Jak zrobić makowiec? Ile go piec, żeby nie popękał i wyszedł pyszny?

Podczas Świąt Bożego Narodzenia chętnie wykorzystuje się wiele ciekawych składników kulinarnych. Jednym z nich jest mak. Używa się go zarówno do dań, jak i do ciast. Najpopularniejszym z ciast, w którym wykorzystuje się mak, jest tradycyjny makowiec. Jak zrobić makowiec? Czy jest to trudne do przygotowania ciasto?

Jak zrobić pyszny makowiec?

Nie wiecie, jak zrobić dobry makowiec? Podstawą do tego ciasta jest świetnie przygotowana masa makowa oraz odpowiednie ciasto drożdżowe. Jeśli nie chcecie samemu przygotowywać masy makowej, możecie kupić gotową.

Jeśli robicie ją samodzielnie, to wsypcie mak do garnka i zalejcie wodą lub mlekiem. Gotujcie przez 25 minut. Następnie ugotowany mak zmielcie dwukrotnie w maszynce. Po zmieleniu dodajcie cukier oraz bakalie według własnego uznania.

Drugim czynnikiem, który wpływa na smak makowca, jest ciasto drożdżowe. Aby zrobić idealnego makowca, wykorzystajcie jeden z naszych przepisów na ciasta z makiem.

Jak piec makowiec, żeby nie popękał?

Makowiec to ciasto, które lubi czasem płatać figle. Zdarza się, że podczas pieczenia pęka. Nie wpływa to na jego smak, ale odbiera wygląd. Istnieje kilka trików, które pozwolą zapobiec pęknięciu ciasta.

Ciasto musi wyrosnąć. Dajcie mu czas zarówno przed zwinięciem, jak i po nim.Przed pieczeniem posmarujcie wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Będzie miało ładny kolor i nie pęknie.Dajcie mniej farszu. Jeśli w cieście jest zbyt dużo maku, rozepchnie on je, co spowoduje pęknięcie.Uchrońcie ciasto przed gwałtownymi zmianami temperatur. Możecie włożyć je wcześniej do piekarnika, np. gdy rozgrzeje się dopiero do 100°C.

Ile piec makowiec?

Tak jak każde inne ciastko, tak i makowiec powinien być pieczony przez odpowiedni czas. Zbyt długi pobyt w piekarniku sprawi, że ciasto będzie suche, a mak może się przypalić. Za to zbyt krótkie pieczenie może zakończyć się zakalcem. Więc ile piec makowiec? Optymalny czas pieczenia to 45 minut w temperaturze 180°C.

Kiedy upiec makowiec na święta?

Nie można jednoznacznie powiedzieć, kiedy upiec makowiec na święta. Prace nad nim najlepiej rozpocząć już dwa tygodnie przed Wigilią. Zacznijcie od przygotowania masy makowej. Gdy już będzie gotowa, włóżcie ją do zamrażarki. Dwa dni przed świętami wyjmijcie masę z zamrażarki i rozpocznijcie przygotowywanie ciasta. Po upieczeniu przechowujcie je w chłodnym miejscu aż do Wigilii.

Skąd wziął się makowiec na polskim stole?

Makowiec to wyjątkowo pyszne ciasto, które jest jednym z głównych przysmaków podczas Wigilii i świąt. Pomimo dużej popularności tego ciasta, niewiele osób wie, dlaczego akurat ono zakorzeniło się w świątecznej tradycji. Od dawien dawna uważano, że mak ma nadprzyrodzone właściwości, a jego jedzenie pozwala połączyć się ze światem zmarłych. Wierzenia te sprawiły, że makowiec chętnie był podawany podczas wielu świąt, także w Polsce.

Nie tylko makowiec na święta

Wspominacie przepyszny makowiec, który Wasza babcia przygotowywała na każde święta? Teraz możecie upiec go samemu. Wykorzystajcie nasze podpowiedzi oraz jeden z przepisów na ciasto z makiem i cieszcie się jego wyjątkowym smakiem. Jednak święta to nie tylko makowiec. Sprawdźcie także, jak przygotować tradycyjny sernik oraz przepyszną kutię.