Domowy wegański rosół przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy wegański rosół

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
51 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 pęczek

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

5 sztuk

25 gramów

2 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść. Marchew, cebulę, selera i pomidora pokrój na kostkę. Natkę posiekaj.

Krok 2

W garnku podgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż połowę pora, z selerem i marchewką. Dodaj całego pomidora, a także curry, ziele angielskie oraz sól i pieprz.

Krok 3

Wlej 1,5l wody. Dodaj rozmaryn, gałązki z natki, liście z selera i rozgnieciony czosnek. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj powoli ok 1 godziny. Dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 4

Teraz odcedź rosół i przelej do nowego garnka.

Krok 5

Do bulionu dodaj pozostałe warzywa, kawałki roślinnego a'la kurczaka, makaron, sos sojowy i gotuj kolejne 10 minut. Podawaj posypane natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zupa była jeszcze bardziej aromatyczna możesz dodać do niej jeden kapelusz suszonego borowika i listki świeżego lubczyku. Możesz podawać z pieczywem

3

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 12.12.2022

    TAK Dobry wegański rosół to wyzwanie. Jestem ciekawa, jak będzie smakował w tej wersji. Myśle, że skład ma ciekawy i przemieni się on w bogaty smak. Zamiast selera naciowego dodam kawałek selera korzeniowego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Szelast

    Alicja Szelast , 12.12.2022

    Tak, Ten rosół to bomba witaminowa. Tyle warzyw i przypraw w jednym daniu. Dla podkręcenia jeszcze lepszego smaku (troszkę słodkiego ) polecam wrzucić nieobrane jabłko i wyjąc je w całości po ugotowaniu. Szczypta kurkumy nie tylko dla żółtej barwy ale też jako cel rozgrzewający.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 12.12.2022

    Tak Świetny przepis na wegański rosół. Ciekawym dodatkiem jest pomidor, nie miałam jeszcze okazji dodawać go do rosołu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy wegański rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy wegański rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy wegański rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy wegański rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy wegański rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy wegański rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy wegański rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowy wegański rosół - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowy wegański rosółDomowy wegański rosół

Jak pogodzić dietę wegańską z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej, w których nie brakuje mięsa? Czy jest to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Nasz domowy rosół wegański jest tego najlepszym przykładem. W sam raz na niedzielny lub świąteczny obiad. Brak mięsnych składników w postaci drobiu lub wołowiny nie przeszkadza w przyrządzeniu treściwego i niezwykle aromatycznego rosołu wege.

Dla kogo?

Chcesz ograniczyć spożycie mięsa? A może udało ci się z niego całkiem zrezygnować, jednak czasem tęsknisz za tradycyjnym rozgrzewającym rosołem? Przepis na wegańską zupę z warzywami jest dla ciebie stworzony.

Na jaką okazję?

Świąteczny obiad może być świetnym pretekstem do zaprezentowania całej rodzinie, że dieta roślinna jest naprawdę smaczna i różnorodna. Nawet kulinarni tradycjonaliści zapytają o dokładkę wegańskiego rosołu.

Czy wiesz, że?

Makaron vermicelli, który rekomendujemy w przepisie na rosół wegański, przypomina długie nitki spaghetti, jest jednak zdecydowanie cieńszy. Doskonale nadaje się do rosołu!

Dla urozmaicenia:

Podobnie jak w przypadku klasycznego rosołu, cebulę możesz wcześniej opalić nad ogniem kuchenki gazowej lub wykorzystać w tym celu piekarnik.