Przepisy na Zupy wegetariańskie
25 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (25) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Zupy wegetariańskie
Szukasz inspiracji na smaczne wegetariańskie dania obiadowe? Dobrym wyborem będą zupy. Do ich przygotowania wykorzystasz wiele warzyw i dodatków. Bez względu na to, z jakich składników przyrządzasz zupę, jej podstawę będzie stanowił bulion warzywny. Zastanawiasz się, jakich jarzyn użyć do ugotowania zupy? Spróbuj wykorzystać te popularne, jednak w nieco inny sposób. Zamiast klasycznej zupy pomidorowej z ryżem lub makaronem, przygotuj krem pomidorowy. Podaj go bez dodatków albo z kulkami mozzarelli. Serwuj z kleksem jogurtu lub śmietany, udekoruj listkami świeżej bazylii. Do słodkich pomidorów sprawdzi się także pikantny dodatek, np. niewielka ilość drobno posiekanej papryczki chili. Ciekawy efekt uzyskasz również poprzez połączenie kalafiora z curry. Delikatny, słodkawy smak warzywa dobrze komponuje się z tą orientalną mieszanką przypraw. Curry pasuje także do innych zup warzywnych oraz do bardzo popularnego w potrawach wegetariańskich sera tofu, który produkowany jest z mleka sojowego. Przygotowując uroczysty obiad, zdecyduj się na krem z białych szparagów – poza sezonem sprawdzą się też mrożone. Nie blenduj ich w całości. Odłóż kawałki, którymi udekorujesz gotową zupę. Dobrym sposobem na pierwsze danie obiadowe będzie również krem z zielonego groszku albo czosnku. Pieczony czosnek traci swoją ostrość i charakterystyczny zapach, zyskuje za to sporo słodyczy. Jego główki zapiecz w piekarniku, a następnie dodaj je do zupy. Wzbogać jej smak kremowym serkiem albo śmietaną. Wegetariańskie zupy kremy świetnie smakują serwowane z ciepłą bagietką, mini-grzankami, groszkiem ptysiowym albo posypane prażonymi pestkami słonecznika. Dobrymi składnikami dań bez mięsa są też warzywa strączkowe, które sprawdzają się nie tylko jako baza wegetariańskich kotletów, ale również jako podstawa zup. Spróbuj np. zupy z ciecierzycy. Jest gęsta, może zatem stanowić samodzielne danie obiadowe lub kolację. Podawaj ją z dodatkiem ziemniaków albo chlebem pita. Przyrządzisz ją na wiele sposobów – np. z mleczkiem kokosowym albo pomidorami. Sprawdź nasze propozycje na wegetariańskie zupy i zainspiruj się nimi.