
Składniki
spód:
150 gramów
60 gramów
1 łyżeczka
masa makowa:
2 sztuki
600 gramów
2.5 łyżki
masa serowa:
500 gramów
120 gramów
2 sztuki
1.5 łyżki
70 gramów
70 mililitrów
polewa:
100 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj spód. Masło rozpuść. Herbatniki zmiksuj razem z przyprawą korzenną i połącz z masłem.

Krok 2
Wyłóż na spód tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia i włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej.

Krok 3
Do masy makowej dodaj jajka, a następnie mąkę pszenną. Wymieszaj całość.

Krok 4
Twaróg zmiksuj razem z mąką ziemniaczaną, cukrem, jajkami, roztopionym masłem i śmietanką.

Krok 5
Masę makową przełóż na schłodzony spód.

Krok 6
Na masę makową wyłóż następnie delikatnie masę serową. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz ok. 60 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i wystudź. Śmietankę podgrzej, dodaj czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści. Polej wystudzony sernik.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Seromakowiec
Seromakowiec – unikalne połączenie smaków
Seromakowiec to niezwykle smaczne ciasto, które bardzo często gości na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Można wykonać seromakowiec z gotowej masy serowej i sera z wiaderka lub podjąć rękawice i spróbować wykonać wszystko samodzielnie. Nasza propozycja na ten deser to łatwy i szybki spód z herbatników, aromatyczna masa makowa oraz śmietankowy twaróg. Połączenie wręcz idealne. Skorzystaj z naszego przepisu na przepyszny seromak, a bez trudu przygotujesz deser, który na stałe zagości w Twoim domowym menu.
Dla kogo?
Seromakowiec z gotowej masy serowej i sera z wiaderka to dobry przepis dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu. To wyjątkowe ciasto przypadnie do gustu zarówno tym, którzy lubią klasyczne makowce, jak i osobom gustującym w sernikach. Ciasto z serem i makiem polubią również miłośnicy przepisów na desery szybkie i proste w przygotowaniu.
Na jaką okazję?
Kiedy warto upiec seromakowiec? Przepis na to ciasto będzie idealny na okres świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Doskonale będzie prezentować się na elegancko zastawionym stole i świetnie urozmaici każdy posiłek. Z przyjemnością sięgniesz po niego przy filiżance herbaty lub kawy.
Czy wiesz, że?
Popularny seromak można upiec na spodzie wykonanym z kruchego ciasta lub na przykład kruchych herbatników. Wszystko zależy od tego, jakie smaki lubisz najbardziej.
Dla urozmaicenia:
Seromakowiec z gotowej masy serowej i sera z wiaderka będzie smakować jeszcze ciekawiej, jeśli użyjesz polewy czekoladowej (z białej lub gorzkiej czekolady) i zanurzysz w niej drobno posiekane bakalie.































