
Składniki
800 gramów
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżeczki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera obierz, pokrój w słupki długością i grubością przypominające frytki. Otrzyj skórkę z limonki.

Krok 2
W misce pomieszaj oliwę, miód, selera i otartą skórkę z limonki.

Krok 3
Gdy kawałki będą oblepione miodem oprósz je przyprawą grubo mieloną i czarnuszką.

Krok 4
Kawałki selera ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 30 minut.


Dobra rada:
Upieczone frytki podawaj na zimno lub gorąco – zimne będą chrupiące.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z selera
Kuszące swoim orientalnym zapachem i ciekawym wyglądem, frytki z selera znalazły już niejednego zwolennika. Przygotowane z zaledwie sześciu składników na pewno zdobędą również Twoje uznanie i staną się częstym gościem w Twoim domu.
Dla kogo?
Seler polecany jest każdemu, kto lubi warzywa wyraziste w smaku.
Na jaką okazję?
Masz wolny wieczór i chcesz nadrobić filmowe lub serialowe zaległości? Frytki z selera świetnie umilą Ci ten czas.
Czy wiesz, że?
Dzisiejszy seler to potomek dziko rosnących warzyw z basenu Morza Śródziemnego. Znany był już w starożytności, choć wtedy używano go głównie w celach ozdobnych. W Polsce stał się popularny dzięki królowej Bonie.
Dla urozmaicenia
Frytki z selera możesz doprawić według własnego uznania. Spróbuj też kompozycji przypraw, takich jak wędzona papryka i oregano.