Pokrój resztę cebuli oraz pomidora w bardzo cienkie plastry i posyp oregano.
Krok 3
Podpiecz lekko tortille na grillu bądź patelni. Ułóż na talerzu i przykryj czystą ściereczką, aby się nie wysuszyły.
Krok 4
Połącz majonez z ketchupem, przygotowując ostry sos.
Krok 5
Smaż kebaby na grillu bądź patelni. Gotowe kebaby podawaj zawinięte w placki tortilla, z pomidorami, cebulą i odrobiną sosu.
Krok 6
Podziel tak przygotowane mięso na małe (mniej więcej 30 gramowe porcje) i oklej je wokół patyków do szaszłyka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kebab z mięsa mielonego
Oto potrawa, która wielu osobom może kojarzyć się ze studenckim jadłospisem lub posiłkiem serwowanym w barach szybkiej obsługi Domowy kebab z mięsa mielonego pozwoli spojrzeć na to danie z innej, zdecydowanie smaczniejszej perspektywy.
Dla kogo?
Jeśli lubisz pełne różnorodnych smaków i aromatów potrawy, kebab z mięsa mielonego wołowego z pewnością przypadnie ci do gustu. Przypraw go kolendrą, świeżo zmielonym czarnym lub białym pieprzem, oregano, kminkiem indyjskim oraz gotową mieszanką przypraw. Następnie pokrój czerwoną cebulę oraz czosnek i połącz je z mięsem.
Na jaką okazję?
Kebab z mięsa mielonego potraktuj jako sposób na urozmaicenie swoich codziennych obiadów. Domownicy powitają go z dużo większym entuzjazmem niż podawane po raz kolejny kotlety mielone. W dodatku przygotowanie zajmie nie więcej niż 45 minut. To danie będzie świetną propozycją na imprezę przy grillu, a także na weekendowy obiad latem.
Czy wiesz, że?
Kebab to popularna potrawa bliskowschodnia, znana w Polsce głównie jako kawałki opiekanego mięsa, podane z warzywami oraz chlebem pita. Jednak jej odmian jest zdecydowanie więcej – około dwudziestu. Kebab przyrządza się także z mięsa mielonego – to tak zwany kofta kebab, zazwyczaj przygotowywany z jagnięciny, ale smaczny jest także wołowy lub wieprzowy.
Dla urozmaicenia:
Podsmaż wszystko na jednej patelni, jednocześnie podpiekając lekko placki tortilli na drugiej – dzięki temu zmiękną i łatwiej zwiniesz je w rulon. Kebab z mięsem mielonym nie może się obejść bez dipu! Posmaruj tortille wyrazistym sosem na bazie pikantnego ketchupu i majonezu. Kebab z mielonego mięsa serwuj z czerwoną cebulą, a jeśli chcesz, dołóż inne chrupiące dodatki, na przykład paprykę lub sałatę. Smacznego!