Chlebek pita pochodzi ze starożytnej Syrii, ale zdobywa serca mieszkańców całej Polski. Drożdżowe kieszonki nie smakowałyby jednak tak dobrze bez pysznego wypełnienia! Czym nadziewać chlebek pita? Jakie dodatki sprawdzą się najlepiej? Zdradzamy tajemnice pity. Sprawdźcie sami!

Chleb pita, z czym podawać?

Pita to okrągły placek z mąki pszennej. Samo ciasto ma bardzo neutralny smak, który należy odpowiednio urozmaicić. Pomogą Wam w tym pyszne dodatki. Pitę można wypełnić praktycznie wszystkim, niektórzy twierdzą, że to idealny produkt do przygotowania domowego kebabu. Jeżeli chcecie przyrządzić tę potrawę dla swoich gości, to możecie podgrzać chlebek i rozstawić dodatki na stole. Dzięki temu każdy będzie mógł zdecydować, jakie składniki wrzucić do środka!

Co włożyć do pity – mięso

Wiele osób nie wyobraża sobie pity bez dodatku mięsa. Na jaki rodzaj się zdecydować? Najbardziej popularnym wyborem jest kurczak. To najprostsza do przygotowania opcja. Podsmażcie na patelni kurczaka z przyprawą gyros, a Wasz mięsny farsz z pewnością świetnie sprawdzi się w towarzystwie pity. Możecie również zdecydować się na wieprzowinę i wołowinę. To produkty, które są trochę bardziej czasochłonne, jednak naprawdę dobrze smakują. Nie jecie mięsa? Nic straconego!

Czym wypełnić pitę w wersji wegetariańskiej? Możecie zdecydować się na falafel, czyli kuleczki z ciecierzycy. Jesteśmy pewni, że zasmakuje Wam takie połączenie.

Pita czym nadziewać – warzywa

Warzywa są niezbędnikiem, który powinien znaleźć się w picie. Postawcie na klasykę, czyli sałatę, wypełni ona większą część chlebka. Doskonale sprawdzą się również pomidor, kukurydza, papryka oraz ogórek. Im więcej warzyw, tym lepiej! Wrzućcie produkty, które najbardziej Wam smakują.

Pita, z czym – wybór sosów Możecie dodawać do pity mięso, warzywa i inne dodatki, ale z pewnością nie możecie zapomnieć o sosie! To on sprawi, że potrawa będzie soczysta i aromatyczna. Możecie pójść na łatwiznę i kupić ulubiony sos w sklepie. My jednak polecamy Wam przygotowanie go w domu. Najbardziej uniwersalnym wyborem będzie sos czosnkowy. Przygotujecie go z zaledwie kilku składników! Pomieszajcie majonez, jogurt naturalny i świeży czosnek. Gotowe! Wlejcie pyszny sos do pity i cieszcie się znakomitą potrawą.

Sposób przyrządzenia pity

Zanim dodacie składniki, musicie przygrzać chlebek. Możecie wrzucić pitę do tostera i w kilka minut uzyskacie ciepły produkt. Najlepiej jednak smakuje chlebek podgrzany w piekarniku. Ta opcja również nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, a efekty zdecydowanie będą tego warte.

Chlebek pita, z czym podawać – nasze propozycje

Nie zostawiamy Was bez kulinarnych inspiracji! Wypróbujcie kilka propozycji na ciekawe podanie pity.

Chcecie zjeść prawdziwy kebab w domu? Chlebek pita z jagnięciną to doskonała opcja. Pyszne pieczywo, dodatki i tradycyjne mięso. To nie może się nie udać!

Chlebek pita doskonale sprawdzi się również jako dodatek do sałatek. To ciekawa alternatywa, którą możecie podać na obiad lub kolację. Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita to prawdziwa uczta smaków. Koniecznie spróbujcie przygotować ją we własnej kuchni!

Pita doskonale sprawdzi się jako dodatek do past. Przygotujcie domowy hummus z ciecierzycy i posmarujcie nim pieczywko. Efekty będą naprawdę pyszne.

Chlebek pita to produkt, który umożliwi Wam przyrządzenie wielu potraw. Dodajcie go do swojego jadłospisu i cieszcie się znakomitym pieczywem. Smacznego!