Sernik z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik z żurawiną

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

35 dekagramów

40 dekagramów

4 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

10 dekagramów

1 kilogram

8 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: 15 dag margaryny siekamy z mąką. Żółtka ucieramy z 10 dag cukru, proszkiem do pieczenia, amoniakiem i śmietaną. Mieszamy z mąką i zagniatamy gładkie ciasto.

Krok 2

Masa serowa: resztę margaryny ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodajemy żółtka z 8 jaj, twaróg i budyń. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Wsypujemy żurawinę trochę zostawiamy do dekoracji. Mieszamy.

Krok 3

Ciastem wylepiamy spód blachy, wlewamy masę serową. Pieczemy około 65 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzimy. Dekorujemy polewą czekoladową i odłożoną żurawiną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik bezglutenowy
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej