Chyba każdy miał okazję jeść delikatną kaszkę mannę. Być może już o tym nie pamiętacie ale to więcej niż pewne :). Kaszka manna to jedno z pierwszych dań podawanych dzieciom. Lubią ją także dorośli. Ta z dzieciństwa podawana była zazwyczaj na słodko, z mlekiem i owocami, ale kasza manna ma w kuchni wiele zastosowań. Łatwo wchłania wodę i szybko staje się miękka a jej smak jest wyjątkowo łagodny. Dlatego często wykorzystywana jest do zagęszczania potraw np. pasztetów, ciast czy mięsnych rolad. Dania z dodatkiem kaszy manny są wilgotne, elastyczne i łatwo dają się kroić.
Kaszę mannę wsypujemy na gotujący płyn – wodę, mleko czy bulion, pamiętając, że zwiększa dwukrotnie objętość. Rozgotowana kasza manna wylana na blachę zastyga. Można ją łatwo pokroić w dowolne kształty. W postaci małej kostki sprawdzi się jako dodatek do zupy a przesmażoną na patelni podamy jako kopytka dla leniuchów. Kasza manna znakomicie sprawdza się w delikatnych warzywnym pasztetach. Spróbujcie pysznego pasztetu z selera właśnie z kaszą manną.
Warzywny pasztet z kaszą manną
Czas: 90 minut
Dla 6 osób
Składniki:
- 1 kg selera
- Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
- 4 jajka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kostka margaryny
- 1,5 szklanki tartej bułeczki
- ½ szklanki kaszy manny
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania
Selery zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek przepuść przez praskę, cebule bardzo drobno posiekaj. Do 1 szklanki zagotowanej wody włóż margarynę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, seler, czosnek oraz cebulę. Gotuj na wolnym ogniu około godzinę. Do zimnych warzyw dodaj jajka, kaszę mannę i bułkę tartą. Dopraw ostrą mieloną papryką. Wymieszaj. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 80 minut w temperaturze 180°C.
Komentarze (0)