Seromakowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

283

669 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3792 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5560 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

140 gramów

1 szklanka

1 sztuka

masa makowa:

1 puszka

2 sztuki

180 gramów

3 łyżki

masa serowa:

150 gramów

1 kilogram

1 szklanka

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj kruchy spód. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć w kulkę.

Seromakowiec - Krok 1

Krok 2

Prostokątną formę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep jej dno przygotowanym ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut w 180 st.C

Seromakowiec - Krok 2

Krok 3

Przygotuj masę makową. Jaja ubij z cukrem na puch. Dodaj mak i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Seromakowiec - Krok 3

Krok 4

Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem, dodaj ser, miękką Kasię, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Seromakowiec - Krok 4

Krok 5

Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę makową i równomiernie rozprowadź.

Seromakowiec - Krok 5

Krok 6

Na masę makową wyłóż łyżką masę serową. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 60 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st.C i piecz jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto odstaw do przestygnięcia.

Seromakowiec - Krok 6
15

Opinie o przepisie

  • Filip Marek Zieliński

    Filip Marek Zieliński, 11.04.2020

    Zrobiłem dziś pierwszy seromak w życiu i wyszedł genialnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wera908ń

    Wera908ń , 04.04.2020

    I jeszcze jedno pytania budyń i kaszki manne nie rozmawiamy ani nic tylko dodajemy? Budyń normalnie w proszku?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wera908ń

    Wera908ń , 04.04.2020

    Witam a już po serze nie kładziemy nic, tylko tam jest ser taki przypiecxoney?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Paulina

    Paulina , 26.02.2020

    Może mi ktoś wyjaśnić błąd w składnikach na masę serową??? kiedyś korzystałam z takiego przepisu widzę że go nie i jest tylko ten. Ubić jajka z cukrem ale nie ma podane ile... dodac masło ale nie jest napisane ile

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maria Łukomska

    Maria Łukomska, 06.02.2020

    Ciasto proste i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Bartoszko

    Iwona Bartoszko, 04.02.2020

    Przepyszne dziękuję za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filip Marek Zieliński

    Filip Marek Zieliński, 21.12.2019

    Jutro robię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • halina tasiemska

    halina tasiemska, 08.03.2019

    super ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Wencel

    Wanda Wencel, 16.04.2017

    ciasto jest pycha. Tak wszystkim smakuje, że proszą mnie przy większych imprezach o jego zrobienie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Gardziej

    Jolanta Gardziej, 02.03.2017

    wyszło świetnie... !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elen Basima

    Elen Basima, 30.07.2016

    Wyszło bardzo dobre :) Smakowało całej rodzinie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Gregor Wielesik

    Joanna Gregor Wielesik, 26.03.2016

    Nie było aż tak trudne ☺️

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SeromakowiecSeromakowiec

Seromak jest pysznym ciastem, które często serwuje się w okresie świąt Bożego Narodzenia. Składa się ze spodu z kruchego ciasta, masy makowej oraz puszystej warstwy serowej. Jeśli chcesz poznać sposób na wykonanie tego popularnego wypieku, zapoznaj się z naszym przepisem oraz video ze wskazówkami. Do przygotowania spodu użyj mąki pszennej, żółtek, kostki do pieczenia oraz cukru pudru, a połączone składniki zagnieć. Gotowym ciastem wyklej prostokątną blaszkę i podpiecz w piekarniku. Słodką masę makową przygotujesz z gotowego maku z puszki, jajek, cukru oraz kaszy manny, która nada całości odpowiednią konsystencję. W warstwie serowej musi się znaleźć trzykrotnie zmielony ser, budyń waniliowy, jajka, cukier oraz mąka ziemniaczana. Wszystko dokładnie zmiksuj, aby powstała puszysta masa. Na podpieczony spód wyłóż warstwę makową, a następnie wstaw do piekarnika. Gotowe ciasto przechowuj w chłodnym miejscu. Upiecz klasyczny seromak według podanego przepisu i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.