Kruche ciasto z makiem i budyniem - z masą i pianą | Przepisy.pl pixel

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

heart
187 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

710 osób wydrukowało

Pobierz pdf

816 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

5 sztuk

150 gramów

2.5 szklanki

1 łyżeczka

nadzienie:

300 gramów

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

100 gramów

50 gramów

5 sztuk

budyniowa pianka:

5 sztuk

1 szklanka

80 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka oraz cukier. Ponownie zagniatamy.

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - Krok 1

Krok 2

Ciasto dzielimy na dwie części (jedną mniejsza drugą większą). Mniejszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Większą przekładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i podpiekamy ok 15 min do zarumienienia.

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - Krok 2

Krok 3

Mak zalewamy wrząca wodą do przykrycia i studzimy. Odcedzamy, odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miski. W osobnym naczyniu umieszczamy masło, cukier oraz miód. Ucieramy na gładką masę po chwili dodając jajka. Dodajemy również odsączony mak, skórkę kandyzowaną, rodzynki oraz posiekane orzechy. Mieszamy do połączenia się składników.

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy.

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - Krok 4

Krok 5

Białka przeznaczone na masę budyniową ubijamy. Dodajemy po łyżce cukru i ponownie ubijamy. Następnie dodajemy proszek budyniowy oraz wlewamy olej. Nadal ubijamy.

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - Krok 5

Krok 6

Na podpieczony spód wykładamy masę makową. Na wierzch wykładamy ubitą piankę i ścieramy na tarce pozostałą część ciasta z zamrażalnika. Pieczemy w temp 180 °C przez ok 30 min.

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Kucharz

    Kucharz , 15.03.2025

    Skąd białka do maku należy wziąć?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa

    Ewa , 07.05.2023

    Ciasto bardzo dobre, ale czasochłonne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anonim

    Anonim , 30.06.2021

    Fatalnie.. krem się zważył przy biciu. Nie wiem kto to wymyślił..

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z makiem i budyniową piankąKruche ciasto z makiem i budyniową pianką

Jeśli do tej pory makowiec kojarzyliście jedynie ze świętami – czas zmienić kulinarne przyzwyczajenia. Pomoże wam w tym kruche ciasto z makiem i budyniową pianką, które chcemy wam dziś zaproponować. Nie ma co ukrywać – kruchy placek z makiem wymaga nieco pracy, jednak trud włożony w jego przygotowanie, zrekompensuje wyjątkowy smak deseru. Nadzienie z maku, miodu, rodzynek, orzechów i kandyzowanej skórki z pomarańczy tworzy doskonałe zestawienie z kruchym spodem i delikatną pianką z budyniu. Spróbujcie tego makowca z budyniem – będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi desery z masą makową, czyli dla zwolenników tradycyjnej kuchni, w nowoczesnej odsłonie.

Na jaką okazję?

Przepis na ciasto z makiem i budyniem wykorzystajcie zawsze, gdy chcecie przygotować oryginalny deser. Ciasto sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji, a także jako weekendowy łakoć dla całej rodziny.

Czy wiesz, że?

Nasiona maku lekarskiego mogą przybierać różną barwę. Spotyka się mak biały, niebieski oraz szary. Oprócz tradycyjnego zastosowania maku, z jego nasion tłoczy się aromatyczny olej o orzechowym posmaku.

Dla urozmaicenia:

Ciasto z makiem i budyniową pianką możecie udekorować rodzynkami.