Zapiekanka z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszą gryczaną

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 szczypta

1 łyżka

1 szklanka

3 sztuki

100 gramów

1 szklanka

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku.

Krok 2

Po ugotowaniu dodaj do niej mleko, przykryj i wstaw do piekarnika.

Krok 3

Twaróg rozetrzyj, a następnie dodaj cukier, jajka i dobrze wymieszaj.

Krok 4

Kaszę lekko ostudź i dodaj do twarogu. Wymieszaj.

Krok 5

Masę ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Posyp wiórkami masła. Piecz 30-40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Murzynek z powidłami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej