Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

143 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

525 osób wydrukowało

Pobierz pdf

512 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

5 sztuk

150 gramów

2.5 szklanki

1 łyżeczka

nadzienie:

300 gramów

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

100 gramów

50 gramów

budyniowa pianka:

5 sztuk

1 szklanka

80 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka oraz cukier. Ponownie zagniatamy.

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - Krok 1

Krok 2

Ciasto dzielimy na dwie części (jedną mniejsza drugą większą). Mniejszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Większą przekładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i podpiekamy ok 15 min do zarumienienia.

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - Krok 2

Krok 3

Mak zalewamy wrząca wodą do przykrycia i studzimy. Odcedzamy, odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miski. W osobnym naczyniu umieszczamy masło, cukier oraz miód. Ucieramy na gładką masę po chwili dodając jajka. Dodajemy również odsączony mak, skórkę kandyzowaną, rodzynki oraz posiekane orzechy. Mieszamy do połączenia się składników.

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy.

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - Krok 4

Krok 5

Białka przeznaczone na masę budyniową ubijamy. Dodajemy po łyżce cukru i ponownie ubijamy. Następnie dodajemy proszek budyniowy oraz wlewamy olej. Nadal ubijamy.

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - Krok 5

Krok 6

Na podpieczony spód wykładamy masę makową. Na wierzch wykładamy ubitą piankę i ścieramy na tarce pozostałą część ciasta z zamrażalnika. Pieczemy w temp 180 °C przez ok 30 min.

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Anonim

    Anonim , 30.06.2021

    Fatalnie.. krem się zważył przy biciu. Nie wiem kto to wymyślił..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z makiem i budyniową piankąKruche ciasto z makiem i budyniową pianką

Jeśli do tej pory makowiec kojarzyliście jedynie ze świętami – czas zmienić kulinarne przyzwyczajenia. Pomoże wam w tym kruche ciasto z makiem i budyniową pianką, które chcemy wam dziś zaproponować. Nie ma co ukrywać – kruchy placek z makiem wymaga nieco pracy, jednak trud włożony w jego przygotowanie, zrekompensuje wyjątkowy smak deseru. Nadzienie z maku, miodu, rodzynek, orzechów i kandyzowanej skórki z pomarańczy tworzy doskonałe zestawienie z kruchym spodem i delikatną pianką z budyniu. Spróbujcie tego makowca z budyniem – będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi desery z masą makową, czyli dla zwolenników tradycyjnej kuchni, w nowoczesnej odsłonie.

Na jaką okazję?

Przepis na ciasto z makiem i budyniem wykorzystajcie zawsze, gdy chcecie przygotować oryginalny deser. Ciasto sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji, a także jako weekendowy łakoć dla całej rodziny.

Czy wiesz, że?

Nasiona maku lekarskiego mogą przybierać różną barwę. Spotyka się mak biały, niebieski oraz szary. Oprócz tradycyjnego zastosowania maku, z jego nasion tłoczy się aromatyczny olej o orzechowym posmaku.

Dla urozmaicenia:

Ciasto z makiem i budyniową pianką możecie udekorować rodzynkami.