Pieczony kalafior przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kalafior

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

430 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

410 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora pokrój w mniejsze różyczki , zanurz go w gotującej się , najlepiej osolonej wodzie na dosłownie 1 minutę. Kalafiora zalej zimną woda a następnie różyczki przełóż na papierowy ręcznik aby odciągnąć z niego nadmiar wody.

Pieczony kalafior - Krok 1

Krok 2

W jednej misce wymieszaj syrop klonowy, oliwę , czosnek, obie papryki, w kolejnej połacz cebulę z bułką panko . W pierwszej misce obtocz różyczki kalafiora a następnie przełóż go do miski z panko i obklej bułką i cebulą.

Pieczony kalafior - Krok 2

Krok 3

Różyczki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wstaw na 8- 10 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Upieczone różyczki podawaj z sosem Hellmann ‘s.

Pieczony kalafior - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować bataty, cukinię czy brokuły.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kalafior - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kalafior - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kalafiorPieczony kalafior

Kalafior w panierce z bułki tartej to bez wątpienia smak kojarzony z wakacyjnymi dniami. Za to jego pieczona odsłona nieco bardziej przywodzi na myśl jesienne klimaty. Co nie oznacza jednak, że tylko wtedy możesz ją przygotować. Zrób pieczonego kalafiora, kiedy tylko masz ochotę, a szczególnie wtedy, gdy sezon na to warzywo jest w pełni!

Dla kogo?

Przepis na pieczony kalafior to coś specjalnego dla osób lubiących warzywne i zarazem oryginalne dania.

Na jaką okazję?

Tę potrawę możesz podać swoim gościom bez względu na to, jaki jest cel ich wizyty. Pieczone, małe różyczki kalafiora naprawdę ciekawie się prezentują!

Czy wiesz, że?

Kalafiory należą do roślin, które najlepiej rosną w klimacie umiarkowanym i chłodnym. Idealne warunki do ich wzrostu to temperatura 16–18°C. Sprzyjającym czynnikiem jest występowanie znacznej ilości opadów atmosferycznych.

Dla urozmaicenia

Pieczony kalafior to nie wszystko! W ten sposób przygotujesz też wiele innych warzyw, chociażby takich jak bataty, jarmuż czy brokuły.