Przepisy na Zupy wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zupy wegetariańskie

26 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupy wegetariańskieZupy wegetariańskie

Szukasz inspiracji na smaczne wegetariańskie dania obiadowe? Dobrym wyborem będą zupy.  Do ich przygotowania wykorzystasz wiele warzyw i dodatków. Bez względu na to, z jakich składników przyrządzasz zupę, jej podstawę będzie stanowił bulion warzywny. Zastanawiasz się, jakich jarzyn użyć do ugotowania zupy? Spróbuj wykorzystać te popularne, jednak w nieco inny sposób. Zamiast klasycznej zupy pomidorowej z ryżem lub makaronem, przygotuj krem pomidorowy. Podaj go bez dodatków albo z kulkami mozzarelli. Serwuj z kleksem jogurtu lub śmietany, udekoruj listkami świeżej bazylii. Do słodkich pomidorów sprawdzi się także pikantny dodatek, np. niewielka ilość drobno posiekanej papryczki chili. Ciekawy efekt uzyskasz również poprzez połączenie kalafiora z curry. Delikatny, słodkawy smak warzywa dobrze komponuje się z tą orientalną mieszanką przypraw. Curry pasuje także do innych zup warzywnych oraz do bardzo popularnego w potrawach wegetariańskich sera tofu, który produkowany jest z mleka sojowego. Przygotowując uroczysty obiad, zdecyduj się na krem z białych szparagów – poza sezonem sprawdzą się też mrożone. Nie blenduj ich w całości. Odłóż kawałki, którymi udekorujesz gotową zupę. Dobrym sposobem na pierwsze danie obiadowe będzie również krem z zielonego groszku albo czosnku. Pieczony czosnek traci swoją ostrość i charakterystyczny zapach, zyskuje za to sporo słodyczy. Jego główki zapiecz w piekarniku, a następnie dodaj je do zupy. Wzbogać jej smak kremowym serkiem albo śmietaną. Wegetariańskie zupy kremy świetnie smakują serwowane z ciepłą bagietką, mini-grzankami, groszkiem ptysiowym albo posypane prażonymi pestkami słonecznika. Dobrymi składnikami dań bez mięsa są też warzywa strączkowe, które sprawdzają się nie tylko jako baza wegetariańskich kotletów, ale również jako podstawa zup. Spróbuj np. zupy z ciecierzycy. Jest gęsta, może zatem stanowić samodzielne danie obiadowe lub kolację. Podawaj ją z dodatkiem ziemniaków albo chlebem pita. Przyrządzisz ją na wiele sposobów – np. z mleczkiem kokosowym albo pomidorami. Sprawdź nasze propozycje na wegetariańskie zupy i zainspiruj się nimi.