
Składniki
400 gramów
6 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone dopraw przeciśniętym czosnkiem świeża, suszoną kolendrą i ketchupem.

Krok 2
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż będzie rumiana.

Krok 3
Wymieszaj mięso mielone z cebulką i formuj kebaby nabijając mięso na długie szaszłyki.

Krok 4
Mięso smaż po 6-8 minut z każdej strony. Podawaj z sosem jogurtowym i sałatką.


Dobra rada:
Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć mięsa mielonego z baraniny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kebab z grilla
Kebab to sposób przyrządzania mięsa, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy rodzaj kebabu to obracający się ma ruszcie, turecki döner kebap z baraniny, z którego odkrawa się mięso i podaje w picie lub bułce z warzywami i sosami. Istnieje również druga odmiana kebabu, jest to şiş kebab (możesz spotkać się także z pisownią shish kebab z grilla), wywodzący się z krajów arabskich. Ten kebab podawany jest nie w bułce, ale tak jak szaszłyk, nadziewany jest na szpikulec. Co ciekawe, taki kebab z grilla przygotowuje się z mięsa mielonego. W domu również możesz przyrządzić tę potrawę inspirowaną kulinarnymi wpływami z kuchni arabskiej.
Dla kogo?
Zerknij do naszego przepisu na domowy kebab z grilla i zaskocz swoich bliskich. Przekonasz każdego niedowiarka, że tej potrawy nie należy utożsamiać z typowym fast foodem.
Na jaką okazję?
Nasz pomysł na kebab – szaszłyk na grilla ułatwi ci komponowanie ciekawego i różnorodnego menu na co dzień. Domownicy dużo chętniej zasiądą do stołu, wiedząc, że czeka na nich ciekawa odmiana do klasycznego mielonego. Chcesz podać kebab na grillu? Droga wolna! Zaproszeni goście z ciekawością będą zerkać w kierunku rusztu.
Czy wiesz, że?
Mimo że kebab z grilla może kojarzyć się z pomysłem na ogrodowe przyjęcie, bez trudu przyrządzisz go w domowym zaciszu nawet w środku zimy. Potrzebna ci będzie do tego grillowa patelnia, na której piec będziesz szaszłyki. Ważne jest odpowiednie przyprawienie mięsa, aby uzyskać orientalny smak dania. Pomoże w tym marynata z czosnku, ketchupu i kolendry.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiasz się, jak wzbogacić przepis na kebab z grilla? Danie podawaj z frytkami, ulubioną surówką i sosem, np. czosnkowym lub nieco ostrzejszym z dodatkiem chili.



































