Makowiec z lukrem - przepis na idealny cukier | Przepisy.pl pixel

Makowiec z lukrem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

158

440 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1293 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3089 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

makowiec:

400 gramów

100 gramów

5 sztuk

1 szklanka

0.5 łyżeczki

60 gramów

20 gramów

1 szczypta

lukier:

100 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Ugotowany mak studzimy, odcedzamy i mielimy w maszynce 2 razy.

Makowiec z lukrem  - Krok 1

Krok 2

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka.

Makowiec z lukrem  - Krok 2

Krok 3

Dodajemy zmielony mak, proszek do pieczenia, żurawinę i migdały. Mieszamy.

Makowiec z lukrem  - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszamy.

Makowiec z lukrem  - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy. Wkładamy makowiec do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy przez ok.. 45 minut. Studzimy w piekarniku.

Makowiec z lukrem  - Krok 5

Krok 6

Wyciskamy sok z cytryny. Cukier puder krótko miksujemy z sokiem z cytryny. Polewamy makowiec.

Makowiec z lukrem  - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Dominika

    Dominika , 13.12.2021

    TAK. W naszym domu rodzinnym uwielbimy makowiec , który musi pojawić się na świątecznym stole. Co do modyfikacji przepisu pod Moje /Nasze smaki to dodałabym do maku na pewno orzechy włoskie rozdrobnione, skórkę pomarańczową oraz rodzynki . Po prostu musi być dużo bakalii. pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 03.12.2021

    TAK uwielbiam makowce w święta szczególnie ja dodaję zamiast żurawiny rodzynki orzechy i skórkę z pomarańczy oraz likier amaretto który absolutnie podkresla smak makowca i na wierzchu robię marcepan i na nim gorzką czekoladę lub druga wersja kruszonki. Wtedy przy każdej z wersji wilgoć maku zostaję zamknięta w środku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa

    Teresa , 10.12.2020

    TAK. Makowiec lukrowany zapachem zaskakuje, a swym cudownym aromatem każdego do stołu przywołuje. Uwielbiam mak pod każdą postacią, dlatego chętnie przetestowałam ten przepis. Efekt wyszedł rewelacyjny, a dodatek żurawiny suszonej i migdałów zachwycił mnie swoim smakiem przecudnym. Jestem smakoszem makowców, a ten wypiek zadowolił mnie w 100%. Na pewno przygotuję go na święta, bo jest przepyszny. Szybko go się przygotowuje, a jeszcze szybciej znika z talerza. Spośród innych ciast ten makowiec znika najszybciej.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makowiec z lukrem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec z lukrem Makowiec z lukrem

Gdy mowa o przepisie na makowiec z lukrem, w głowach zaczynają rozbrzmiewać dźwięki popularnych kolęd i myśli wędrują w stronę uroczystych spotkań przy stole w czasie Bożego Narodzenia. W wielu domach przygotowanie smacznego ciasta jest tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Sprawdźcie nasz sposób na poradzenie sobie z tą cukierniczą legendą.

Dla kogo?

Zabierając się za makowiec z lukrem, dobrze jest mieć już pewne doświadczenie w kuchni. Przepis jest dość złożony, ale efekt końcowy okaże się prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.

Na jaką okazję?

Nic nie smakuje tak dobrze po świątecznym obiedzie, jak makowiec z idealnym lukrem. Pasuje doskonale do wszystkich ważnych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Według starodawnych wierzeń na świątecznym stole musiała pojawić się przynajmniej jedna potrawa z makiem. Miał to być apetyczny sposób na zapewnienie sobie bogactwa i pomyślności w nadchodzącym roku.

Dla urozmaicenia:

Makowiec z lukrem często jest podawany w formie rolady. Makowe nadzienie można umieścić również na kruchym cieście.