Seromakowiec

- Krok 1Przygotuj kruchy spód. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć w kulkę.
- Krok 2Prostokątną formę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep jej dno przygotowanym ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut w 180 st.C
- Krok 3Przygotuj masę makową. Jaja ubij z cukrem na puch. Dodaj mak i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Krok 4Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem, dodaj ser, miękką Kasię, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Krok 5Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę makową i równomiernie rozprowadź.
- Krok 6Na masę makową wyłóż łyżką masę serową. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 60 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st.C i piecz jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto odstaw do przestygnięcia.

Seromak jest pysznym ciastem, które często serwuje się w okresie świąt Bożego Narodzenia. Składa się ze spodu z kruchego ciasta, masy makowej oraz puszystej warstwy serowej. Jeśli chcesz poznać sposób na wykonanie tego popularnego wypieku, zapoznaj się z naszym przepisem oraz video ze wskazówkami. Do przygotowania spodu użyj mąki pszennej, żółtek, kostki do pieczenia oraz cukru pudru, a połączone składniki zagnieć. Gotowym ciastem wyklej prostokątną blaszkę i podpiecz w piekarniku. Słodką masę makową przygotujesz z gotowego maku z puszki, jajek, cukru oraz kaszy manny, która nada całości odpowiednią konsystencję. W warstwie serowej musi się znaleźć trzykrotnie zmielony ser, budyń waniliowy, jajka, cukier oraz mąka ziemniaczana. Wszystko dokładnie zmiksuj, aby powstała puszysta masa. Na podpieczony spód wyłóż warstwę makową, a następnie wstaw do piekarnika. Gotowe ciasto przechowuj w chłodnym miejscu. Upiecz klasyczny seromak według podanego przepisu i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.