Kasza gryczana z sosem grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza gryczana z sosem grzybowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
192 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1500 mililitrów

4 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

1 szczypta

4 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj kaszę we wrzącej, osolonej wodzie. Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy kasza pochłonie całą wodę. Następnie nakryj naczynie, wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na około 50 minut.

Kasza gryczana z sosem grzybowym - Krok 1

Krok 2

Wyłóż gorącą kaszę do prostokątnej foremki o grubości 2 centymetrów. Kaszę schłódź, a następnego dnia podsmaż na rozgrzanym oleju.

Kasza gryczana z sosem grzybowym - Krok 2

Krok 3

Oczyść i pokrój pieczarki w kostkę. Podsmaż na oleju.

Kasza gryczana z sosem grzybowym - Krok 3

Krok 4

Dodaj śmietanę i Bulion grzybowy Knorr. W razie potrzeby zagęść zasmażką z masła i mąki. Posyp natką pietruszki. Podawaj sos w sosjerce.

Kasza gryczana z sosem grzybowym - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Renata katarzyna Skrok

    Renata katarzyna Skrok , 02.06.2019

    świetny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza gryczana z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza gryczana z sosem grzybowymKasza gryczana z sosem grzybowym

Kasza gryczana z sosem grzybowym nie musi być daniem banalnym. Wystarczy, że podasz go w nietuzinkowy sposób, a na pewno nie będzie potrawą, wobec której można przejść obojętnie. Zrobione z kaszy gryczanej kwadratowe placuszki są pomysłem bardzo oryginalnym. Zaskoczą twoich gości, którzy znają kaszę jedynie w jej sypkiej postaci. Wszelkiego rodzaju kasze to prawdziwy skarb w kuchni. Uatrakcyjnią każde, nawet najprostsze danie. Oprócz tego są pożywne i mają bardzo uniwersalne zastosowanie. Jeśli chcesz podać kaszę na wigilijny stół, koniecznie dobierz do niej sos grzybowy. Jeśli nie masz grzybów leśnych, z powodzeniem możesz użyć do jego wykonania pieczarek. Najlepiej, jeśli sos będzie gęsty, dlatego też koniecznie użyj do niego kwaśnej śmietany i nieco mąki. Danie będzie wyglądało efektownie, jeśli sos podasz w małych miseczkach, a obok poukładasz gryczane placuszki.