Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 litr
100 gramów
2 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na 2 łyżeczkach masła, a następnie dodajemy wino. Gotujemy około 2-3 minuty aby wino się zredukowało.
Krok 2
Zupę cebulową mieszamy z wodą i wlewamy go garnka z masłem i winem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.
Krok 3
Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy masłem, posypujemy rozkruszoną kosteczką czosnkową i pietruszkową i startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku do chwili aż ser się stopi.
Krok 4
Zupę przelewamy do miseczek, a na wierzchu układamy grzanki. Wierzch można posypać kosteczką pietruszkową.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej