Frytki z selera

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

99 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera obierz, pokrój w słupki długością i grubością przypominające frytki. Otrzyj skórkę z limonki.

Frytki z selera - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj oliwę, miód, selera i otartą skórkę z limonki.

Frytki z selera - Krok 2

Krok 3

Gdy kawałki będą oblepione miodem oprósz je Za’atarem i czarnuszką.

Frytki z selera - Krok 3

Krok 4

Kawałki selera ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 30 minut.

Frytki z selera - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Upieczone frytki podawaj na zimno lub gorąco – zimne będą chrupiące.

1

Opinie o przepisie

  • Dorota Penksyk

    Dorota Penksyk

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z seleraFrytki z selera

Kuszące swoim orientalnym zapachem i ciekawym wyglądem, frytki z selera znalazły już niejednego zwolennika. Przygotowane z zaledwie sześciu składników na pewno zdobędą również Twoje uznanie i staną się częstym gościem w Twoim domu.

Dla kogo?

Seler polecany jest każdemu, kto lubi warzywa wyraziste w smaku.

Na jaką okazję?

Masz wolny wieczór i chcesz nadrobić filmowe lub serialowe zaległości? Frytki z selera świetnie umilą Ci ten czas.

Czy wiesz, że?

Dzisiejszy seler to potomek dziko rosnących warzyw z basenu Morza Śródziemnego. Znany był już w starożytności, choć wtedy używano go głównie w celach ozdobnych. W Polsce stał się popularny dzięki królowej Bonie.

Dla urozmaicenia

Frytki z selera możesz doprawić według własnego uznania. Spróbuj też kompozycji przypraw, takich jak wędzona papryka i oregano.