
Składniki
0.5 kilograma
40 gramów
100 mililitrów
100 mililitrów
400 gramów
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w cienkie paski. Następnie dodaj do niego Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 20 minut. Kiedy kurczak będzie się marynował, obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2
Na rozgrzaną patelnię dodaj dwie łyżki oleju i pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dołóż mięso drobiowe i smaż bez przykrycia na średnim ogniu do momentu, aż kurczak będzie gotowy.

Krok 3
Przygotuj sos czosnkowy, postępując zgodnie z instrukcją, którą znajdziesz na opakowaniu Fix Knorr.

Krok 4
Chlebek pita podgrzej w piekarniku. Następnie dość obficie posmaruj jego wnętrze sosem czosnkowym dodaj jeszcze ciepłe mięso z patelni i gotową surówkę z białej kapusty. Na koniec posyp startym serem i gotowe!


Dobra rada:
Döner kebab najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto serwować to danie od razu po przygotowaniu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Donner Kebab
Döner kebab to tureckie danie, które szybko znalazło swoich zwolenników w całej Europie. Jest to jeden z najchętniej jedzonych fast foodów. Nazwa pochodzi od tureckiego słowa döner, oznaczającego… obracanie się mięsa. Wcale nie musisz wyjeżdżać do Turcji, aby zjeść smakowitego kebaba. Z łatwością możesz zrobić go w swoim domu.
Dla kogo?
Komu posmakuje döner kebab? Każdemu, kto uwielbia fast foody, a zamiast jedzenia z przydrożnych budek woli własnoręcznie przygotowane danie.
Na jaką okazję?
Kiedy serwować döner kebab? Zawsze, kiedy masz na to ochotę. To danie tak uniwersalne i proste w przygotowaniu, że możesz podawać je w domu bez żadnej okazji lub serwować na różnego rodzaju przyjęciach w gronie znajomych.
Czy wiesz, że?
Jeśli chodzi o pieczywo odpowiednie do kebaba, może być to własnej roboty tortilla lub kupiony chleb pita, ale również klasyczna bułka z piekarni na rogu, którą będziesz mieć pod ręką. Mięso możesz podać też po prostu na talerzu, otoczone sosami (łagodnymi lub bardziej ostrymi) z dodatkiem frytek.
Dla urozmaicenia:
Smak kebaba doskonale urozmaicą różne sosy, choć kluczową rolę pełni mięso. Oprócz kurczaka można dodać do niego mięso wołowe lub baraninę.