
Składniki
160 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 pęczek
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
5 sztuk
25 gramów
2 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa oczyść. Marchew, cebulę, selera i pomidora pokrój na kostkę. Natkę posiekaj.
Krok 2
W garnku podgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż połowę pora, z selerem i marchewką. Dodaj całego pomidora, a także curry, ziele angielskie oraz sól i pieprz.
Krok 3
Wlej 1,5l wody. Dodaj rozmaryn, gałązki z natki, liście z selera i rozgnieciony czosnek. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj powoli ok 1 godziny. Dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 4
Teraz odcedź rosół i przelej do nowego garnka.
Krok 5
Do bulionu dodaj pozostałe warzywa, kawałki roślinnego a'la kurczaka, makaron, sos sojowy i gotuj kolejne 10 minut. Podawaj posypane natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby zupa była jeszcze bardziej aromatyczna możesz dodać do niej jeden kapelusz suszonego borowika i listki świeżego lubczyku. Możesz podawać z pieczywem
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowy wegański rosół
Jak pogodzić dietę wegańską z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej, w których nie brakuje mięsa? Czy jest to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Nasz domowy rosół wegański jest tego najlepszym przykładem. W sam raz na niedzielny lub świąteczny obiad. Brak mięsnych składników w postaci drobiu lub wołowiny nie przeszkadza w przyrządzeniu treściwego i niezwykle aromatycznego rosołu wege.
Dla kogo?
Chcesz ograniczyć spożycie mięsa? A może udało ci się z niego całkiem zrezygnować, jednak czasem tęsknisz za tradycyjnym rozgrzewającym rosołem? Przepis na wegańską zupę z warzywami jest dla ciebie stworzony.
Na jaką okazję?
Świąteczny obiad może być świetnym pretekstem do zaprezentowania całej rodzinie, że dieta roślinna jest naprawdę smaczna i różnorodna. Nawet kulinarni tradycjonaliści zapytają o dokładkę wegańskiego rosołu.
Czy wiesz, że?
Makaron vermicelli, który rekomendujemy w przepisie na rosół wegański, przypomina długie nitki spaghetti, jest jednak zdecydowanie cieńszy. Doskonale nadaje się do rosołu!
Dla urozmaicenia:
Podobnie jak w przypadku klasycznego rosołu, cebulę możesz wcześniej opalić nad ogniem kuchenki gazowej lub wykorzystać w tym celu piekarnik.