Zupa wiedeńska – co to jest? Przepis
Z czego powstaje kultowa zupa wiedeńska, inspirowana smakami kuchni austriackiej? Jak ją przyrządzić i co dodać? Podpowiadamy!
Zupa wiedeńska – co to jest?
Wyjątkowa zupa wiedeńska to wersja kartoflanki, która wzbogacona jest obłędnym grzybowym aromatem. Potrawa powstaje z ziemniaków, cebuli, leśnych grzybów, masła, mąki i przypraw, takich jak czosnek, natka pietruszki oraz pieprz i kminek. Zupa ziemniaczana wiedeńska jest prostym daniem wegetariańskim idealnym na postny obiad lub wigilijną kolację. Gotuje się ją z tanich i łatwo dostępnych składników, a w dodatku możecie ją przygotować bardzo szybko. Zupa z ziemniaków może być podawana w wersji klasycznej lub zblendowana na krem i serwowana z grzankami albo groszkiem ptysiowym.
Zupa wiedeńska – przepis na ziemniaczaną z grzybami
Do przygotowania zupy wiedeńskiej będziecie potrzebowali 2-3 dużych ziemniaków, 2 łyżek masła, 1 łyżki mąki, garści suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków), 1 cebuli, ząbka czosnku, łyżki posiekanej natki pietruszki, a także po szczypcie pieprzu, kminku i majeranku. Grzyby zalejcie wcześniej wodą, namoczcie, ugotujcie do miękkości w niewielkiej ilości wody, wyłówcie, pokrójcie w paski i wrzućcie z powrotem do garnka, w którym się gotowały. Dodajcie do nich pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujcie przez 10-15 minut. Następnie wlejcie do garnka zasmażkę z masła i mąki ze zrumienioną cebulą i doprawcie zupę do smaku. Na koniec wystarczy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzić zupę wegetariańską do wrzenia i posypać natką pietruszki.
Komentarze (0)