Donner Kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Donner Kebab

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

1453 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

845 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

40 gramów

100 mililitrów

100 mililitrów

400 gramów

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w cienkie paski. Następnie dodaj do niego Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 20 minut. Kiedy kurczak będzie się marynował, obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Donner Kebab - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzaną patelnię dodaj dwie łyżki oleju i pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dołóż mięso drobiowe i smaż bez przykrycia na średnim ogniu do momentu, aż kurczak będzie gotowy.

Donner Kebab - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos czosnkowy, postępując zgodnie z instrukcją, którą znajdziesz na opakowaniu Fix Knorr.

Donner Kebab - Krok 3

Krok 4

Chlebek pita podgrzej w piekarniku. Następnie dość obficie posmaruj jego wnętrze sosem czosnkowym dodaj jeszcze ciepłe mięso z patelni i gotową surówkę z białej kapusty. Na koniec posyp startym serem i gotowe!

Donner Kebab - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Döner kebab najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto serwować to danie od razu po przygotowaniu.

5

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Oj byłaby afera, gdybym użyła startego sera :D Donner Kebab to przede wszystkim mięsny smak, dzięki przyprawom Knorr smakuje właśnie tak, jak w knajpach czy restauracji, czyż nie mam tutaj racji??? Świeże warzywa to też podstawa, ogórek, pomidor i pyszna strawa. Sos najlepiej gdy czosnkowy jest albo pikantny co piecze fest!!!! SMACZNEGO :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. Formę podania tu zmodyfikuję i Donner Kebaba podanego w postaci szaszłyków – zaproponuję. Dodatkowo taki szaszłyk przełożę cukinią i suszonymi morelami, a podczas zjadania będę polewać go salsą pomidorową - etapami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 22.06.2021

    TAK. Pierś z kurczaka w cienkie paski pokroję, ja kuchennych wyzwań się nie boję! Marynatę zrobię z jogurtu naturalnego z czosnkiem, papryką, cynamonem, kolendrą, solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym - mój Donner Kebab będzie daniem wyborowym! Mięso zanurzę w marynacie i na 2 godziny do lodówki odstawię - tym daniem rodzinie radość sprawię!!! Zamarynowane mięso z cebulą na rozgrzanym tłuszczu usmażę - ja o takich smakach marzę! Sos czosnkowy Fix Knorr przygotuję - niechaj Donner Kebab w kuchni króluje!!! Ciepły placek pita posmaruję sosem, mięsem i surówką z białej kapusty, pomidora i ogórka nafaszeruję - ja apetyt już teraz czuję! Sera nie będę dodawała, lecz Kebabem w mojej wersji się zajadała! Taki domowy Donner Kebab jest lepszy niż ten, który w turystycznych miejscach kupić możemy, my lubimy wiedzieć, co jemy!!! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 08.06.2021

    TAK. W mojej wersji kebaba używam pekińskiej kapusty, Dokładam też ogórka i pomidora, Jeśli chodzi o ser owczy - to zdecydowanie nie jego posiłek i pora

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Aydin

    Anna Aydin , 23.07.2015

    Chyba autor nie ma pojęcia czym jest Kebap ( po pierwsze ) Doner ( po drugie ) , ser ? kapusta ? Błagam was ... Doner nie jest ani w picie ani w bułce. jest podawany z pilavem. Durum doner jest to kebap zawinięty.Nigdy z kapustą , surówka z marchwi i cebuli posypane pul biber.Dziękuję , pozdrawiam ze Stambułu. Profesjonaliści ....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Donner KebabDonner Kebab

Döner kebab to tureckie danie, które szybko znalazło swoich zwolenników w całej Europie. Jest to jeden z najchętniej jedzonych fast foodów. Nazwa pochodzi od tureckiego słowa döner, oznaczającego… obracanie się mięsa. Wcale nie musisz wyjeżdżać do Turcji, aby zjeść smakowitego kebaba. Z łatwością możesz zrobić go w swoim domu.

Dla kogo?

Komu posmakuje döner kebab? Każdemu, kto uwielbia fast foody, a zamiast jedzenia z przydrożnych budek woli własnoręcznie przygotowane danie.

Na jaką okazję?

Kiedy serwować döner kebab? Zawsze, kiedy masz na to ochotę. To danie tak uniwersalne i proste w przygotowaniu, że możesz podawać je w domu bez żadnej okazji lub serwować na różnego rodzaju przyjęciach w gronie znajomych.

Czy wiesz, że?

Jeśli chodzi o pieczywo odpowiednie do kebaba, może być to własnej roboty tortilla lub kupiony chleb pita, ale również klasyczna bułka z piekarni na rogu, którą będziesz mieć pod ręką. Mięso możesz podać też po prostu na talerzu, otoczone sosami (łagodnymi lub bardziej ostrymi) z dodatkiem frytek.

Dla urozmaicenia:

Smak kebaba doskonale urozmaicą różne sosy, choć kluczową rolę pełni mięso. Oprócz kurczaka można dodać do niego mięso wołowe lub baraninę.