Przepisy z ciecierzycą
94 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (94) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Ciecierzyca
Ciecierzyca, nazywana także cieciorką lub grochem włoskim, jest dobrze znana kucharzom z krajów śródziemnomorskich i Bliskiego Wschodu. Polskie stoły podbiła przepisami na falafele – rodzaj roślinnych pulpecików – oraz humus, który szybko stał się pastą chętnie podawaną do pieczywa lub surowych warzyw. Kto jeszcze nie próbował ciecierzycy, powinien szybko nadrobić zaległości.
Dla kogo?
Ciecierzyca świetnie komponuje się z większością przypraw. Najbardziej udane kombinacje stworzycie z udziałem rozmarynu, kolendry, kurkumy, tymianku, gałki muszkatołowej, kuminu i mięty. Ciecierzyca jest w sam raz dla wszystkich ceniących aromatyczne potrawy, w których mieszają się różnorodne smaki.
Na jaką okazję?
Co powiecie na obiad w stylu indyjskim? Ciecierzyca bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do dań typu curry. Można dorzucić ją do większości potraw jednogarnkowych: czulentu, gulaszu, ratatouille i zup. Pomysłów na jej przyrządzenie szukajcie w kulinariach marokańskich. Świetnie pasuje, chociażby do pastilli. Ugotowana, a następnie pieczona ciecierzyca stanie się rozchwytywaną przekąską w czasie wieczornych spotkań z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Przed gotowaniem ciecierzycę należy kilkakrotnie opłukać pod chłodną, bieżącą wodą, a następnie odstawić w naczyniu z wodą na około 10–12 godzin. Zwróćcie uwagę na to, by ziarna były całkowicie zanurzone. Dopiero tak przygotowaną cieciorkę można gotować: proces ten potrwa od 1 do 2 godzin.
Dla urozmaicenia:
Ciecierzyca, jak większość roślin strączkowych, robi prawdziwą furorę wśród wegan i wegetarianów. Może posłużyć do przygotowania roślinnego pasztetu. Dla wzbogacenia jego smaku warto użyć pasty sezamowej tahini. Pasztet z ciecierzycy w wersji wegetariańskiej wybornie smakuje z dipem na bazie jogurtu wraz z chili, limonką i natką kolendry.