Falafel - co to jest? Z czego jest zrobiony i jak smakuje?

Falafel to znana, warzywna potrawa kuchni bliskowschodniej, która najczęściej przygotowywana jest w postaci kulek lub kotletów. Ze względu na roślinny skład często występuje ona w jadłospisach wegetarian i wegan. Doskonały smak falafela stał się jednak na tyle rozpoznawalny, że coraz częściej specjał ten trafia również do menu osób jedzących mięso. Z czego zrobiony jest ten roślinny przysmak? Co to jest falafel? Poznajcie z nami sekrety kuchni bliskowschodniej.

Co to jest falafel?

Falafel cieszy się międzynarodową popularnością. W krajach Bliskiego Wschodu przyrządza się go ze zmielonej ciecierzycy i przypraw. W niektórych regionach dodaje się do niego także bób. Może być podawany w formie kuleczek jako samodzielne danie lub komponowany z innymi składnikami, np. tortillą i warzywami.

Falafel – smak, skład i właściwości

Skoro wiecie już, z czego jest falafel, to teraz lepiej poznajcie właściwości tego bliskowschodniego specjału. Możecie się domyślać, że nie bez powodu zyskał on międzynarodową popularność. Jak smakuje falafel? Wiele osób opisuje go jako orzechowy, ciekawy i orientalny. Smak falafela jest mocno intensywny, ponieważ do receptury dodawane są przyprawy, m.in. czosnek oraz kolendra. Ciekawy jest nie tylko smak falafela, ale również jego konsystencja. Z wierzchu kotlety i kulki są chrupiące, jednak w środku wilgotne i miękkie. Kosztowanie ich to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Z czym podawać falafel?

Falafel to danie, które z pewnością powinno zawitać w menu każdego miłośnika warzyw i nie tylko. Zobaczcie, jak ciekawie podać ten specjał!

  • Tortilla lub kebab -to roślinne kuleczki w towarzystwie sosów, sałaty, pomidora oraz ogórka. Zawińcie całość w tortillę lub dodajcie składniki do bułki i gotowe. Smacznego!
  • Warzywny talerz z falafelem – zaserwujcie nasze roślinne kuleczki z hummusem, tahini, warzywami oraz chlebkiem pita. Tak przygotowane danie sprawdzi się jako lunch lub obiad.
  • Sałatka z falafelem – jeżeli lubicie warzywne dania, to koniecznie zdecydujcie się na podanie kuleczek z ciecierzycy w towarzystwie sałaty, kukurydzy, pomidorków koktajlowych, rukoli, oliwek oraz owoców granatu.

Nasze przepisy na falafel

Z naszymi przepisami przyrządzicie go błyskawicznie, a efekty będą znakomite. Skusicie się? Zapraszamy!

Szybki falafel z ciecierzycy to danie idealne dla wszystkich zapracowanych osób. Wystarczy pół godziny i przepyszne kuleczki znajdą się na Waszych talerzach. Spróbujcie!

Falafel z czego jest? Dla osób lubiących eksperymenty w kuchni mamy coś specjalnego. Przed Wami falafel z serem kozim. Takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowaliście. Pycha!

Jeżeli szukacie zamienników ulubionych potraw z mięsem, to warzywny burger z falafelem będzie strzałem w dziesiątkę. Równie smaczną opcją są soczyste kotlety mielone a’la falafel. Powodzenia w kuchni!