
Składniki
160 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 pęczek
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
5 sztuk
25 gramów
2 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa oczyść. Marchew, cebulę, selera i pomidora pokrój na kostkę. Natkę posiekaj.
Krok 2
W garnku podgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż połowę pora, z selerem i marchewką. Dodaj całego pomidora, a także curry, ziele angielskie oraz sól i pieprz.
Krok 3
Wlej 1,5l wody. Dodaj rozmaryn, gałązki z natki, liście z selera i rozgnieciony czosnek. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj powoli ok 1 godziny. Dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 4
Teraz odcedź rosół i przelej do nowego garnka.
Krok 5
Do bulionu dodaj pozostałe warzywa, kawałki roślinnego a'la kurczaka, makaron, sos sojowy i gotuj kolejne 10 minut. Podawaj posypane natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby zupa była jeszcze bardziej aromatyczna możesz dodać do niej jeden kapelusz suszonego borowika i listki świeżego lubczyku. Możesz podawać z pieczywem
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowy wegański rosół
Jak pogodzić dietę wegańską z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej, w których nie brakuje mięsa? Czy jest to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Nasz domowy rosół wegański jest tego najlepszym przykładem. W sam raz na niedzielny lub świąteczny obiad. Brak mięsnych składników w postaci drobiu lub wołowiny nie przeszkadza w przyrządzeniu treściwego i niezwykle aromatycznego rosołu wege.
Dla kogo?
Chcesz ograniczyć spożycie mięsa? A może udało ci się z niego całkiem zrezygnować, jednak czasem tęsknisz za tradycyjnym rozgrzewającym rosołem? Przepis na wegańską zupę z warzywami jest dla ciebie stworzony.
Na jaką okazję?
Świąteczny obiad może być świetnym pretekstem do zaprezentowania całej rodzinie, że dieta roślinna jest naprawdę smaczna i różnorodna. Nawet kulinarni tradycjonaliści zapytają o dokładkę wegańskiego rosołu.
Czy wiesz, że?
Makaron vermicelli, który rekomendujemy w przepisie na rosół wegański, przypomina długie nitki spaghetti, jest jednak zdecydowanie cieńszy. Doskonale nadaje się do rosołu!
Dla urozmaicenia:
Podobnie jak w przypadku klasycznego rosołu, cebulę możesz wcześniej opalić nad ogniem kuchenki gazowej lub wykorzystać w tym celu piekarnik.































