Słysząc po raz pierwszy nazwę tej potrawy, może być trudno domyślić się, co jest jej głównym składnikiem oraz z jakiego kraju pochodzi. Brzmi egzotycznie, ale kapsalon to kebab niderlandzki którego historia być może nie jest długa, bo liczy niespełna 20 lat, ale danie zdążyło już podbić serca smakoszy nie tylko w swoim rodzinnym Rotterdamie. Z naszego poradnika dowiesz się, co to jest kapsalon i podejrzewamy, że z ogromną ochotą postanowisz zmierzyć się z tym specjałem we własnej kuchni.
Kapsalon – co to? Historia powstania dania
Wszystko zaczęło się we wspomnianym Rotterdamie w 2003 roku. Stałym bywalcem jednej z wielu restauracji serwujących shoarmę był fryzjer Nathaniël Gomes. Nie mogąc zdecydować się na jedno z dań widniejących w menu lokalu, poprosił o skomponowanie potrawy z jego ulubionymi składnikami. Przychodził tam tak często, że pracownicy postanowili włączyć specjał na stałe do swojej oferty. Skąd nazwa kapsalon? Danie zyskało ją od holenderskiego określenia na… salon fryzjerski. Kapsalon kebab został entuzjastycznie przyjęty przez innych gości, a dziś podbija serca i podniebienia smakoszy nie tylko w Holandii. Jest chętnie jedzony w Belgii, a knajpy w kolejnych państwach umieszczają w swoim menu niderlandzki kapsalon.
Kapsalon - składniki
Czym dokładnie jest danie kapsalon? Składniki, na których się opiera, sprawiają, że można porównać je do zapiekanki w wersji fast food. Na samym dole umieszcza się frytki, które przykryte zostają mięsną shoarmą. Wierzchnią warstwą jest solidna porcja żółtego sera, zazwyczaj goudy. Po wyjęciu z pieca kapsalon posypuje się sałatką ze świeżych warzyw. Specjał serwowany jest z sosem czosnkowym lub pikantnym dipem.
Domowy kapsalon – jak go zrobić?
Tak naprawdę trudno jest wskazać konkretny przepis na domowy kapsalon, ponieważ do zrobienia dania możesz użyć wszystkich składników, które akurat znajdziesz w swojej lodówce. Ziemniaczane frytki z powodzeniem zamienisz na frytki z batata, a w ramach mięsnego akcentu wykorzystać można popularny gyros. Jako główny składnik sałatki poleca się używać chrupiącej kapusty pekińskiej, która wyśmienicie łączy się z pomidorami, ogórkami, czerwoną cebulą i kukurydzą. Gotowanie z resztek dzięki przepisowi na kapsalon holenderski jeszcze nigdy nie było tak inspirujące!
Kapsalon – holenderski kebab w twoim domu
Nadal nie do końca wyobrażasz sobie, jak może wyglądać i smakować to danie? Zajrzyj więc do naszego przepisu na fast food a’la kapsalon, w którym przeczytasz wszystkie potrzebne informacje, a także zobaczysz film z instrukcją, jak zrobić kapsalon krok po kroku. Specjał ten nie będzie już skrywał przed tobą żadnych tajemnic.
Dobrze znasz smak ziemniaczanych i batatowych frytek? Zatem wzbogać swój obiad frytkami z selera! Jeszcze bardziej kusząco prezentują się frytki z marchewki o pomarańczowej barwie.
Zerknij do gyrosu z sosem ziołowo-paprykowym, by znaleźć inspirację na przygotowanie mięsa do kapsalonu. Mieszaj receptury do woli, a trafisz na naprawdę niebanalne kompozycje. Jagnięcina w gyrosie z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym zamieni fast food w niezwykle stylowy posiłek.
Niech sałatka z kapusty pekińskiej stanie się ukoronowaniem talerza z holenderskim przysmakiem.
Komentarze (0)