Jak mielić mak w blenderze? Jak zrobić to bez maszynki?
Chcecie przygotować pyszny makowiec, jednak zapomnieliście, że nie macie w domu maszynki do zmielenia ziaren? Nic straconego, bez niej również świetnie sobie poradzicie. Możecie wykorzystać do tego procesu różne inne narzędzia kuchenne, np. blender! Jesteście ciekawi, jak najlepiej wybrnąć z tej sytuacji i cieszyć się dobrze zmielonym makiem? Przeczytajcie nasze porady i wykorzystajcie je w domu!
Mielenie maku
Nie wyobrażamy sobie pysznych ciast bez towarzystwa maku, jednak zanim dodacie go do wypieków, to musicie go odpowiednio przygotować. W niektórych sklepach możecie dostać zmielony produkt. Polecamy Wam również samodzielne zmielenie go w domu. Możecie wykorzystać do tego kilka narzędzi. Jednym ze sposobów jest rozdrabnianie maku w maszynce do mielenia, jednak wiele osób nie posiada takiego sprzętu. Nie martwcie się, przychodzimy do Was z pomocą i ciekawymi rozwiązaniami, które będą bardzo przydatne.
Jak zmielić mak bez maszynki?
Nie macie maszynki do maku? Nic straconego! Sprawdźcie, czy w Waszej szafce nie zalega młynek do kawy, który również świetnie przygotuje Wasz produkt do zrobienia pysznego ciasta. Możecie również użyć robotów kuchennych z opcją mielenia. Kolejną sposobem jest wykorzystanie moździerza kuchennego, jednak przy pomocy tego urządzenia cały proces może trochę potrwać. Uzbrójcie się w cierpliwość!
Mielenie maku w blenderze
Jedną z najbardziej efektownych opcji będzie zmielenie maku w blenderze. To urządzenie jest niezwykle dokładne, a cały proces nie będzie trwał długo. Co więcej, nie zmęczycie się tak bardzo, jak w przypadku wykorzystania moździerza kuchennego. Jeżeli nie macie profesjonalnego sprzętu do mielenia, to bez żadnych obaw sięgnijcie po blender, który z wielką dokładnością przemieni ziarenka w „drobny mak”.
Mak mielony – jak przygotować? Poznaj nasz sposób!
Czas na dokładne instrukcje, które pozwolą Wam rozdrobnić ziarenka za pomocą blendera. Jak zmielić mak na sucho? Właśnie taka metoda będzie najlepsza, dlatego podajemy Wam dokładne wskazówki. Zaczynamy! Wsypcie suchy mak do blendera, najlepiej zróbcie to partiami, dzięki czemu będziecie mieć pewność, że urządzenie się nie zapcha. Ustawcie narzędzie na średnie obroty i rozpocznijcie proces przygotowywania maku. Ziarna powinny mielić się przez około 3 minuty. Po upływie tego czasu wyciągnijcie mak i przejdźcie do dalszych przygotowań masy.
Potrawy z makiem – nasze propozycje
Wiecie już, jak zmielić mak, więc teraz czas, aby go wykorzystać w kuchni! Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji, dzięki którym przygotujecie wybitne potrawy.
Kluski z makiem to pyszne rozwiązanie, które przyrządzicie w godzinę, a efekty z pewnością Was zadowolą. Koniecznie wypróbujcie to danie! Teraz coś dla fanów tradycyjnych, wigilijnych potraw. Czym byłyby święta bez pysznego makowca? To ciasto musi znaleźć się na Waszym stole podczas wieczerzy. Rolada makowa zachwyci wszystkich, jesteśmy pewni, że każdy gość i domownik będzie prosił o dokładkę!
Pozostajemy w słodkich klimatach, pora na kolejny wypiek! Spróbujcie kruchego ciasta z makiem i budyniową pianką. To ciekawy deser, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
Mak zazwyczaj kojarzy nam się ze świętami, jednak możecie przygotowywać go przez cały rok! Wykorzystacie go do wielu potraw, jak już wiecie, bez żadnej maszynki. Smacznego!
Komentarze (0)