Seromakowiec - przepis na ciasto seromak, prosty | Przepisy.pl pixel

Seromakowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

300

883 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3925 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5809 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

150 gramów

60 gramów

1 łyżeczka

masa makowa:

2 sztuki

600 gramów

2.5 łyżki

masa serowa:

500 gramów

120 gramów

2 sztuki

1.5 łyżki

70 gramów

70 mililitrów

polewa:

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Masło rozpuść. Herbatniki zmiksuj razem z przyprawą korzenną i połącz z masłem.

Seromakowiec - Krok 1

Krok 2

Wyłóż na spód tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia i włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej.

Seromakowiec - Krok 2

Krok 3

Do masy makowej dodaj jajka, a następnie mąkę pszenną. Wymieszaj całość.

Seromakowiec - Krok 3

Krok 4

Twaróg zmiksuj razem z mąką ziemniaczaną, cukrem, jajkami, roztopionym masłem i śmietanką.

Seromakowiec - Krok 4

Krok 5

Masę makową przełóż na schłodzony spód.

Seromakowiec - Krok 5

Krok 6

Na masę makową wyłóż następnie delikatnie masę serową. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz ok. 60 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i wystudź. Śmietankę podgrzej, dodaj czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści. Polej wystudzony sernik.

Seromakowiec - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Magdalena Sobieszek

    Magdalena Sobieszek , 14.12.2020

    Tak. Seromakowiec to wspomnienie z dzieciństwa mojego taty. Dzięki temu przepisowi mógł powrócić do smaków i wspomnień z dzieciństwa. Dziękujemy i polecamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Haniama

    Haniama , 06.12.2020

    TAK. Nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, tak samo jak nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Jednak nie lubię spędzać przed świętami całych dni w kuchni. Gdy ujrzałam przepis na seromakowiec to z radości aż krzyknęłam! Ciasto łączy sernik z makowcem lub jak ktoś woli: makowiec z sernikiem :). Od razu przygotowałam seromakowiec i muszę przyznać, że przepis jest WYŚMIENITY. Przygotowuje się go szybko, a dodatkowo składniki są tanie. Ciasto jest bardzo smaczne. Zdecydowanie polecam nie tylko na święta, ale również bez okazji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 01.12.2020

    TAK* Seromakowiec to MISTRZOWSKIE ciasto na Święta, bo WYGRYWA we wszystkich kategoriach: - MUZYKI - każdy poczuje się śpiewająco, gdy pozna smak ciasta będącego połączeniem dwóch klasyk świątecznych: sernika i makowca. - MATEMATYKI - nawet humanista pokocha matematykę, gdy spróbuje seromakowca, który ODEJMUJE nudę, DODAJE życiu słodyczy czym POTĘGUJE radość. - LITERATURY - smak tego ciasta to poezja :). - SZTUKI - Seromakowiec wygląda jak dzieło sztuki (wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać, że wyglądał prawie jak ten ze zdjęcia).

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik Zebra
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SeromakowiecSeromakowiec

Seromakowiec, seromak czy sernik makowy to najczęściej spotykane nazwy, opisujące popularne w Polsce ciasto, przygotowywane na wyjątkowe okazje. Nasza propozycja na ten deser to: łatwy i szybki spód z herbatników, aromatyczna masa makowa oraz śmietankowy twaróg. Połączenie wręcz idealne. Jeśli dodać do seromakowca jeszcze polewę czekoladową, stworzycie ciasto na miarę mistrzów cukiernictwa. Skorzystajcie z naszego przepisu na seromakowiec, a bez trudu przygotujecie deser, który na stałe zagości w waszym domowym menu. Smacznego!

Dla kogo?

Seromakowiec przypadnie do gustu zarówno tym z was, którzy lubią klasyczne makowce, jak i osobom gustującym w sernikach. Ciasto z serem i makiem polubią również miłośnicy przepisów na desery szybkie i proste w przygotowaniu.

Na jaką okazję?

Ciasto seromak idealnie nadaje się na wyjątkowe uroczystości, a także jako uzupełnienie deserowego menu Świąt Wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia.

Czy wiesz, że?

W sklepach spotkacie różne rodzaje masła, których nazwy zależne są od wymagań jakościowych danego produktu. Najpopularniejsze to: masło ekstra, delikatesowe, wyborowe, stołowe oraz śmietankowe.

Dla urozmaicenia:

Polewę czekoladową na seromakowcu, przed zastygnięciem, możesz posypać posiekanymi bakaliami.