Sernik z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik z żurawiną

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

40 dekagramów

35 dekagramów

8 sztuk

10 dekagramów

4 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 opakowanie

1 szczypta

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: 15 dag margaryny siekamy z mąką. Żółtka ucieramy z 10 dag cukru, proszkiem do pieczenia, amoniakiem i śmietaną. Mieszamy z mąką i zagniatamy gładkie ciasto.

Krok 2

Masa serowa: resztę margaryny ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodajemy żółtka z 8 jaj, twaróg i budyń. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Wsypujemy żurawinę trochę zostawiamy do dekoracji. Mieszamy.

Krok 3

Ciastem wylepiamy spód blachy, wlewamy masę serową. Pieczemy około 65 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzimy. Dekorujemy polewą czekoladową i odłożoną żurawiną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej