Przepisy na Ciasta z makiem
18 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ciasta z makiem
Ciasta z makiem cieszą się szczególną popularnością zwłaszcza w święta – zarówno wielkanocne, jak i Bożego Narodzenia. Mak ma bardzo delikatny, orzechowy i słodkawy smak. Dodaje się go bezpośrednio do ciasta, ale też wykorzystuje do kremów czy sera. Najpopularniejszą wersją tego wypieku jest ciasto z nadzieniem makowym. Aby je przygotować, należy sparzyć lub przegotować mak, kilkukrotnie go zmielić, a następnie dodać roztopioną margarynę, miód lub cukier, bakalie oraz przyprawy, takie jak wanilia, cynamon, goździki czy imbir. Tak przygotowaną masę warto jeszcze przysmażyć przez kilka minut. Można ją wykorzystać do przyrządzenia strucli, drożdżówek, babek i rogalików. Mak dodaje się także bezpośrednio do ciasta – nabiera ono wówczas charakterystycznego smaku i ładnie wygląda. W takiej formie ciasto z makiem sprawdzi się również z dodatkiem orzechów, rodzynek, moreli, śliwek i różnego rodzaju pestek oraz świeżych owoców. Wykorzystasz je też do przygotowania kolorowego tortu złożonego z różnych warstw – biszkoptowej, makowej i truskawkowej (z dodatkiem kisielu). Całość warto przełożyć masą, na przykład truskawkową, malinową lub brzoskwiniową – i otrzymać w ten sposób efektowny oraz smaczny tort. Kawałki makowego ciasta możesz też dodać do masy, np. z pokrojonymi owocami. Mak dobrze komponuje się z serem – twarożkiem, mascarpone, ricottą lub serkiem homogenizowanym, z których tworzy się serowy krem. Połączenie dwóch mas (makowej i serowej) daje ciekawy efekt smakowy i ładnie się prezentuje. Mak to także idealny dodatek do różnego rodzaju ciasteczek. Stanowi też słodkie bakaliowo-makowe nadzienie do babeczek lub drożdżowych rogalików. Najlepiej przygotuj ciasto kilka dni przed świętami. Zapoznaj się koniecznie z naszymi przepisami na babkę, makowiec z jabłkami, ciasto pomarańczowe, pieguska z orzechami oraz babkę podolską! To ciasta niezwykle smaczne, uniwersalne i pasujące na wiele różnych okazji. Wybierz swój ulubiony wariant i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.