Soczyste kotlety mielone z ciecierzycy a'la falafel
NOWY PRZEPIS
łatwe
139 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
50 gramów
80 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij przygotowanie kotletów z ciecierzycy od ich podstawy – sięgnij po sito i odcedź na nim 300 gramów cieciorki z puszki. Następnie przełóż ją do miski. Posiekaj pęczek natki pietruszki i dosyp do ciecierzycy razem z zawartością opakowania Knorr Fix Soczyste mielone. Dokładnie wymieszaj składniki.

Krok 2
Wlej do składników 50 mililitrów wody. Zmiel wszystkie składniki w misce za pomocą blendera. Powstałą masę podziel na mniejsze porcje. Każdą z nich uformuj w kotleciki o wielkości około 4-5 centymetrów i grubości do 1,5 centymetra. Odkładaj je na talerz lub arkusz papieru do pieczenia.

Krok 3
Następnie przygotuj talerz i wysyp na niego 50 gramów ziaren sezamu. Teraz obtocz w nich dokładnie każdy z kotletów z cieciorki. W tym czasie możesz rozgrzać na patelni 80 mililitrów oleju. Gdy będzie już gotowa do smażenia, połóż na niej tyle kotlecików, aby wszystkie się zmieściły i miały dookoła nieco miejsca. Smaż je przez kilka minut, aż nabiorą lekko złocistego koloru.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, możesz eksperymentować z dodawanymi do masy warzywami i przyprawami – polecamy ci szczególnie kmin rzymski i czosnek. A jeżeli wolisz nieco ostrzejsze smaki, dorzuć do miski posiekaną papryczkę chili. Przed czy po blendowaniu? Zdecyduj sam, która opcja bardziej ci smakuje!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczyste kotlety mielone z ciecierzycy a'la falafel
O bliskowschodnich kotlecikach z ciecierzycy słyszał pewnie każdy. Falafel zyskał w naszym kraju dużą popularność już kilka lat temu, gdy zaczęły serwować go zarówno popularne bary, food tracki, jak i restauracje. Kojarzony jest jako specjał dość czasochłonny, ale wcale nie musi tak być! Zrobienie roślinnych kotletów a’la falafel według naszego przepisu zajmie zaledwie pół godziny, a porcja będzie odpowiednia dla 4 lub 5 osób. Do dzieła!
Dla kogo?
Mielone z ciecierzycy polecamy kucharzom, którym zależy zarówno na szybkim przygotowaniu posiłku, jak i wyśmienitym smaku. Soczyste kotlety z ciecierzycy to idealne połączenie prostoty wykonania i pysznego efektu.
Na jaką okazję?
Kotlety z ciecierzycy to opcja w sam raz na codzienny jarski obiad. Kto powiedział, że w kotletach mielonych musi być mięso?
Czy wiesz, że?
Kotleciki a’la falafel można przygotować z suchej ciecierzycy, lecz w takim przypadku konieczne będzie namaczanie jej przez całą noc. Mimo wszystko spróbuj – kotlety z ciecierzycy z puszki to nie jedyny sposób na to danie!
Dla urozmaicenia:
Nie musisz przygotowywać kotletów tylko z ciecierzycy, ponieważ inne rośliny strączkowe równie dobrze nadadzą się do tego przepisu. W sezonie letnim warto skosztować kotletów a’la falafel wykonanych z bobu. Do soczystych kotletów z ciecierzycy doskonale pasują różnorodne sosy, np. jogurtowo-ziołowy czy czosnkowy.