Seromakowiec - przepis na ciasto seromak, prosty | Przepisy.pl pixel

Seromakowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

300

872 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3915 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5786 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

150 gramów

60 gramów

1 łyżeczka

masa makowa:

2 sztuki

600 gramów

2.5 łyżki

masa serowa:

500 gramów

120 gramów

2 sztuki

1.5 łyżki

70 gramów

70 mililitrów

polewa:

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Masło rozpuść. Herbatniki zmiksuj razem z przyprawą korzenną i połącz z masłem.

Seromakowiec - Krok 1

Krok 2

Wyłóż na spód tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia i włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej.

Seromakowiec - Krok 2

Krok 3

Do masy makowej dodaj jajka, a następnie mąkę pszenną. Wymieszaj całość.

Seromakowiec - Krok 3

Krok 4

Twaróg zmiksuj razem z mąką ziemniaczaną, cukrem, jajkami, roztopionym masłem i śmietanką.

Seromakowiec - Krok 4

Krok 5

Masę makową przełóż na schłodzony spód.

Seromakowiec - Krok 5

Krok 6

Na masę makową wyłóż następnie delikatnie masę serową. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz ok. 60 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i wystudź. Śmietankę podgrzej, dodaj czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści. Polej wystudzony sernik.

Seromakowiec - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Magdalena Sobieszek

    Magdalena Sobieszek , 14.12.2020

    Tak. Seromakowiec to wspomnienie z dzieciństwa mojego taty. Dzięki temu przepisowi mógł powrócić do smaków i wspomnień z dzieciństwa. Dziękujemy i polecamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Haniama

    Haniama , 06.12.2020

    TAK. Nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, tak samo jak nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Jednak nie lubię spędzać przed świętami całych dni w kuchni. Gdy ujrzałam przepis na seromakowiec to z radości aż krzyknęłam! Ciasto łączy sernik z makowcem lub jak ktoś woli: makowiec z sernikiem :). Od razu przygotowałam seromakowiec i muszę przyznać, że przepis jest WYŚMIENITY. Przygotowuje się go szybko, a dodatkowo składniki są tanie. Ciasto jest bardzo smaczne. Zdecydowanie polecam nie tylko na święta, ale również bez okazji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 01.12.2020

    TAK* Seromakowiec to MISTRZOWSKIE ciasto na Święta, bo WYGRYWA we wszystkich kategoriach: - MUZYKI - każdy poczuje się śpiewająco, gdy pozna smak ciasta będącego połączeniem dwóch klasyk świątecznych: sernika i makowca. - MATEMATYKI - nawet humanista pokocha matematykę, gdy spróbuje seromakowca, który ODEJMUJE nudę, DODAJE życiu słodyczy czym POTĘGUJE radość. - LITERATURY - smak tego ciasta to poezja :). - SZTUKI - Seromakowiec wygląda jak dzieło sztuki (wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać, że wyglądał prawie jak ten ze zdjęcia).

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik na kruchym spodzie
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SeromakowiecSeromakowiec

Seromakowiec, seromak czy sernik makowy to najczęściej spotykane nazwy, opisujące popularne w Polsce ciasto, przygotowywane na wyjątkowe okazje. Nasza propozycja na ten deser to: łatwy i szybki spód z herbatników, aromatyczna masa makowa oraz śmietankowy twaróg. Połączenie wręcz idealne. Jeśli dodać do seromakowca jeszcze polewę czekoladową, stworzycie ciasto na miarę mistrzów cukiernictwa. Skorzystajcie z naszego przepisu na seromakowiec, a bez trudu przygotujecie deser, który na stałe zagości w waszym domowym menu. Smacznego!

Dla kogo?

Seromakowiec przypadnie do gustu zarówno tym z was, którzy lubią klasyczne makowce, jak i osobom gustującym w sernikach. Ciasto z serem i makiem polubią również miłośnicy przepisów na desery szybkie i proste w przygotowaniu.

Na jaką okazję?

Ciasto seromak idealnie nadaje się na wyjątkowe uroczystości, a także jako uzupełnienie deserowego menu Świąt Wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia.

Czy wiesz, że?

W sklepach spotkacie różne rodzaje masła, których nazwy zależne są od wymagań jakościowych danego produktu. Najpopularniejsze to: masło ekstra, delikatesowe, wyborowe, stołowe oraz śmietankowe.

Dla urozmaicenia:

Polewę czekoladową na seromakowcu, przed zastygnięciem, możesz posypać posiekanymi bakaliami.