Kasza gryczana z sosem grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza gryczana z sosem grzybowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
192 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1500 mililitrów

4 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

1 szczypta

4 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj kaszę we wrzącej, osolonej wodzie. Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy kasza pochłonie całą wodę. Następnie nakryj naczynie, wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na około 50 minut.

Kasza gryczana z sosem grzybowym - Krok 1

Krok 2

Wyłóż gorącą kaszę do prostokątnej foremki o grubości 2 centymetrów. Kaszę schłódź, a następnego dnia podsmaż na rozgrzanym oleju.

Kasza gryczana z sosem grzybowym - Krok 2

Krok 3

Oczyść i pokrój pieczarki w kostkę. Podsmaż na oleju.

Kasza gryczana z sosem grzybowym - Krok 3

Krok 4

Dodaj śmietanę i Bulion grzybowy Knorr. W razie potrzeby zagęść zasmażką z masła i mąki. Posyp natką pietruszki. Podawaj sos w sosjerce.

Kasza gryczana z sosem grzybowym - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Renata katarzyna Skrok

    Renata katarzyna Skrok , 02.06.2019

    świetny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza gryczana z sosem grzybowymKasza gryczana z sosem grzybowym

Kasza gryczana z sosem grzybowym nie musi być daniem banalnym. Wystarczy, że podasz go w nietuzinkowy sposób, a na pewno nie będzie potrawą, wobec której można przejść obojętnie. Zrobione z kaszy gryczanej kwadratowe placuszki są pomysłem bardzo oryginalnym. Zaskoczą twoich gości, którzy znają kaszę jedynie w jej sypkiej postaci. Wszelkiego rodzaju kasze to prawdziwy skarb w kuchni. Uatrakcyjnią każde, nawet najprostsze danie. Oprócz tego są pożywne i mają bardzo uniwersalne zastosowanie. Jeśli chcesz podać kaszę na wigilijny stół, koniecznie dobierz do niej sos grzybowy. Jeśli nie masz grzybów leśnych, z powodzeniem możesz użyć do jego wykonania pieczarek. Najlepiej, jeśli sos będzie gęsty, dlatego też koniecznie użyj do niego kwaśnej śmietany i nieco mąki. Danie będzie wyglądało efektownie, jeśli sos podasz w małych miseczkach, a obok poukładasz gryczane placuszki.