Na naszym stole pojawiła się z najazdami Tatarów, stąd wzięła się jej regionalna Tatarka. Kasza gryczana powstaje z ziaren gryki. Na początku używano jej w postaci ugotowanych, wysuszonych ziaren, ale jej kariera nabrała prawdziwego rozpędu gdy zaczęto ją prażyć. Prażone ziarna kaszy gryczanej mają głęboki brązowy kolor, są chrupkie i przede wszystkim bardzo wyraziste w smaku. Obecnie, w momencie prawdziwego renesansu kasz, gryczaną można kupić w postaci prażonej i nieprażonej.
Delikatna kasza nieprażona jest dużo łagodniejsza w smaku. Pamiętajcie tylko, że łatwo ją rozgotować. Można temu zapobiec otaczając ziarna nieprażonej kaszy w białku jajka kurzego. Kaszę trzeba dokładnie rozetrzeć w palcach z białkiem a następnie pozostawić do wyschnięcia, rozcierając dodatkowo w trakcie suszenia. Ten sposób pochodzi z kuchni staropolskiej. Podobno tak przygotowaną kaszę jadł sam król Kazimierz Wielki. Nie wiadomo ile w tym prawdy, ale metoda jest skuteczna. Sprawdzałem. :)
Z kaszy gryczanej niepalonej, a połamanej powstaje popularna kasza krakowska. Bardzo polecam kaszę krakowską na słodko, zapiekaną z rodzynkami a’la Anna Jagiellonka.
Kasza królewska Anny Jagiellonki
Dla 8 osób
Czas przygotowania: 20 min.
Pieczenie: 40 min.
Składniki:
- 2 szklanki kaszy krakowskiej
- 1 białko lub całe jajko do zatarcia kaszy
- 1 litr mleka
- 1 laska wanilii
- 150 g masła
- 6 jajek
- 250 g cukru
- skórka otarta z cytryny
- 150 g rodzynek
- 150 g migdałów łuskanych
- 100 ml brandy, koniaku lub ciemnego rumu
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Kaszę obtocz w białku z jednego jaja wysusz rozkładając na stolnicy i mieszając co jakiś czas. Gdy kasza będzie zupełnie sucha w garnku zagotuj mleko z masłem, wanilią (wanilię należy wcześniej przekroić na pół i wycisnąć z niej miąższ) oraz otartą skórką cytryny. Do gotującego się mleka wsyp kaszę, gotuj około 3 minut ciągle mieszając, po czym kaszę w garnku wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut tak, aby wszystkie ziarnka były miękkie. Kasze wystudź, rozkrusz w rękach, dodaj namoczone w brandy rodzynki i migdały oraz pozostały alkohol. Jaja rozdziel – żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij na sztywno. Połącz z masą.
Tak przygotowaną kaszę przełóż do formy do pieczenia ciasta wyłożonej pergaminem. Wstaw na 20 – 30 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Upieczoną kaszę podawaj posypaną cukrem pudrem z sosem waniliowym lub zmiksowanymi truskawkami.
Pierogi z kaszą gryczaną
Dla czterech osób
Czas Przygotowania: 20 minut
Składniki:
Ciasto
- 500 g maki
- 150 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr
- 1 łyżka majeranku
- 100 g wędzonego boczku
- 50 ml oleju roślinnego
- 50 suszonych grzybów leśnych
- 2 jajka
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszaj z solą i ciepłą wodą wyrabiając elastyczne ciasto, w razie potrzeby jeśli okaże się, że ciasto jest za miękkie lub za twarde, dodaj dodatkowo trochę wody lub mąki. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki powycinaj okrągłe placki, przykryj je ściereczką, aby się nie wysuszyły.
W garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy wytopi się o połowę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko razem smaż chwilę, dodaj kaszę i pokruszone na małe kawałki grzyby. Całość zalej 350 ml wody, zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie było idealnie doprawione - Bulionetkę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i wstaw go na około 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Ostudzoną kasze wymieszaj z jajkami, dopraw do smaku majerankiem i zmiel w maszynce. Powstały farsz zawiń w krążki ciasta zlepiając ze sobą brzegi. Pierogi ugotuj i podawaj z podsmażoną cebulką. Jeśli chcesz, aby pierogi były jarskie usuń z przepisu boczek i dodaj do farszu suszone śliwki.
https://www.przepisy.pl/przepis/kasza-gryczana-z-wedzonym-boczkiem-na-sypko
Kasze mogą zastąpić w przepisach ryż np. w daniach typu stir fry lub pilaw.
Komentarze (0)