Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 litr

100 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na 2 łyżeczkach masła, a następnie dodajemy wino. Gotujemy około 2-3 minuty aby wino się zredukowało.

Krok 2

Zupę cebulową mieszamy z wodą i wlewamy go garnka z masłem i winem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.

Krok 3

Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy masłem, posypujemy rozkruszoną kosteczką czosnkową i pietruszkową i startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku do chwili aż ser się stopi.

Krok 4

Zupę przelewamy do miseczek, a na wierzchu układamy grzanki. Wierzch można posypać kosteczką pietruszkową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hiszpańska zupa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej