Dania i potrawy z ciecierzycy | Przepisy.pl pixel

Przepisy z ciecierzycą

94 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (94)

Zupa z ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

217

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Ciecierzyca to składnik bardzo ceniony w kuchni wegetariańskiej. Doskonale pasuje do różnorodnych...
Kurczak z cieciorką na jogurcie
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym
ratingratingratingratingrating

121

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dania z pochodzące z Bliskiego Wschodu coraz częściej podbijają nasze serca. Jednym z nich jest f...
Zupa harira
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa harira jest charakterystycznym daniem kuchni marokańskiej, popularnym też w sąsiednich kraja...
Sałatka z ryżem i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Połączenie kurczaka z ryżem to nie tylko propozycja na ciepłe obiadowe danie. Spróbuj zrobić z ty...
Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku
ratingratingratingratingrating

94

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciecierzyca wykorzystywana jest jako składnik dań już od tysięcy lat. W Polsce zbyt rzadko gości...
Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Smalec i dieta roślinna nie idą ze sobą w parze? Tak się tylko wydaje! Doskonałe smarowidło do ka...
Falafel - VIDEO
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Falafel to smażone kulki z ciecierzycy wymieszanej z sezamem, popularne szczególnie w krajach ara...
Włoska sałatka z cieciorką
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Cieciorka, zwana też włoskim grochem, to świetna baza szybkiej i smacznej sałatki. Do jej przygot...
Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem to propozycja bezmięsnej potrawy, która urozmaici Twoj...
Wegetariański gulasz
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Jesteś w dobrym miejscu! Przychodzimy ze znakomitą recepturą...
Ryż z warzywami
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ryż z warzywami może stanowić kolorowe samodzielne danie, ale będzie też smacznym uzupełnieniem m...
Sałatka z bulgurem i fetą
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Bulgur to bliskowschodnia odmiana kaszy, otrzymywana z pszenicy durum. Istnieje kilka jej odmian...
Hummus z wędzoną papryką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamowej tahini, którą przyrządza się na Bliskim Wschodzie...
Czulent wołowy
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kuchnia żydowska z roku na rok staje się coraz popularniejsza. Ciekawość poznawania nowych smaków...
Zupa pomidorowa z ciecierzycą
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Co jest sekretem idealnej zupy pomidorowej? Powinna być intensywna w smaku, odpowiednio gęsta i p...
Ciecierzyca ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Ciecierzyca, czyli włoski groch, coraz częściej pojawia się w wielu przepisach. Jest szybka w prz...
Warzywa w curry z jogurtem po indyjsku
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kawałki. Podobnie pokrój cukinię oraz cebulę. ...
Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na potrawę w indyjskim stylu? Przyrządź więc zapiekankę makaronową z kurczakiem i cur...
Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kurczak marynowany w harissie to dobry sposób na to, by spróbować północnoafrykańskich smaków. Ha...
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Połączenie mięsa drobiowego z owocami sprawdzi się do przygotowania wyjątkowo smacznej sałatki, d...
Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Rośliny strączkowe są znane od wieków. Nie da się jednak nie zauważyć, że w ostatnich latach prze...
Szybkie curry warzywne
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czosnek posiekaj i przesmaż na oliwie. Dodaj curry i smaż dalej przez chwilę.
Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Warzywny pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami będzie dobrą alternatywą dla serów i wędlin...
Kurczak curry z ciecierzycą
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Kurczak z ciecierzycą w sosie curry to pomysł na nieco egzotyki w waszej kuchni. Goździki, cynamo...
Zupa tunezyjska z jagnięciną
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Gotowy na podróż? Kierunek – słoneczna Tunezja! Oprócz kapelusza i filtra przeciwsłonecznego, prz...
Cieciorka po indyjsku
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cieciorka po indyjsku zachwyca swoim wyrafinowanym smakiem. Pokochają ją miłośnicy orientalnych d...
Indian mango dal z ciecierzycą
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryż ugotuj według zaleceń producenta, odstaw na bok. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i poł...
Szybki falafel z ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée. ...
Hummus czyli pasta z ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Możesz zanurzyć w nim pokrojone w słupki warzywa, paluszki, chipsy, albo posmarować nim ulubione...
Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Przyprawę do złotego kurczaka Knorr wymieszaj z olejem, połącz z chili, cynamonem i kminem rzymsk...
Grillowana karkówka z ziemniakami i sałatką z ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
85 min.
Grillowana karkówka – z czym ją podać, jak przyrządzić? Sposobów jest mnóstwo – na słodko, na ost...

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CiecierzycaCiecierzyca

Ciecierzyca, nazywana także cieciorką lub grochem włoskim, jest dobrze znana kucharzom z krajów śródziemnomorskich i Bliskiego Wschodu. Polskie stoły podbiła przepisami na falafele – rodzaj roślinnych pulpecików – oraz humus, który szybko stał się pastą chętnie podawaną do pieczywa lub surowych warzyw. Kto jeszcze nie próbował ciecierzycy, powinien szybko nadrobić zaległości.

Dla kogo?

Ciecierzyca świetnie komponuje się z większością przypraw. Najbardziej udane kombinacje stworzycie z udziałem rozmarynu, kolendry, kurkumy, tymianku, gałki muszkatołowej, kuminu i mięty. Ciecierzyca jest w sam raz dla wszystkich ceniących aromatyczne potrawy, w których mieszają się różnorodne smaki.

Na jaką okazję?

Co powiecie na obiad w stylu indyjskim? Ciecierzyca bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do dań typu curry. Można dorzucić ją do większości potraw jednogarnkowych: czulentu, gulaszu, ratatouille i zup. Pomysłów na jej przyrządzenie szukajcie w kulinariach marokańskich. Świetnie pasuje, chociażby do pastilli. Ugotowana, a następnie pieczona ciecierzyca stanie się rozchwytywaną przekąską w czasie wieczornych spotkań z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Przed gotowaniem ciecierzycę należy kilkakrotnie opłukać pod chłodną, bieżącą wodą, a następnie odstawić w naczyniu z wodą na około 10–12 godzin. Zwróćcie uwagę na to, by ziarna były całkowicie zanurzone. Dopiero tak przygotowaną cieciorkę można gotować: proces ten potrwa od 1 do 2 godzin.

Dla urozmaicenia:

Ciecierzyca, jak większość roślin strączkowych, robi prawdziwą furorę wśród wegan i wegetarianów. Może posłużyć do przygotowania roślinnego pasztetu. Dla wzbogacenia jego smaku warto użyć pasty sezamowej tahini. Pasztet z ciecierzycy w wersji wegetariańskiej wybornie smakuje z dipem na bazie jogurtu wraz z chili, limonką i natką kolendry.