Makowiec z lukrem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

151

379 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2891 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

200 gramów

5 sztuk

1 łyżka

1 łyżeczka

10 sztuk

lukier:

170 gramów

5 łyżek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C. Zmiksuj żółtka z cukrem i Kasią.

Makowiec z lukrem  - Krok 1

Krok 2

Dodaj miód, mielony mak oraz proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie łyżką.

Makowiec z lukrem  - Krok 2

Krok 3

Ubij białka na sztywną pianę.

Makowiec z lukrem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj pianę z białek do miski za pomocą łyżki.

Makowiec z lukrem  - Krok 4

Krok 5

Przygotuj formę o średnicy 22-24 cm, i wysmaruj ją Kasią.

Makowiec z lukrem  - Krok 5

Krok 6

Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Przygotuj lukier, mieszając cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. Wylej lukier na ostudzone ciasto i rozprowadź nożem.

Makowiec z lukrem  - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Witamy, w przypadku tego przepisu nie używamy mąki. Są oczywiście przepisy na makowce, gdzie pojawia się mąka lub np. kasza manna, ale tutaj jest czysta masa makowa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Olkowska

    Krystyna Olkowska

    A mąka ? bez mąki ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Furmańczyk Bonicz

    Agata Furmańczyk Bonicz

    czyli Kasi do ciasta w ogóle???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Muller

    Dawid Muller

    no fajnie gadaćojedzenu

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec z lukrem Makowiec z lukrem

Makowiec to świąteczny wypiek znany w większości polskich domów. Dzięki proponowanemu tu przepisowi przygotujesz go bez użycia mąki. Choć pasuje na bożonarodzeniowy stół, to z powodzeniem podasz go również na co dzień. Najlepiej będzie wyglądał podany na dużym półmisku. Do jego przygotowania potrzebujesz masy makowej (możesz dodać do niej trochę ciepłego mleka), jajek, kostki do pieczenia, proszku do pieczenia, miodu, soku z połowy cytryny oraz cukru pudru (jeśli chcesz, dodaj ekstrakt waniliowego). Sekretem puszystego ciasta w tym wypieku jest ubicie piany z białek i delikatne połączenie jej z innymi składnikami. Kiedy wypiek będzie już gotowy, odczekaj chwilę, aby ostygł, następnie go polukruj. Jeśli lukier zrobi się za rzadki, dodaj do niego więcej cukru pudru. Masę makową należy schłodzić do temperatury pokojowej przed podaniem. Gotowe ciasto udekoruj migdałami, orzechami włoskimi, bakaliami, kandyzowanymi owocami, wiórkami kokosowymi lub startą skórką pomarańczy. Najlepiej smakuje, kiedy jest podawane do gorącej herbaty lub czekolady.