Dania i potrawy z ciecierzycy | Przepisy.pl pixel

Przepisy z ciecierzycą

94 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (94)

Zupa z ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

192

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Ciecierzyca to składnik bardzo ceniony w kuchni wegetariańskiej. Doskonale pasuje do różnorodnych...
Kurczak z cieciorką na jogurcie
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym
ratingratingratingratingrating

103

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dania z pochodzące z Bliskiego Wschodu coraz częściej podbijają nasze serca. Jednym z nich jest f...
Zupa harira
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa harira jest charakterystycznym daniem kuchni marokańskiej, popularnym też w sąsiednich kraja...
Sałatka z ryżem i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Połączenie kurczaka z ryżem to nie tylko propozycja na ciepłe obiadowe danie. Spróbuj zrobić z ty...
Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciecierzyca wykorzystywana jest jako składnik dań już od tysięcy lat. W Polsce zbyt rzadko gości...
Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Smalec i dieta roślinna nie idą ze sobą w parze? Tak się tylko wydaje! Doskonałe smarowidło do ka...
Falafel - VIDEO
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Falafel to smażone kulki z ciecierzycy wymieszanej z sezamem, popularne szczególnie w krajach ara...
Włoska sałatka z cieciorką
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Cieciorka, zwana też włoskim grochem, to świetna baza szybkiej i smacznej sałatki. Do jej przygot...
Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem to propozycja bezmięsnej potrawy, która urozmaici Twoj...
Wegetariański gulasz
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Jesteś w dobrym miejscu! Przychodzimy ze znakomitą recepturą...
Ryż z warzywami
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ryż z warzywami może stanowić kolorowe samodzielne danie, ale będzie też smacznym uzupełnieniem m...
Sałatka z bulgurem i fetą
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Bulgur to bliskowschodnia odmiana kaszy, otrzymywana z pszenicy durum. Istnieje kilka jej odmian...
Hummus z wędzoną papryką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamowej tahini, którą przyrządza się na Bliskim Wschodzie...
Czulent wołowy
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kuchnia żydowska z roku na rok staje się coraz popularniejsza. Ciekawość poznawania nowych smaków...
Zupa pomidorowa z ciecierzycą
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Co jest sekretem idealnej zupy pomidorowej? Powinna być intensywna w smaku, odpowiednio gęsta i p...
Ciecierzyca ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Ciecierzyca, czyli włoski groch, coraz częściej pojawia się w wielu przepisach. Jest szybka w prz...
Warzywa w curry z jogurtem po indyjsku
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kawałki. Podobnie pokrój cukinię oraz cebulę. ...
Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na potrawę w indyjskim stylu? Przyrządź więc zapiekankę makaronową z kurczakiem i cur...
Zupa harira
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa harira to smaczna alternatywa dla polskich zup. Wołowina, ciecierzyca, soczewica, ziemniaki...
Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kurczak marynowany w harissie to dobry sposób na to, by spróbować północnoafrykańskich smaków. Ha...
Sałatka z ciecierzycą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z ciecierzycą to propozycja na smaczne danie z kurczakiem i warzywami, które przypadnie d...
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Połączenie mięsa drobiowego z owocami sprawdzi się do przygotowania wyjątkowo smacznej sałatki, d...
Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Rośliny strączkowe są znane od wieków. Nie da się jednak nie zauważyć, że w ostatnich latach prze...
Szybkie curry warzywne
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czosnek posiekaj i przesmaż na oliwie. Dodaj curry i smaż dalej przez chwilę.
Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Warzywny pasztet z ciecierzycy będzie dobrą alternatywą dla serów i wędlin. Do jego przygotowania...
Kurczak curry z ciecierzycą
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Kurczak z ciecierzycą w sosie curry to pomysł na nieco egzotyki w waszej kuchni. Goździki, cynamo...
Zupa tunezyjska z jagnięciną
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Gotowy na podróż? Kierunek – słoneczna Tunezja! Oprócz kapelusza i filtra przeciwsłonecznego, prz...
Cieciorka po indyjsku
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cieciorka po indyjsku zachwyca swoim wyrafinowanym smakiem. Pokochają ją miłośnicy orientalnych d...
Indian mango dal z ciecierzycą
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryż ugotuj według zaleceń producenta, odstaw na bok. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i poł...
Szybki falafel z ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée. ...
Hummus czyli pasta z ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Możesz zanurzyć w nim pokrojone w słupki warzywa, paluszki, chipsy, albo posmarować nim ulubione...

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CiecierzycaCiecierzyca

Ciecierzyca, nazywana także cieciorką lub grochem włoskim, jest dobrze znana kucharzom z krajów śródziemnomorskich i Bliskiego Wschodu. Polskie stoły podbiła przepisami na falafele – rodzaj roślinnych pulpecików – oraz humus, który szybko stał się pastą chętnie podawaną do pieczywa lub surowych warzyw. Kto jeszcze nie próbował ciecierzycy, powinien szybko nadrobić zaległości.

Dla kogo?

Ciecierzyca świetnie komponuje się z większością przypraw. Najbardziej udane kombinacje stworzycie z udziałem rozmarynu, kolendry, kurkumy, tymianku, gałki muszkatołowej, kuminu i mięty. Ciecierzyca jest w sam raz dla wszystkich ceniących aromatyczne potrawy, w których mieszają się różnorodne smaki.

Na jaką okazję?

Co powiecie na obiad w stylu indyjskim? Ciecierzyca bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do dań typu curry. Można dorzucić ją do większości potraw jednogarnkowych: czulentu, gulaszu, ratatouille i zup. Pomysłów na jej przyrządzenie szukajcie w kulinariach marokańskich. Świetnie pasuje, chociażby do pastilli. Ugotowana, a następnie pieczona ciecierzyca stanie się rozchwytywaną przekąską w czasie wieczornych spotkań z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Przed gotowaniem ciecierzycę należy kilkakrotnie opłukać pod chłodną, bieżącą wodą, a następnie odstawić w naczyniu z wodą na około 10–12 godzin. Zwróćcie uwagę na to, by ziarna były całkowicie zanurzone. Dopiero tak przygotowaną cieciorkę można gotować: proces ten potrwa od 1 do 2 godzin.

Dla urozmaicenia:

Ciecierzyca, jak większość roślin strączkowych, robi prawdziwą furorę wśród wegan i wegetarianów. Może posłużyć do przygotowania roślinnego pasztetu. Dla wzbogacenia jego smaku warto użyć pasty sezamowej tahini. Pasztet z ciecierzycy w wersji wegetariańskiej wybornie smakuje z dipem na bazie jogurtu wraz z chili, limonką i natką kolendry.