Kebab z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kebab z grilla

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

399 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

269 osób wydrukowało

Pobierz pdf

511 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone dopraw przeciśniętym czosnkiem świeża, suszoną kolendrą i ketchupem.

Kebab z grilla  - Krok 1

Krok 2

Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż będzie rumiana.

Kebab z grilla  - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mięso mielone z cebulką i formuj kebaby nabijając mięso na długie szaszłyki.

Kebab z grilla  - Krok 3

Krok 4

Mięso smaż po 6-8 minut z każdej strony. Podawaj z sosem jogurtowym i sałatką.

Kebab z grilla  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć mięsa mielonego z baraniny.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Kowalska

    Sylwia Kowalska , 08.01.2016

    Pyszne, mięso soczyste. Nie miałam kolendry zastąpiła m ją natką pietruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab z grilla Kebab z grilla

Kebab to sposób przyrządzania miesa, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy rodzaj kebabu to obracający się ma ruszcie, turecki döner kebap z baraniny, z którego odkrawa się mięso i podaje w picie lub bułce z warzywami i sosami. Istnieje również druga odmiana kebabu, jest to şiş kebab, wywodzący się z krajów arabskich. Ten kebab podawany jest nie w bułce, ale tak jak szaszłyk, nadziewany jest na szpikulec. Co ciekawe, taki kebab przygotowuje się z mięsa mielonego. W domu również możesz przyrządzić tę potrawę inspirowaną kulinarnymi wpływami z kuchni arabskiej. Potrzebna ci będzie do tego grillowa patelnia, na której piec będziesz szaszłyki. Ważne jest odpowiednie przyprawienie mięsa, aby uzyskać orientalny smak danie. Pomoże w tym marynata z czosnku, ketchupu i kolendry. Kebab z grilla podawaj z frytkami, ulubioną surówką i sosem, np. czosnkowym lub nieco ostrzejszym z dodatkiem chili.