KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

253 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

2.5 szklanki

250 gramów

2 łyżeczki

3 łyżki

5 sztuk

masa makowa:

2 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

100 gramów

3 łyżki

3 łyżki

1

piana:

5 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

2 opakowania

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagniatać tak długo, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Ciasto wsadzić do zamrażalnika na 30 min.

Krok 2

Na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć większą część ciasta. Lekko docisnąć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 min. Po upieczeniu dokładnie wystudzić.

Krok 3

Przygotować masę makową. Można zastąpić ją gotową masą makową, dodając tylko bułki tartej. Masę makową wyłożyć na podpieczony i wystudzony kruchy spód.

Krok 4

Piana budyniowa: Ubić białka na sztywno. Porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać proszek budyniowy, a kiedy składniki się połączą wlać olej i ponownie wymieszać do dokładnego połączenia się składników.

Krok 5

Pianę wyłożyć na masę makową.

Krok 6

Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.

Krok 7

Blachę ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 30-40 min. Jeżeli ciasto zbyt szybko robi się rumiane, należy je przykryć folią aluminiową.

Krok 8

Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I BUDYNIOWĄ PIANKĄKRUCHE CIASTO Z MAKIEM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Jeśli zastanawiasz się, jaki wypiek podać podczas rodzinnego spotkania, koniecznie wypróbuj przepis na kruche ciasto z makiem i budyniową pianką. Do jego przygotowania możesz wykorzystać gotową masę makową, dodając do niej jedynie tartą bułkę. Jeśli chcesz wzbogacić jej smak, dorzuć garść ulubionych bakalii, np. rodzynków, migdałów, orzechów lub suszonych owoców. Masę wyłóż na podpieczony spód i przykryj uprzednio przygotowaną pianką budyniową – wystarczy, że ubite na sztywno białka połączysz z waniliowym budyniem i olejem słonecznikowym. Wierzch posyp resztą startego ciasta. Zanim podasz gotowy wypiek, odstaw go do wystygnięcia, a następnie udekoruj, np. cukrem pudrem, lukrem lub czekoladową polewą i płatkami migdałów. Do dekoracji doskonale sprawdzą się także plastry pomarańczy. Ewentualnie przepis możesz odrobinę modyfikować, np. zastępując mąkę pszenną jej wersją gryczaną, a budyń waniliowy – czekoladowym. Pobierz listę składników i przygotuj to wyjątkowo kruche ciasto makowe. Życzymy smacznego.