Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
360 gramów
600 gramów
2 sztuki
250 gramów
2 łyżki
200 gramów
6 sztuk
2 łyżki
200 mililitrów
300 mililitrów
300 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 200 stopni. Umyj ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulą obierz i pokrój drobno. Pieczarki pokrój na ćwiartki.
Krok 2
W dużym rondlu podgrzej oliwę i podsmaż kawałki roślinnego a'la kurczaka. Dopraw je solą oraz pieprzem.
Krok 3
Dodaj cebulę, grzyby i ziemniaki. Smaż kilka minut po czym dodaj listki tymianku oraz oliwki.
Krok 4
Oprósz danie mąką i wymieszaj. Następnie wlej wino, śmietanę oraz bulion. Zagotuj, przykryj i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Krok 5
Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są miękkie. Jeśli nie to piecz dalej kolejne 10-15 minut. Jeśli są miękkie możesz podawać danie.

Dobra rada:
Dodaj siekaną natkę pietruszki lub rozmaryn. Pieczarki możesz zastąpić świeżymi lub mrożonymi grzybami leśnymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem
Przejście na dietę wegetariańską lub wegańską wcale nie musi być trudne. Grunt to znaleźć odpowiednie produkty i receptury, dzięki którym codzienne posiłki będą smaczne, apetyczne i różnorodne. Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem, czyli bez mięsa udowodni wszystkim niedowiarkom, że roślinne składniki mają moc!
Dla kogo?
Chcesz zacząć swoją przygodę z dietą bezmięsną? A może ostatnio zdarzyło ci się zauważyć, że twoje posiłki ciągle bazują na tych samych składnikach i są zwyczajnie nudne? Skosztuj nietuzinkowego gulaszu z roślinnym a'la kurczakiem, a gotowanie znów zacznie sprawiać ci przyjemność.
Na jaką okazję?
Gulasz wege w formie zapiekanki jest w stanie zaskoczyć nawet największych znawców sztuki kulinarnej. Przygotuj, gdy spodziewasz się wizyty gości. Z pewnością będą pod wrażeniem.
Czy wiesz, że?
Mimo że gotowy wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem ląduje w piekarniku, nie pomijaj etapu gotowania ziemniaków. Dzięki temu skrócisz czas pieczenia i zyskasz pewność, że wszystkie produkty będą upieczone równomiernie.
Dla urozmaicenia:
Grzyby z powodzeniem zastąpisz w przepisie na wegański gulasz pieczarkami portobello.