Kebab z mięsa mielonego: przepis domowy w tortilli | Przepisy.pl pixel

Kebab z mięsa mielonego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
464 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

0.25 szklanki

0.25 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój jedną cebulę w drobną kostkę, czosnek rozdrobnij. Wyrób mięso mielone z przyprawami, czosnkiem, przygotowaną cebulą oraz Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 2

Pokrój resztę cebuli oraz pomidora w bardzo cienkie plastry i posyp oregano.

Krok 3

Podpiecz lekko tortille na grillu bądź patelni. Ułóż na talerzu i przykryj czystą ściereczką, aby się nie wysuszyły.

Krok 4

Połącz majonez z ketchupem, przygotowując ostry sos.

Krok 5

Smaż kebaby na grillu bądź patelni. Gotowe kebaby podawaj zawinięte w placki tortilla, z pomidorami, cebulą i odrobiną sosu.

Krok 6

Podziel tak przygotowane mięso na małe (mniej więcej 30 gramowe porcje) i oklej je wokół patyków do szaszłyka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kebab z mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab z mięsa mielonegoKebab z mięsa mielonego

Oto potrawa, która wielu osobom może kojarzyć się ze studenckim jadłospisem lub posiłkiem serwowanym w barach szybkiej obsługi  Domowy kebab z mięsa mielonego pozwoli spojrzeć na to danie z innej, zdecydowanie smaczniejszej perspektywy.

Dla kogo?

Jeśli lubisz pełne różnorodnych smaków i aromatów potrawy, kebab z mięsa mielonego wołowego z pewnością przypadnie ci do gustu. Przypraw go kolendrą, świeżo zmielonym czarnym lub białym pieprzem, oregano, kminkiem indyjskim oraz gotową mieszanką przypraw. Następnie pokrój czerwoną cebulę oraz czosnek i połącz je z mięsem.

Na jaką okazję?

Kebab z mięsa mielonego potraktuj jako sposób na urozmaicenie swoich codziennych obiadów. Domownicy powitają go z dużo większym entuzjazmem niż podawane po raz kolejny kotlety mielone. W dodatku przygotowanie zajmie nie więcej niż 45 minut. To danie będzie świetną propozycją na imprezę przy grillu, a także na weekendowy obiad latem.

Czy wiesz, że?

Kebab to popularna potrawa bliskowschodnia, znana w Polsce głównie jako kawałki opiekanego mięsa, podane z warzywami oraz chlebem pita. Jednak jej odmian jest zdecydowanie więcej – około dwudziestu. Kebab przyrządza się także z mięsa mielonego – to tak zwany kofta kebab, zazwyczaj przygotowywany z jagnięciny, ale smaczny jest także wołowy lub wieprzowy.

Dla urozmaicenia:

Podsmaż wszystko na jednej patelni, jednocześnie podpiekając lekko placki tortilli na drugiej – dzięki temu zmiękną i łatwiej zwiniesz je w rulon. Kebab z mięsem mielonym nie może się obejść bez dipu! Posmaruj tortille wyrazistym sosem na bazie pikantnego ketchupu i majonezu. Kebab z mielonego mięsa serwuj z czerwoną cebulą, a jeśli chcesz, dołóż inne chrupiące dodatki, na przykład paprykę lub sałatę. Smacznego!