Kebab z grilla

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

396 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone dopraw przeciśniętym czosnkiem świeża, suszoną kolendrą i ketchupem.

Kebab z grilla  - Krok 1

Krok 2

Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż będzie rumiana.

Kebab z grilla  - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mięso mielone z cebulką i formuj kebaby nabijając mięso na długie szaszłyki.

Kebab z grilla  - Krok 3

Krok 4

Mięso smaż po 6-8 minut z każdej strony. Podawaj z sosem jogurtowym i sałatką.

Kebab z grilla  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć mięsa mielonego z baraniny.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Kowalska

    Sylwia Kowalska , 08.01.2016

    Pyszne, mięso soczyste. Nie miałam kolendry zastąpiła m ją natką pietruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab z grilla Kebab z grilla

Kebab to sposób przyrządzania miesa, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy rodzaj kebabu to obracający się ma ruszcie, turecki döner kebap z baraniny, z którego odkrawa się mięso i podaje w picie lub bułce z warzywami i sosami. Istnieje również druga odmiana kebabu, jest to şiş kebab, wywodzący się z krajów arabskich. Ten kebab podawany jest nie w bułce, ale tak jak szaszłyk, nadziewany jest na szpikulec. Co ciekawe, taki kebab przygotowuje się z mięsa mielonego. W domu również możesz przyrządzić tę potrawę inspirowaną kulinarnymi wpływami z kuchni arabskiej. Potrzebna ci będzie do tego grillowa patelnia, na której piec będziesz szaszłyki. Ważne jest odpowiednie przyprawienie mięsa, aby uzyskać orientalny smak danie. Pomoże w tym marynata z czosnku, ketchupu i kolendry. Kebab z grilla podawaj z frytkami, ulubioną surówką i sosem, np. czosnkowym lub nieco ostrzejszym z dodatkiem chili.