Frytki z selera przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z selera

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

237 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera obierz, pokrój w słupki długością i grubością przypominające frytki. Otrzyj skórkę z limonki.

Frytki z selera - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj oliwę, miód, selera i otartą skórkę z limonki.

Frytki z selera - Krok 2

Krok 3

Gdy kawałki będą oblepione miodem oprósz je przyprawą grubo mieloną i czarnuszką.

Frytki z selera - Krok 3

Krok 4

Kawałki selera ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 30 minut.

Frytki z selera - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Upieczone frytki podawaj na zimno lub gorąco – zimne będą chrupiące.

1

Opinie o przepisie

  • Dorota Penksyk

    Dorota Penksyk , 13.09.2019

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z seleraFrytki z selera

Kuszące swoim orientalnym zapachem i ciekawym wyglądem, frytki z selera znalazły już niejednego zwolennika. Przygotowane z zaledwie sześciu składników na pewno zdobędą również Twoje uznanie i staną się częstym gościem w Twoim domu.

Dla kogo?

Seler polecany jest każdemu, kto lubi warzywa wyraziste w smaku.

Na jaką okazję?

Masz wolny wieczór i chcesz nadrobić filmowe lub serialowe zaległości? Frytki z selera świetnie umilą Ci ten czas.

Czy wiesz, że?

Dzisiejszy seler to potomek dziko rosnących warzyw z basenu Morza Śródziemnego. Znany był już w starożytności, choć wtedy używano go głównie w celach ozdobnych. W Polsce stał się popularny dzięki królowej Bonie.

Dla urozmaicenia

Frytki z selera możesz doprawić według własnego uznania. Spróbuj też kompozycji przypraw, takich jak wędzona papryka i oregano.