Donner Kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Donner Kebab

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

1401 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

633 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

40 gramów

100 mililitrów

100 mililitrów

400 gramów

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie paski. Dodaj Fix Knorr i odstaw na 20 minut. Cebule pokrój w piórka. Ser zetrzyj.

Donner Kebab - Krok 1

Krok 2

Mięso wraz z cebulą smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, do momentu, kiedy się zrumieni, ale będzie nadal soczyste.

Donner Kebab - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos czosnkowy według przepisu na opakowaniu Fix Knorr.

Donner Kebab - Krok 3

Krok 4

Ciepły placek pita posmaruj obficie sosem, faszeruj ciepłym mięsem i surówką z białej kapusty. Podawaj natychmiast, posypane startym serem.

Donner Kebab - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Oj byłaby afera, gdybym użyła startego sera :D Donner Kebab to przede wszystkim mięsny smak, dzięki przyprawom Knorr smakuje właśnie tak, jak w knajpach czy restauracji, czyż nie mam tutaj racji??? Świeże warzywa to też podstawa, ogórek, pomidor i pyszna strawa. Sos najlepiej gdy czosnkowy jest albo pikantny co piecze fest!!!! SMACZNEGO :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. Formę podania tu zmodyfikuję i Donner Kebaba podanego w postaci szaszłyków – zaproponuję. Dodatkowo taki szaszłyk przełożę cukinią i suszonymi morelami, a podczas zjadania będę polewać go salsą pomidorową - etapami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 22.06.2021

    TAK. Pierś z kurczaka w cienkie paski pokroję, ja kuchennych wyzwań się nie boję! Marynatę zrobię z jogurtu naturalnego z czosnkiem, papryką, cynamonem, kolendrą, solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym - mój Donner Kebab będzie daniem wyborowym! Mięso zanurzę w marynacie i na 2 godziny do lodówki odstawię - tym daniem rodzinie radość sprawię!!! Zamarynowane mięso z cebulą na rozgrzanym tłuszczu usmażę - ja o takich smakach marzę! Sos czosnkowy Fix Knorr przygotuję - niechaj Donner Kebab w kuchni króluje!!! Ciepły placek pita posmaruję sosem, mięsem i surówką z białej kapusty, pomidora i ogórka nafaszeruję - ja apetyt już teraz czuję! Sera nie będę dodawała, lecz Kebabem w mojej wersji się zajadała! Taki domowy Donner Kebab jest lepszy niż ten, który w turystycznych miejscach kupić możemy, my lubimy wiedzieć, co jemy!!! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 08.06.2021

    TAK. W mojej wersji kebaba używam pekińskiej kapusty, Dokładam też ogórka i pomidora, Jeśli chodzi o ser owczy - to zdecydowanie nie jego posiłek i pora

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Aydin

    Anna Aydin , 23.07.2015

    Chyba autor nie ma pojęcia czym jest Kebap ( po pierwsze ) Doner ( po drugie ) , ser ? kapusta ? Błagam was ... Doner nie jest ani w picie ani w bułce. jest podawany z pilavem. Durum doner jest to kebap zawinięty.Nigdy z kapustą , surówka z marchwi i cebuli posypane pul biber.Dziękuję , pozdrawiam ze Stambułu. Profesjonaliści ....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Donner KebabDonner Kebab

Tureckie danie, które rozprzestrzeniło się po całej Europie. Jest jednym z najchętniej jedzonych fast foodów. Już sam widok kręcącego się charakterystycznie na rożnie mięsa skutecznie pobudza apetyt. Nazwa pochodzi od tureckiego słowa döner , oznaczającego właśnie obracanie się mięsa. Jednak nie musisz wyjeżdżać do Turcji, aby zjeść smakowitego kebaba. Możesz zrobić to w swoim domu. Do kebaba użyć można baraniny, jednak równie dobry będzie z kurczakiem, a nawet wołowiną. Bardzo ważne jest odpowiednie przyprawienie mięsa. Orientalny smak możesz uzyskać dzięki Fix Kebab. Jeśli chodzi o pieczywo odpowiednie do kebaba, może być to własnej roboty tortilla lub kupiony chleb pita, ale również bułka, którą będziesz mieć pod ręką. Mięso można podać również po prostu na talerzu, otoczone sosami (łagodnymi lub bardziej ostrymi) z dodatkiem frytek. Poczuj smak Bliskiego Wschodu w swoim domu i przygotuj Donner Kebab już dziś.