Składniki
500 gramów
1 sztuka
1500 mililitrów
4 sztuki
1 szklanka
1 łyżka
1 szczypta
4 łyżki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj kaszę we wrzącej, osolonej wodzie. Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy kasza pochłonie całą wodę. Następnie nakryj naczynie, wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na około 50 minut.
Krok 2
Wyłóż gorącą kaszę do prostokątnej foremki o grubości 2 centymetrów. Kaszę schłódź, a następnego dnia podsmaż na rozgrzanym oleju.
Krok 3
Oczyść i pokrój pieczarki w kostkę. Podsmaż na oleju.
Krok 4
Dodaj śmietanę i Bulion grzybowy Knorr. W razie potrzeby zagęść zasmażką z masła i mąki. Posyp natką pietruszki. Podawaj sos w sosjerce.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza gryczana z sosem grzybowym
Kasza gryczana z sosem grzybowym nie musi być daniem banalnym. Wystarczy, że podasz go w nietuzinkowy sposób, a na pewno nie będzie potrawą, wobec której można przejść obojętnie. Zrobione z kaszy gryczanej kwadratowe placuszki są pomysłem bardzo oryginalnym. Zaskoczą twoich gości, którzy znają kaszę jedynie w jej sypkiej postaci. Wszelkiego rodzaju kasze to prawdziwy skarb w kuchni. Uatrakcyjnią każde, nawet najprostsze danie. Oprócz tego są pożywne i mają bardzo uniwersalne zastosowanie. Jeśli chcesz podać kaszę na wigilijny stół, koniecznie dobierz do niej sos grzybowy. Jeśli nie masz grzybów leśnych, z powodzeniem możesz użyć do jego wykonania pieczarek. Najlepiej, jeśli sos będzie gęsty, dlatego też koniecznie użyj do niego kwaśnej śmietany i nieco mąki. Danie będzie wyglądało efektownie, jeśli sos podasz w małych miseczkach, a obok poukładasz gryczane placuszki.