Sernik z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik z żurawiną

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

35 dekagramów

40 dekagramów

4 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

10 dekagramów

1 kilogram

8 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: 15 dag margaryny siekamy z mąką. Żółtka ucieramy z 10 dag cukru, proszkiem do pieczenia, amoniakiem i śmietaną. Mieszamy z mąką i zagniatamy gładkie ciasto.

Krok 2

Masa serowa: resztę margaryny ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodajemy żółtka z 8 jaj, twaróg i budyń. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Wsypujemy żurawinę trochę zostawiamy do dekoracji. Mieszamy.

Krok 3

Ciastem wylepiamy spód blachy, wlewamy masę serową. Pieczemy około 65 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzimy. Dekorujemy polewą czekoladową i odłożoną żurawiną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej