Makowiec z lukrem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makowiec z lukrem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

157

432 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2997 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

makowiec:

400 gramów

100 gramów

5 sztuk

1 szklanka

0.5 łyżeczki

60 gramów

20 gramów

1 szczypta

lukier:

100 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Ugotowany mak studzimy, odcedzamy i mielimy w maszynce 2 razy.

Makowiec z lukrem  - Krok 1

Krok 2

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka.

Makowiec z lukrem  - Krok 2

Krok 3

Dodajemy zmielony mak, proszek do pieczenia, żurawinę i migdały. Mieszamy.

Makowiec z lukrem  - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszamy.

Makowiec z lukrem  - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy. Wkładamy makowiec do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy przez ok.. 45 minut. Studzimy w piekarniku.

Makowiec z lukrem  - Krok 5

Krok 6

Wyciskamy sok z cytryny. Cukier puder krótko miksujemy z sokiem z cytryny. Polewamy makowiec.

Makowiec z lukrem  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Teresa

    Teresa , 10.12.2020

    TAK. Makowiec lukrowany zapachem zaskakuje, a swym cudownym aromatem każdego do stołu przywołuje. Uwielbiam mak pod każdą postacią, dlatego chętnie przetestowałam ten przepis. Efekt wyszedł rewelacyjny, a dodatek żurawiny suszonej i migdałów zachwycił mnie swoim smakiem przecudnym. Jestem smakoszem makowców, a ten wypiek zadowolił mnie w 100%. Na pewno przygotuję go na święta, bo jest przepyszny. Szybko go się przygotowuje, a jeszcze szybciej znika z talerza. Spośród innych ciast ten makowiec znika najszybciej.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec z lukrem Makowiec z lukrem

Gdy mowa o przepisie na makowiec z lukrem, w głowach zaczynają rozbrzmiewać dźwięki popularnych kolęd i myśli wędrują w stronę uroczystych spotkań przy stole w czasie Bożego Narodzenia. W wielu domach przygotowanie smacznego ciasta jest tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Sprawdźcie nasz sposób na poradzenie sobie z tą cukierniczą legendą.

Dla kogo?

Zabierając się za makowiec z lukrem, dobrze jest mieć już pewne doświadczenie w kuchni. Przepis jest dość złożony, ale efekt końcowy okaże się prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.

Na jaką okazję?

Nic nie smakuje tak dobrze po świątecznym obiedzie, jak makowiec z idealnym lukrem. Pasuje doskonale do wszystkich ważnych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Według starodawnych wierzeń na świątecznym stole musiała pojawić się przynajmniej jedna potrawa z makiem. Miał to być apetyczny sposób na zapewnienie sobie bogactwa i pomyślności w nadchodzącym roku.

Dla urozmaicenia:

Makowiec z lukrem często jest podawany w formie rolady. Makowe nadzienie można umieścić również na kruchym cieście.