Dania i potrawy z ciecierzycy | Przepisy.pl

Przepisy z ciecierzycą

85 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (85)

Zupa z ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

125

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Ciecierzyca to składnik bardzo ceniony w kuchni wegetariańskiej. Można przygotować ją na wiele sp...
Kurczak z cieciorką na jogurcie
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Falafel to jedna z najbardziej znanych w Europie potraw kuchni bliskowschodniej. Szczególnie ceni...
Zupa harira
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa harira jest charakterystycznym daniem kuchni marokańskiej, popularnym też w sąsiednich kraja...
Sałatka z ryżem i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Połączenie kurczaka z ryżem to nie tylko propozycja na ciepłe obiadowe danie. Spróbuj zrobić z ty...
Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak z ciecierzycą na ryżu, podany w towarzystwie różnych warzyw jest świetną propozycją na ob...
Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Smaczne, proste i oryginalne – tak właśnie można opisać pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalce...
Falafel - VIDEO
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Falafel to smażone kulki z ciecierzycy wymieszanej z sezamem, popularne szczególnie w krajach ara...
Włoska sałatka z cieciorką
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Cieciorka, zwana też włoskim grochem, to świetna baza szybkiej i smacznej sałatki. Do jej przygot...
Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem to propozycja bezmięsnej potrawy, która urozmaici Twoj...
Wegetariański gulasz
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Ryż z warzywami
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ryż basmati, który wykorzystuje się do przygotowania tego dania, jest dłuższy i cieńszy od zwykłe...
Sałatka z bulgurem i fetą
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Bulgur to bliskowschodnia odmiana kaszy, otrzymywana z pszenicy durum. Istnieje kilka jej odmian...
Hummus z wędzoną papryką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamowej tahini, którą przyrządza się na Bliskim Wschodzie...
Czulent wołowy
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kuchnia żydowska z roku na rok staje się coraz popularniejsza. Ciekawość poznawania nowych smaków...
Zupa pomidorowa z ciecierzycą
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Co jest sekretem idealnej zupy pomidorowej? Powinna być intensywna w smaku, odpowiednio gęsta i p...
Ciecierzyca ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Ciecierzyca, czyli włoski groch, coraz częściej pojawia się w wielu przepisach. Jest szybka w prz...
Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na potrawę w indyjskim stylu? Przyrządź więc zapiekankę makaronową z kurczakiem i cur...
Zupa harira
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa harira to smaczna alternatywa dla polskich zup. Wołowina, ciecierzyca, soczewica, ziemniaki...
Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kurczak marynowany w harissie to dobry sposób na to, by spróbować północnoafrykańskich smaków. Ha...
Sałatka z ciecierzycą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z ciecierzycą to propozycja na smaczne danie z kurczakiem i warzywami, które przypadnie d...
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Połączenie mięsa drobiowego z owocami sprawdzi się do przygotowania wyjątkowo smacznej sałatki, d...
Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Rośliny strączkowe są znane od wieków. Nie da się jednak nie zauważyć, że w ostatnich latach prze...
Szybkie curry warzywne
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Warzywny pasztet z ciecierzycy będzie dobrą alternatywą dla serów i wędlin. Do jego przygotowania...
Kurczak curry z ciecierzycą
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Kurczak z ciecierzycą w sosie curry to pomysł na nieco egzotyki w waszej kuchni. Goździki, cynamo...
Zupa tunezyjska z jagnięciną
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Gotowy na podróż? Kierunek – słoneczna Tunezja! Oprócz kapelusza i filtra przeciwsłonecznego, prz...
Cieciorka po indyjsku
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cieciorka po indyjsku zachwyca swoim wyrafinowanym smakiem. Pokochają ją miłośnicy orientalnych d...
Hummus czyli pasta z ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Możesz zanurzyć w nim pokrojone w słupki warzywa, paluszki, chipsy, albo posmarować nim ulubione...

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - CiecierzycaCiecierzyca

Ciecierzyca, nazywana także cieciorką lub grochem włoskim, jest dobrze znana kucharzom z krajów śródziemnomorskich i Bliskiego Wschodu. Polskie stoły podbiła przepisami na falafele – rodzaj roślinnych pulpecików – oraz humus, który szybko stał się pastą chętnie podawaną do pieczywa lub surowych warzyw. Kto jeszcze nie próbował ciecierzycy, powinien szybko nadrobić zaległości.

Dla kogo?

Ciecierzyca świetnie komponuje się z większością przypraw. Najbardziej udane kombinacje stworzycie z udziałem rozmarynu, kolendry, kurkumy, tymianku, gałki muszkatołowej, kuminu i mięty. Ciecierzyca jest w sam raz dla wszystkich ceniących aromatyczne potrawy, w których mieszają się różnorodne smaki.

Na jaką okazję?

Co powiecie na obiad w stylu indyjskim? Ciecierzyca bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do dań typu curry. Można dorzucić ją do większości potraw jednogarnkowych: czulentu, gulaszu, ratatouille i zup. Pomysłów na jej przyrządzenie szukajcie w kulinariach marokańskich. Świetnie pasuje, chociażby do pastilli. Ugotowana, a następnie pieczona ciecierzyca stanie się rozchwytywaną przekąską w czasie wieczornych spotkań z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Przed gotowaniem ciecierzycę należy kilkakrotnie opłukać pod chłodną, bieżącą wodą, a następnie odstawić w naczyniu z wodą na około 10–12 godzin. Zwróćcie uwagę na to, by ziarna były całkowicie zanurzone. Dopiero tak przygotowaną cieciorkę można gotować: proces ten potrwa od 1 do 2 godzin.

Dla urozmaicenia:

Ciecierzyca, jak większość roślin strączkowych, robi prawdziwą furorę wśród wegan i wegetarianów. Może posłużyć do przygotowania roślinnego pasztetu. Dla wzbogacenia jego smaku warto użyć pasty sezamowej tahini. Pasztet z ciecierzycy w wersji wegetariańskiej wybornie smakuje z dipem na bazie jogurtu wraz z chili, limonką i natką kolendry.