Kasza kukurydziana zdobyła dużą popularność w Rumunii, Gruzji, Bułgarii oraz na Ukrainie i Węgrzech. Mieszkańcy tych regionów najchętniej jedzą ją w postaci włoskiej potrawy – polenty. Jest to wytrawna wersja kaszy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić ją na słodko. Jak gotować kaszę kukurydzianą, która będzie smakowała Tobie i Twoim domownikom? Sprawdź!
Kasza kukurydziana – jak gotować? Na mleku czy wodzie?
Kasza kukurydziana na mleku jest przygotowywana tak samo jak kasza kukurydziana na wodzie. Dobierasz te same proporcje mleka lub wody do kaszy – na jedną szklankę kukurydzianego produktu przypadają dwie i pół szklanki zimnej wody lub mleka.
1. Aby ugotować kaszę, wsyp ją do garnka i dokładnie wymieszaj z wodą lub mlekiem. Nie musisz jej płukać przed gotowaniem.
2. Następnie wlej odrobinę oleju, który ochroni przed przywieraniem ziarna.
3. Dodatkowo, dla wzmocnienia smaku, możesz dodać łyżeczkę masła.
4. Mieszaj kaszę do momentu zagotowania się mleka lub wody. Unikniesz w ten sposób pojawienia się grudek.
Ile gotować kaszę kukurydzianą?
Od chwili zagotowania się mleka lub wody gotuj kaszę przez około 15–20 minut. Ustaw mały ogień, by zapobiec jej przywieraniu do garnka. Gotuj ją pod delikatnie uchyloną pokrywką i nie mieszaj jej. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie całą wodę lub mleko. Jeśli jednak zostanie trochę wody, odsącz ją, a następnie dodaj odrobinę masła. Po ugotowaniu odstaw kaszę na 30 minut.
Kasza kukurydziana – gotowanie i sposób przyrządzenia
Już wiesz, ile i jak ugotować kaszę kukurydzianą, teraz zastanów się nad tym, z czym ją podać. Jako śniadanie lub deser doskonale sprawdzi się kasza kukurydziana na mleku. Wystarczy, że dodasz do niej świeże owoce oraz orzechy i łyżeczkę miodu. Możesz też przyrządzić kaszę z utartym jabłkiem, cukrem i cynamonem.
Do wytrawnych dań bardziej będzie pasowała kasza kukurydziana na wodzie, która znakomicie uzupełni sałatkę, gulasz lub zupę. Po jej wymieszaniu z twarogiem i warzywami stworzysz farsz do naleśników i warzyw. Z kaszy przyrządzisz też polentę. To włoskie danie ludowe najczęściej składa się z mąki lub kaszy kukurydzianej, sera, sosu i warzyw. Przyprawia się je czosnkiem, rozmarynem i pieprzem.
Kasza wraca do współczesnej kuchni
W dawnych czasach kasza kukurydziana często gościła na stołach ubogich społeczności. Swoją popularność zawdzięczała temu, że stanowiła dość tanie oraz łatwe do przyrządzenia danie. Wraz z pojawieniem się ziemniaków i ryżu popyt na kaszę zmalał. Obecnie tradycyjne i lokalne potrawy cieszą się coraz większym powodzeniem. W związku z tym również kasza kukurydziana powoli wraca do współczesnego menu.
Komentarze (0)