Seromakowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl

Seromakowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

283

677 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3799 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5570 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

150 gramów

60 gramów

1 łyżeczka

masa makowa:

2 sztuki

600 gramów

2.5 łyżki

masa serowa:

500 gramów

120 gramów

2 sztuki

1.5 łyżki

70 gramów

70 mililitrów

polewa:

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Masło rozpuść. Herbatniki zmiksuj razem z przyprawą korzenną i połącz z masłem.

Seromakowiec - Krok 1

Krok 2

Wyłóż na spód tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia i włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej.

Seromakowiec - Krok 2

Krok 3

Do masy makowej dodaj jajka, a następnie mąkę pszenną. Wymieszaj całość.

Seromakowiec - Krok 3

Krok 4

Twaróg zmiksuj razem z mąką ziemniaczaną, cukrem, jajkami, roztopionym masłem i śmietanką.

Seromakowiec - Krok 4

Krok 5

Masę makową przełóż na schłodzony spód.

Seromakowiec - Krok 5

Krok 6

Na masę makową wyłóż następnie delikatnie masę serową. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz ok. 60 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i wystudź. Śmietankę podgrzej, dodaj czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści. Polej wystudzony sernik.

Seromakowiec - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik bezglutenowy
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SeromakowiecSeromakowiec

Seromakowiec, seromak czy sernik makowy to najczęściej spotykane nazwy, opisujące popularne w Polsce ciasto, przygotowywane na wyjątkowe okazje. Nasza propozycja na ten deser to: łatwy i szybki spód z herbatników, aromatyczna masa makowa oraz śmietankowy twaróg. Połączenie wręcz idealne. Jeśli dodać do seromakowca jeszcze polewę czekoladową, stworzycie ciasto na miarę mistrzów cukiernictwa. Skorzystajcie z naszego przepisu na seromakowiec, a bez trudu przygotujecie deser, który na stałe zagości w waszym domowym menu. Smacznego!

Dla kogo?

Seromakowiec przypadnie do gustu zarówno tym z was, którzy lubią klasyczne makowce, jak i osobom gustującym w sernikach. Ciasto z serem i makiem polubią również miłośnicy przepisów na desery szybkie i proste w przygotowaniu.

Na jaką okazję?

Ciasto seromak idealnie nadaje się na wyjątkowe uroczystości, a także jako uzupełnienie deserowego menu Świąt Wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia.

Czy wiesz, że?

W sklepach spotkacie różne rodzaje masła, których nazwy zależne są od wymagań jakościowych danego produktu. Najpopularniejsze to: masło ekstra, delikatesowe, wyborowe, stołowe oraz śmietankowe.

Dla urozmaicenia:

Polewę czekoladową na seromakowcu, przed zastygnięciem, możesz posypać posiekanymi bakaliami.