Kebab z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kebab z grilla

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

416 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

548 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone dopraw przeciśniętym czosnkiem świeża, suszoną kolendrą i ketchupem.

Kebab z grilla  - Krok 1

Krok 2

Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż będzie rumiana.

Kebab z grilla  - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mięso mielone z cebulką i formuj kebaby nabijając mięso na długie szaszłyki.

Kebab z grilla  - Krok 3

Krok 4

Mięso smaż po 6-8 minut z każdej strony. Podawaj z sosem jogurtowym i sałatką.

Kebab z grilla  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć mięsa mielonego z baraniny.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Kowalska

    Sylwia Kowalska , 08.01.2016

    Pyszne, mięso soczyste. Nie miałam kolendry zastąpiła m ją natką pietruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kebab tradycyjny
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab z grilla Kebab z grilla

Kebab to sposób przyrządzania miesa, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy rodzaj kebabu to obracający się ma ruszcie, turecki döner kebap z baraniny, z którego odkrawa się mięso i podaje w picie lub bułce z warzywami i sosami. Istnieje również druga odmiana kebabu, jest to şiş kebab, wywodzący się z krajów arabskich. Ten kebab podawany jest nie w bułce, ale tak jak szaszłyk, nadziewany jest na szpikulec. Co ciekawe, taki kebab przygotowuje się z mięsa mielonego. W domu również możesz przyrządzić tę potrawę inspirowaną kulinarnymi wpływami z kuchni arabskiej. Potrzebna ci będzie do tego grillowa patelnia, na której piec będziesz szaszłyki. Ważne jest odpowiednie przyprawienie mięsa, aby uzyskać orientalny smak danie. Pomoże w tym marynata z czosnku, ketchupu i kolendry. Kebab z grilla podawaj z frytkami, ulubioną surówką i sosem, np. czosnkowym lub nieco ostrzejszym z dodatkiem chili.