Makowce i ciasta z makiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z makiem

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (16)

kaszottokaszotto
Tort makowy z budyniem
ratingratingratingratingrating

1306

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Torty zwykle przygotowujemy na wyjątkowe okazje, wymagające odpowiedniej oprawy kulinarnej. Jeśli...
Makowiec japoński z jabłkami
ratingratingratingratingrating

1081

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Cisza jak makiem zasiał? Na pewno nie w kuchni! Zazwyczaj właśnie to pomieszczenie jest sercem do...
Ciasto makowe z mleczną polewą
ratingratingratingratingrating

415

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Makowce to ciasta, które nieodłącznie kojarzą się z odświętnie przystrojonym stołem. Deser po nie...
Seromakowiec
ratingratingratingratingrating

301

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Seromakowiec – unikalne połączenie smaków Seromakowiec to niezwykle smaczne ciasto, które bardzo...
Makowiec z lukrem
ratingratingratingratingrating

159

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
120 min.
Gdy mowa o przepisie na makowiec z lukrem, w głowach zaczynają rozbrzmiewać dźwięki popularnych k...
Makowiec na kruchym cieście
ratingratingratingratingrating

172

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
75 min.
Makowiec na kruchym spodzie to ciasto doskonałe nie tylko na święta, gdy jest przygotowywane zgod...
Strucla z makiem
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
Strucla z makiem nieodłącznie kojarzy się ze świętami, zarówno z Bożym Narodzeniem, jak i Wielkan...
Babka piaskowa z makiem
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Babka piaskowa to przysmak, którym warto cieszyć się nie tylko podczas obchodów Wielkanocy. Zresz...
Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Jeśli do tej pory makowiec kojarzyliście jedynie ze świętami – czas zmienić kulinarne przyzwyczaj...
Ciasto makowe z białek
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Ciasto makowe nie ma przed nami żadnych tajemnic. W każdym domu piecze się ten klasyczny deser, j...
Rolada makowa
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Makowiec powinien znajdować się w repertuarze każdego kucharza, który uwielbia tradycyjne słodkoś...
Makowiec
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
PLACEK MAKOWY MAMY
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z makiemCiasta z makiem

Ciasta z makiem cieszą się szczególną popularnością zwłaszcza w święta – zarówno wielkanocne, jak i Bożego Narodzenia. Mak ma bardzo delikatny, orzechowy i słodkawy smak. Dodaje się go bezpośrednio do ciasta, ale też wykorzystuje do kremów czy sera. Najpopularniejszą wersją tego wypieku jest ciasto z nadzieniem makowym. Aby je przygotować, należy sparzyć lub przegotować mak, kilkukrotnie go zmielić, a następnie dodać roztopioną margarynę, miód lub cukier, bakalie oraz przyprawy, takie jak wanilia, cynamon, goździki czy imbir. Tak przygotowaną masę warto jeszcze przysmażyć przez kilka minut. Można ją wykorzystać do przyrządzenia strucli, drożdżówek, babek i rogalików. Mak dodaje się także bezpośrednio do ciasta – nabiera ono wówczas charakterystycznego smaku i ładnie wygląda. W takiej formie ciasto z makiem sprawdzi się również z dodatkiem orzechów, rodzynek, moreli, śliwek i różnego rodzaju pestek oraz świeżych owoców. Wykorzystasz je też do przygotowania kolorowego tortu złożonego z różnych warstw – biszkoptowej, makowej i truskawkowej (z dodatkiem kisielu). Całość warto przełożyć masą, na przykład truskawkową, malinową lub brzoskwiniową – i otrzymać w ten sposób efektowny oraz smaczny tort. Kawałki makowego ciasta możesz też dodać do masy, np. z pokrojonymi owocami. Mak dobrze komponuje się z serem – twarożkiem, mascarpone, ricottą lub serkiem homogenizowanym, z których tworzy się serowy krem. Połączenie dwóch mas (makowej i serowej) daje ciekawy efekt smakowy i ładnie się prezentuje. Mak to także idealny dodatek do różnego rodzaju ciasteczek. Stanowi też słodkie bakaliowo-makowe nadzienie do babeczek lub drożdżowych rogalików. Najlepiej przygotuj ciasto kilka dni przed świętami. Zapoznaj się koniecznie z naszymi przepisami na babkę, makowiec z jabłkami, ciasto pomarańczowe, pieguska z orzechami oraz babkę podolską! To ciasta niezwykle smaczne, uniwersalne i pasujące na wiele różnych okazji. Wybierz swój ulubiony wariant i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.