Frytki z selera przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z selera

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

240 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera obierz, pokrój w słupki długością i grubością przypominające frytki. Otrzyj skórkę z limonki.

Frytki z selera - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj oliwę, miód, selera i otartą skórkę z limonki.

Frytki z selera - Krok 2

Krok 3

Gdy kawałki będą oblepione miodem oprósz je przyprawą grubo mieloną i czarnuszką.

Frytki z selera - Krok 3

Krok 4

Kawałki selera ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 30 minut.

Frytki z selera - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Upieczone frytki podawaj na zimno lub gorąco – zimne będą chrupiące.

1

Opinie o przepisie

  • Dorota Penksyk

    Dorota Penksyk , 13.09.2019

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z seleraFrytki z selera

Kuszące swoim orientalnym zapachem i ciekawym wyglądem, frytki z selera znalazły już niejednego zwolennika. Przygotowane z zaledwie sześciu składników na pewno zdobędą również Twoje uznanie i staną się częstym gościem w Twoim domu.

Dla kogo?

Seler polecany jest każdemu, kto lubi warzywa wyraziste w smaku.

Na jaką okazję?

Masz wolny wieczór i chcesz nadrobić filmowe lub serialowe zaległości? Frytki z selera świetnie umilą Ci ten czas.

Czy wiesz, że?

Dzisiejszy seler to potomek dziko rosnących warzyw z basenu Morza Śródziemnego. Znany był już w starożytności, choć wtedy używano go głównie w celach ozdobnych. W Polsce stał się popularny dzięki królowej Bonie.

Dla urozmaicenia

Frytki z selera możesz doprawić według własnego uznania. Spróbuj też kompozycji przypraw, takich jak wędzona papryka i oregano.