
Składniki
400 gramów
6 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone dopraw przeciśniętym czosnkiem świeża, suszoną kolendrą i ketchupem.

Krok 2
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż będzie rumiana.

Krok 3
Wymieszaj mięso mielone z cebulką i formuj kebaby nabijając mięso na długie szaszłyki.

Krok 4
Mięso smaż po 6-8 minut z każdej strony. Podawaj z sosem jogurtowym i sałatką.


Dobra rada:
Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć mięsa mielonego z baraniny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kebab z grilla
Kebab to sposób przyrządzania mięsa, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy rodzaj kebabu to obracający się ma ruszcie, turecki döner kebap z baraniny, z którego odkrawa się mięso i podaje w picie lub bułce z warzywami i sosami. Istnieje również druga odmiana kebabu, jest to şiş kebab (możesz spotkać się także z pisownią shish kebab z grilla), wywodzący się z krajów arabskich. Ten kebab podawany jest nie w bułce, ale tak jak szaszłyk, nadziewany jest na szpikulec. Co ciekawe, taki kebab z grilla przygotowuje się z mięsa mielonego. W domu również możesz przyrządzić tę potrawę inspirowaną kulinarnymi wpływami z kuchni arabskiej.
Dla kogo?
Zerknij do naszego przepisu na domowy kebab z grilla i zaskocz swoich bliskich. Przekonasz każdego niedowiarka, że tej potrawy nie należy utożsamiać z typowym fast foodem.
Na jaką okazję?
Nasz pomysł na kebab – szaszłyk na grilla ułatwi ci komponowanie ciekawego i różnorodnego menu na co dzień. Domownicy dużo chętniej zasiądą do stołu, wiedząc, że czeka na nich ciekawa odmiana do klasycznego mielonego. Chcesz podać kebab na grillu? Droga wolna! Zaproszeni goście z ciekawością będą zerkać w kierunku rusztu.
Czy wiesz, że?
Mimo że kebab z grilla może kojarzyć się z pomysłem na ogrodowe przyjęcie, bez trudu przyrządzisz go w domowym zaciszu nawet w środku zimy. Potrzebna ci będzie do tego grillowa patelnia, na której piec będziesz szaszłyki. Ważne jest odpowiednie przyprawienie mięsa, aby uzyskać orientalny smak dania. Pomoże w tym marynata z czosnku, ketchupu i kolendry.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiasz się, jak wzbogacić przepis na kebab z grilla? Danie podawaj z frytkami, ulubioną surówką i sosem, np. czosnkowym lub nieco ostrzejszym z dodatkiem chili.