Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
1 litr
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na 2 łyżeczkach masła, a następnie dodajemy wino. Gotujemy około 2-3 minuty aby wino się zredukowało.
Krok 2
Zupę cebulową mieszamy z wodą i wlewamy go garnka z masłem i winem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.
Krok 3
Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy masłem, posypujemy rozkruszoną kosteczką czosnkową i pietruszkową i startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku do chwili aż ser się stopi.
Krok 4
Zupę przelewamy do miseczek, a na wierzchu układamy grzanki. Wierzch można posypać kosteczką pietruszkową.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej