Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 litr

100 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na 2 łyżeczkach masła, a następnie dodajemy wino. Gotujemy około 2-3 minuty aby wino się zredukowało.

Krok 2

Zupę cebulową mieszamy z wodą i wlewamy go garnka z masłem i winem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.

Krok 3

Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy masłem, posypujemy rozkruszoną kosteczką czosnkową i pietruszkową i startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku do chwili aż ser się stopi.

Krok 4

Zupę przelewamy do miseczek, a na wierzchu układamy grzanki. Wierzch można posypać kosteczką pietruszkową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej